Samistal Yaylasında Osmanlı döneminde kalma değirmen zor doğa koşullarına rağmen hala ayakta kalmaya devam ediyor.
Çamlıhemşin’in en yüksek yaylalarından 2 bin 500 metre rakımlı Samisatal yaylasında bulunan tarihi Değirmen yıllara meydan okuyarak günümüze kadar ayakta kalmayı başardı.
Yöreye gelen ziyaretçilerin uğrak alanı olan Değirmenini Hemşin ve Çamlıhemşin yöresi yaylacılarının bir zamanlar kullandığı mekan olarak da tarihi özelliğini taşıyor.
OSMANLI DÖNEMİNİN KİTABELERİ BULUNUYOR
Yaylada tamamen doğal taşlardan yapılan içinin ahşap olarak düzenlendiği ve üzerinde oyma Osmanlıca yazılar bulunan Değirmenin yansıra yine Osmanlı döneminden kalma kitabeli binalar bulunuyor ve bunların korunması bölgenin tarihi açısından çok anlamlı olacaktır.
O dönemde çatı malzemesi getirmenin çok zor olduğu şartlarda, değirmenin çatısı yoğun kış şartlarında zarar görmemesi için Sal taşlar yerleştirip üzerine ise toprakla kaplayarak güvenli hale getirildi.
Araştırmacı Yazar Veysel Atacan, “Geçmişte Hemşin ve Çamlıhemşin ilçelerine bağlı köylerden gelen yaylacılar yaylaya çıkarken birlikte götürdükleri mısırları götürerek bu değirmende un haline getirip yiyecek olarak kullanırlardı”dedi.