Yüksek Lisans Öğrencisinden Yerli Üretim Laboratuvar Cihazı
RTE Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisi Merve ÇALIŞ, bitirme tezi kapsamında ortalama 46 bin liraya ithal edilen 'sıcak bakalite alma makinesi'ni 3 bin liraya üretti.
3 aylık çalışma sonucu ürettiği yerli 'sıcak bakalite alma makinesi' için Türk Patent Enstitüsüne başvuracak olan Üniversite öğrencisi ÇALIŞ, 'Bu cihazın Türkiye'de üretimi yeni yeni gerçekleştiriliyor. Yerli üretim fiyatı 8-10 bin lira arasında değişiyor, ithal edilenler ise 46 bin lira civarında. Biz yaklaşık 3 bin liraya mal etmiş olduk.' dedi.
ÇALIŞ,Malzeme Bilimi ve Makine Tasarımı dersleri kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Ali Paşa HEKİMOĞLU’nun desteği ile 'yerli sıcak bakalite alma makinesi' projesi üzerinde çalışmaya başladığını ifade ederek geçirdiği aşamaları anlattı. İlk olarak makinenin projesini çizdiğini, parçalarını üniversite atölyesinde ürettiği makinenin milleri için ÇAYKUR Genel Müdürlüğü ana tamir atölyesini kullandığını aktaran öğrencimiz, üç aylık çalışmanın ardından sıcak bakalite alma makinesini tamamlayarak üniversite bünyesinde kullanmaya başladı.
Merve ÇALIŞ, sıcak bakalite alma makinesinin, makine, malzeme, jeoloji, maden mühendisliği gibi alanlarda, üretilen metal alaşım, kömür, bakır veya herhangi bir madenin iç yapısının incelenmesi veya görüntülenmesi istendiği zaman kalıplamaya yaradığını ve bu tür alanlarda çok sık kullanıldığını söyledi. Ayrıca, malzemenin kendilerine vadedilen özelliklerinin olup olmadığını incelemek için bu makineden faydalandıklarını, bundan sonraki incelemelerde malzemenin içerisindeki bileşenleri gözlemleyebildiklerini anlattı.
Üniversitenin yüksek lisans öğrencisi, Türkiye'de laboratuvar cihazlarında yerli ürün kullanımını artırmak ve dışa bağımlılığı önlemek amacıyla sıcak bakalite alma makinesi yaptıklarını ifade ederek, şunları kaydetti: “Bu cihazın Türkiye'de üretimi yeni yeni gerçekleştiriliyor. Yerli üretim fiyatı 8-10 bin lira arasında değişiyor, ithal edilenler ise 46 bin lira civarında. Biz yaklaşık 3 bin liraya mal etmiş olduk.' dedi.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olarak, bilimsel teorik eğitimlerin yanında teknolojik gelişmeleri takip ederek, öğrencilerimizi ülkemizin ithalat oranı yüksek olan orta ve ileri teknoloji düzeyindeki makine ve ekipmanların tasarımına ve üretimine yönlendirdiklerini ifade eden Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Konstrüksiyon ve İmalat Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ali Paşa HEKİMOĞLU ise, bu ve benzeri üretimleri üniversitemizin sağladığı maddi imkânlarla gerçekleştirdiklerini hatırlatarak “Öğrencimizin cihazda yapmış olduğu geliştirmeleri dikkate alıp faydalı model olarak Türk Patent Enstitüsüne başvuru yapma aşamasındayız.' şeklinde konuştu.
RTEÜ