Yusufeli’nde turistlerin akınına uğrayan doğal güzellikler görülmeye değer.
Hayati Akbaş
YUSUFELİ-Artvin Yusufeli İlçesi doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Gerek yerli gerekse yabancı turistlerin akınına uğrayan bu doğal güzellikleri hakkında küçük bir çalışma yaptık. Bu bir birinden güzel doğa harikalarını görmek isteyenler ya da gitmek isteyenler için birkaç bilgi araştırması edindik. Yaptığımız çalışma sonucunda şu bilgilere ulaştık: “
Ciro Çağlayanı
Yusufeli İlçesi'nin Özgüven Köyü sınırları içerisinde, Yusufeli'nin
Özgüven yaylası yolu üzerindeki çağlayanın, her yıl temmuz ayında düzenlenen yayla şenlikleri için çevre köy ve mahallelerden gelen birçok ziyaretçisi bulunmaktadır. Orman örtüsü, sirk gölleri, muhteşem çağlayanı ve bolca bulunan kırmızı benekli alabalığıyla bu alan, ne yazık ki gözden uzak, sık ziyaret edilmeyen bir rekreasyon yeridir. Kuşkusuz bu durum ulaşım güçlükleriyle yakından ilgilidir. Ancak, bu günkü çevre bilinci içerisinde bu bir dezavantaj sayılmamalıdır; nitekim bahsi geçen saha önemli kuş alanı (ÖKA), önemli bitki alanı (ÖBA) ve önemli orman alanı (ÖOA) olarak koruma altına altındadır. Çağlayana ulaşmak için kat edilen yol üzerinde karşılaşılan yabani keçiler ve yavruları veya yolu işgal etmiş bir bozayı, diğer çağlayanlarımıza göre alışkın olmadığımız görüntülerdir. Bu yüzden Ciro, dokunmadan izleyen ve inceleyebilen çevre bilinçli ziyaretçiler için önemli bir doğal yapıdır. Aynı şekilde doğa bilimciler açısından önemli bir laboratuvar, glasyal topografya açısından ise bir müze çeşitliliği sunmaktadır. Yöre biyolojik çeşitlilik ve buna bağlı, eko turizm, biyo turizm, organik ve geleneksel gıda tadımı ve kültürel turizm çeşitliliklerinin iç içe girdiği bir cennet köşemizdir. Bu ortamda Ciro belki yörenin tanınmasının kıvılcımı, itici gücü olacaktır.
Kuşkusuz bir bütün olarak değerlendirildiğinde gelecek için Ciro ve çevresi Türkiye'nin önemli bir turizm konumu ve markası olacak özellikler taşımaktadır. Çağlayan yılın her mevsiminde akış göstermekle birlikte, yapılacak bilimsel veya turistik ziyaretler için haziran - ağustos ayları arasındaki dönem seçilmelidir. Belirtilen dönem içerisinde haziran ayında çağlayan sularının en fazla olması yanında, sis ve yağışa yakalanma ihtimali yüksektir. Bu yüzden temmuz başından, ağustos ayının sonuna kadarki dönem aktivasyon açısından en uygun süreçtir.
Özgüven Köyü
Özgüven, 1988 yılında Barhal köyünden ayrılarak ayrı bir köy olmuştur. İlçe merkezine uzaklığı
Köy halkı her yıl Temmuz ayı içerisinde, Bıçakçılar köyü Dumlupınar mahallesi halkı ile birlikte topluca ve göç şenlikleri, eğlenceleri eşliğinde İntkor yaylasına göç ederler. Yaylaya çıkınca eğlencelere devam edilir, tulum eşliğinde yöresel halk oyunları oynanır. İntkor yaylasının arkasında biri volkanik, sekizi tabii göl olmak üzere Kapıgöl, Karagöl, Büyük göl vs. adlarındaki toplam dokuz göl bulunmaktadır. İntkor yaylasındaki derede bolca kırmızı benekli dere alabalığı bulunur.
Barhal ( Altıparmak ) Köyü
Yusufeli ilçe merkezine en uzak köylerden biridir. Yeni adı ile Altıparmak Köyü Kaçkar dağlarının eteklerinde kurulu olan köy merkezi Kaçkar dağlarına tırmanmak isteyen turistlere ev sahipliği yapar. Kaçkar dağlarında trekking (Doğa Yürüyüşü) yapmak isteyen turistler araçlarla Barhal Köyü’ne kadar geldikten sonra buradan kendilerine katır kiralayarak yollarına devam ederler.
Barhal yöresi, eski bir yerleşim yeri olması nedeniyle, bu bölgede yaşamış çeşitli uygarlıklardan kalma tarihi eserler barındırmaktadır. Bu tarihi eserlerin en önemlisi ve en heybetlisi Barhal Manastır Kilisesidir. Barhal çayı akarsu sporlarının yapılabileceği uygun parkurlara sahiptir. Altıparmak, Marsis ve Kaçkar dağlarının doruklarında bulunan buzul ve krater gölleri görülmeye değerdir. Barhal'ın doğal güzelliklerine bir de halkının sıcak kanlı ve yardım severliği eklenir. Bu özelliklerinden dolayı yerli ve yabancı turistlerin uğramadan edemedikleri bir yer olmuştur. Turizm sektörünün harekete geçirilmesi ile bu bölgenin doğal güzellikleri, folkloru, yaşayan el sanatları, kaleleri, tarihi camileri, kiliseleri ve milli parkıyla önemli bir rolü oluşmaktadır.
Yaylalar Köyü
Köy merkezi Hevek Deresinin üst kıyısında kuruludur. Köyün geniş bir alana dağılmış Olgunlar (Meretet), Cami, Şereze, Köramet, Karamolla gibi çevre mahalleleri vardır. Artvin iline
Altıparmak Dağları
Altıparmak Dağları, Barhal'ın batısında yer alır. Yüksekliği 3 bin 562 metredir. Barhal yeni adını da yine bu dağlardan almıştır. Altıparmak Dağları sıradağlar şeklinde uzanmakta olup, Rize ile il sınırı oluşturur. Altıparmak Dağlarında irili ufaklı çok sayıda buzul gölleri vardır. Altıparmak, Barhal Çayının da kaynaklarını oluşturmaktadır. Trekking ve Dağcılık sporlarına da elverişlidir.
Marsis Dağları
Marsis Dağı, Altıparmak Dağlarının silsilesi olup, yüksekliği 3 bin 334 metredir. Barhal Köyünün kuzey batısında yer alır. Marsis Dağında bulunan Karagöl bu bölgede bulunan ve görülmeye değer en büyük buzul göllerindendir.”