Çok önemli tarihi bir dönemeci yaşayan ilçenin kültürel mirasını kayıtlara geçirme gayretiyle çalışan Yusufeli Belediyesi, sözlü kültürün bir başka değeri olan Âşık Yetimi'nin şiirlerini okuyucularla ve hemşerileriyle buluşturuyor.
Folklor araştırmacısı Kaan Gündoğdu'nun uzun uğraşlar sonucu çıkan emeğinin ürünü olan eserde, Mehmet Alptekin'i Âşık Yetimi yapan hayatı, sanatının özellikleri ve şiirleri yalın ve akıcı bir üslupla ele alınıyor.
Âşık Yetimi, şiirlerinde, Yusufeli halkının yaşanmışlıklarını, umutlarını, hüzünlerini, içtenliğini ortaya koyuyor. Yusufeli'nin Bostancılar Köyünden olan Yetimi, Kaan Gündoğdu'nun anlatımıyla 'Yusufeli'nin sarp kayalıklarında haykırır, kimi zaman herkesin bir yerlere koşuşturduğu, çıkarların ön planda olduğu şehirlerde bir duraktan insanları seyreder.
Yeri geldiğinde sözleri sarp kayalar arasında biten sivri dikenler gibi dokunduğunu tahrip eder, yeri geldiğinde de ipek yumuşaklığında sözlerle muhatabının derdini, gamını alır. Kimi zaman toplumun her kesiminden insanın dertli olduğu bir meseleye değinir. Kimi zaman güldürü öğesi bol, mizahi deyişler kaleme alır.'
Yusufeli Belediyesi, 6 Yılda 12 kitap yayımının ardından 'Yusufelili Yetimi' kitabı ile yörenin yazılı kültür arşivine yeni bir eser kazandırdı. İkinci dönem belediye başkanlığı görevini sürdüren Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, “Günümüzde, değerlerin hızla yok olduğuna ve kültürlerin yozlaşarak özelliklerini kaybetmeye başladığına dikkat çekerek kültürel belediyeciliğin eskiye oranla daha fazla önem kazandığını söyledi. Eyüp Aytekin, 'Yusufeli Belediyesi olarak, Yusufeline dair ne varsa kayıt altına alırken, gelecekte çok önemli olacağına inandığım kültürel çalışmalarımızın birer zenginlik ve bizim için de birer iftihar vesilesi olacağını düşünüyorum. Kültürel boyuttaki bu hizmetlerimizi, fiziki belediyecilik çalışmalarımızı aksatmadan yapmaya çalıştık ve bu yeni çalışma da güttüğümüz bu amaçlar sonucunda ortaya çıktı. Bu eserle, zengin sözlü kültürümüzün halen hayatta olan temsilcilerinden, Yusufelili ozanımız Yetimi'yi sizlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Aşık Yetimi'yi yayına hazırlayarak ilçemizin yazılı kültürüne katkı sunan ve bu eserin bizlerle buluşmasını sağlayan Şevket Kaan Gündoğdu'ya teşekkür ediyorum. Her zaman söylediğimiz gibi, bundan sonra da imkanlarımız dahilinde bu tür çalışmaları destekleyeceğimizi ve yöremizin kültürel zenginliğine katkı vermeye devam edeceğimizi tekrarlamak istiyorum.'diye konuştu.
HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI-YUSUFELİ