Bayram Ali KAVALCI

Çalışan gazeteciler günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1962’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye'ye özgü bir kutlama gündür. 1961'de 212 sayılı Fikir İşçileri Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 10 Ocak günü, 1962-1971 arasında "Çalışan Gazeteciler Bayramı" adıyla kutlanmıştır. 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı "Çalışan gazeteciler günü" olarak değiştirilmiştir.

4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan 212 sayılı Fikir İşçileri Kanunu'nun Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği 10 Ocak günü, 1962'den itibaren bir kutlama günü olmuştur. Söz konusu düzenleme, gazetecileri "fikir işçisi" olarak tanımlıyor; iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu.

212 sayılı yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen o dönemde yayın yapan 9 gazetenin patronu  212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurdular. “Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, çeşitli protesto eylemleri gerçekleştirdiler ve halkı gazetesiz bırakmamak adına boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımladılar. Basın gazetesi 11 Ocak günü " Daima Halkın Hizmetindeyiz" manşetiyle yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Gazetenin ilk sayısının başyazısında şu ifadeler yer aldı; Temel hak ve hürriyetlerimizin gerçekten kısıtlandığı, yalnız basının değil bütün memleketin gerçekten eşi görülmemiş bir tehlikenin içine sokulduğu günlerde bile gazetelerini kapatmayan ve protesto yoluna gitmeyen gazete sahiplerinin, şimdi bir ilan kurumu için yaptıkları bu hareket, basın tarihimizde herhalde şerefli bir yer kaplamayacaktır. Gazete çıkarmak çorap fabrikası işletmeye benzemez. Basın bir kamu hizmetidir" denildi. Kaynak: Vikipedi

Not: Meslekten 40 yılını dolduran ve mesleğimin 4/3 taşrada halen ilim Rize'de gönüllü olarak haber ve köşe yazılarımla sürdürmeye, vatanıma, milletime ve D. Karadeniz Bölgeme, dünyaya geldiğim Rize'me faydalı olma niyetimi aynı çizgide Allah sağlık verdiği müddetçe sürdürmeye devam edeceğim. Bu vesileyle tüm emekçi gazeteci meslektaşlarımın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kutlarım. Bu özel günde bizleri unutmayan, tüzel ve özel kurumlara, kıymetli şahıslara ve bölgemizde her yıl bu günümüz vesilesiyle bizleri bir araya getiren, Çayeli Bakır İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürlüğüne şükranlarımı sunuyorum. 


10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ

9.01.2025 10:10:00

110