Sosyal sorumluluk düşüncemle, 20O6 yılında Rize'de hiçbir yeri ve etkinliği olmayan Türkiye Yeşilay Cemiyetini teklif götürdüğüm benim gibi gönüllü bir kaç arkadaşımın desteğiyle kurdum. Bu STK görevim boyunca maddi ve manevi giderleri şahsım ve yönetiminde bulunan bir kaç arkadaşımla kendi imkanlarımızla karşıladık.
2015 yılına kadar gönüllü olarak yürüttüğüm bu görevi üstlenmeme uzun yıllar Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanlığı görevinde bulunan rahmetli Avukat ve Yazar Mustafa Necati Özfatura beyefendi tevdi etmişti.
Türkiye Gazetesinin Diş Politika Yazarı olan, gönül insanı rahmetli Özfatura'yı benimde Türkiye Gazetesinin Rize-Artvin Temsilcisi olarak İstanbul'da katıldığım bir toplantı sonrasında yazılarını yazdığı odasında ziyaret edip, elini öpüp, duasını aldığımda bana; "Güzel kardeşim Rize'de maalesef Yeşilay Temsilciliğimiz yok. Bu çok üzücüdür. Seninde, benimde Rizeli herkesin Rize'de Yeşilay hizmetlerin bulunmamasının vebali vardır. Bu hayırlı görevi senin üstlenmene karar verdim. Şimdiden hayırlı ve mübarek olsun. " diyerek,Yeşilay Cemiyeti Rize Temsilcilik belgesini verdiler. Çok duygulanıp, büyük bir sorumlulukla Rize'ye döner dönmez kolları sıvadım ve faaliyetlere ilimizdeki okullardan başladım. Zaten, SGK'dan emekli olmuştum. Haber yapmak ve yazı yazmanın dışında vaktim vardı.
O yıllarda ülkemizin en tanınmış sinema sanatçısı Cüneyt Arkın zararlı maddelerle ilgili konferanslar veriyordu. Kendi, kendime, Cüneyt Arkın'ı konferans için Rize'ye getirirsen, Rize'de Yeşilay'ın varlığını duyurmuş olursun dedim. O dönem Rize Belediye Başkanı olan sn. Halil Bakırcı beye gittim ve Cüneyt Arkın'ı konferans için Rize'ye getirmek istiyorum. Sizden ricam, "Malkoçoğlu Rize'de" afişlerini bastırıp, şehirdeki var olan bilbordlarda yer vermenizi talep ediyorum dedim. Bu düşüncemi çok faydalı kabul ederek, "Sen Cüneyt Arkın'ın Yeşilay olarak Rize'ye gelmesini hallet, diğer misafir ağırlama görevlerini belediyemize bırak." dediler. Zaten, Cüneyt Arkın bu konferanslarını gönüllü o yıllarda TGRT'nin sanatçısı olarak yürütüyordu. Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı beyin desteğiyle, rahmetli Cüneyt Arkın'ı Rize'ye getirip, İsmail Kahraman Kültür Merkezi büyük Salonu'nun içi, dışı tıklım tıklım dolmuştu. O yıllarda Yeşilay olarak ilimize gönüllü arkadaşlarımla, sigara ve diğer tüm zararlı maddelerin tehlikelerini içeren en faydalı konferansı geçmişin hatırası olarak aktarmış oldum.
O yıllarda Yeşilay İllerde Temsilcilik düzeyindeydi. Şimdilerde ise, her ilde Yeşilay Şubeleri kurulmuş olup, daha aktif hizmet vermektedirler. Yeşilay'ın görevleri noktasında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın hassasiyeti ve desteği takdire şayandır.
Mevcut hükümet, yıllar önce kapalı mekanlarda sigara yasağı kanununu uygulamaya koyarak, ülke genelinde sigara tüketimde yüzdesinde önemli düşüş rakamları elde etmişti.
Fakat, eski bir Yeşilay temsilcisi olarak son bir kaç yıldır ücreti de çok pahalı olan sigara tüketiminde her geçen gün artış gözlemekteyim. Cadde ve sokaklar'da ki sigara izmaritleri ve bilhassa insanların ve de çoğunlukla gençlerin ellerinden sigara görmekten tedirgin oluyorum.
Yeşilay'ın üzerine düşeni yapmaya devam ettiğini, fakat görünen odur ki buna kişinin kendisinin karar vermesi gerekir. Ancak insanları sigara içmeye teşvik eden faktörler üzerine de ilgili kurum ve kuruluşların çok yönlü çalışma yapmaları gerekmektedir.
Sigara tüketen çevremdeki yakın arkadaşlarıma ve yeni tanıştığım kişilere onları üzmeden sağlıkları için sigara ve bağımlılık yapan tüm zararlı maddelerin tehlikelerini tecrübeli bir Yeşilaycı olarak anlatıp, endişelerimi ifade ediyorum. Rize'de yaşadığım çevreme sigarasız bir hayatın rahatlığını ve huzurunu onlarla paylaşıyorum.
Şimdi, sigara ve diğer zararlı maddeleri tüketmeyen kişilerden, yakınında sigara ve farklı madde bağımlısı olan kişileri motive etmelerinde yararlı olabilecek bir kaç bilgiyi aktarıyorum.
Sigarayı bırakırsan; Merdivenleri daha rahat inip çıkabılırsın. Daha rahat olarak uzun mesafeleri yürürsün. Cildin daha güzel görünür ve kırışıkların azalır. Nefesin temiz kokar. Daha rahat spor yapabilirsin.Daha iyi uyuyabilir, güne zinde başlarsın. Çocuklarına iyi bir örnek olursun. Para biriktirebilirsin. Sigarasız geçen her yıl kansere yakalanma riskini azaltır. Daha uzun yaşarsın. Uzun süre sigara içenlerin yarısı hayatlarının yaklaşık 16 yılını kaybeder ve erken ölürler.