Seher vakti, gecenin son altıda biridir. Yâni güneşin batışından imsak vaktine kadar olan zamanın son altıda biridir.

Seher vakti, dua ve istiğfarların kabul olduğu zamandır. Ramazan ayında sahur için kalkınca seher vaktinde kalkılmış olur. Bu vakitte dua etmeyi ganimet bilmelidir!

Allahü teâlâ iyileri överken buyuruyor ki: “Onlar, seher vakitlerinde istiğfar ederler.” (Zâriyât, 18) Al-i İmran süresinin 17. ayetinde; sabredenler, sadıklar, namaz kılanlar, zekât verenler ve seher vakitlerinde istiğfar edenler övülmektedir.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

“Seher vaktinde, Allahü Teâlâ buyurur ki: İstiğfar eden yok mu, onu mağfiret ede-yim. İsteyen yok mu, istediğini vereyim, duasını kabul edeyim.” [Müslim]

“Gece seher vaktinde ve namazlardan sonra yapılan dua kabul olur.” [Tirmizi]

“Oruçlunun sahurunun hurma ile olması ne güzeldir.” [Ebu Dâvud]

“Sahurda yemek yiyerek, oruç tutmanıza yardımcı olun.” [Beyhekî]

Büyük âlim ve velilerden Muhammed Masum Faruk-İ (kuddise sirruh) buyurmuştur ki: “Fırsat ganimettir. Ömrü faydasız işlerle geçirmemeli, Hak telanın rızasına uygun şeylere sarf etmelidir! Beş vakit namazı, tadil-i erkâna uyarak ve cemaat ile eda etmelidir! Teheccüd namazı kılmalı, seher vakitlerini istiğfarız geçirmemeli, gaflet uykusuna dalmamalı, ölümü ve ahireti düşünmeli, haram olan dünya işlerinden yüz çevirip, ahiret işlerine yönelmelidir! Zaruri olan dünya kazancı ile meşgul olup, diğer vakitleri, ahireti imar etmekle meşgul olmalıdır.” (Mektubat-ı Masûmiyye)

Sahura kalkmak çok sevaptır. Bir yudum su içmek için de olsa, sahura kalkmalıdır! Hayırlı ramazanlar. Kaynak: Tam İlmihal Saadeti Ebediye


ORUÇ İÇİN SAHURA KALKMAK VE SEHER VAKTİ

ORUÇ İÇİN SAHURA KALKMAK VE SEHER VAKTİ

Bayram Ali KAVALCI

21.03.2024 12:45:00

686