Yöre Turizmi için yapılması gerekenler

Turizmde tercihler değişiyor. Yayla turizmi önem kazanıyor. Bu değişime ayak uydurmak için neler yapılmalıdır?

TURİZM 2.03.2016 14:14:04 682 0
Yöre Turizmi için yapılması gerekenler
Ali Akyıldız (Haber Analiz)

NELER YAPILMALIDIR!
1-Yöre turizmi ve geleceği için öncelikle kaygılanmaya gerek yok. Ümit var olmalıyız. Özgüvenimizi kaybetmemeliyiz. Türk turizminin ana oyuncuları, Ege, Akdeniz ve İstanbul’a getirdiğimiz 30 milyon turistin yüzde onunu bu yöreye getirebildiğimiz zaman yöremiz yerleşkesini dünya turizmi pazarına sunmuş olacağız.
2-Dünya turizm sektörü büyük bir değişim ve dönüşüm içeresindedir. Artık Deniz, kum ve güneş üçlüsü üzerine kurgulanan turizm faaliyetlerinin yerini doğa, turizmi ve keşif turizmi almaktadır. Artık güneşin altında, denizin kenarında saatlerce yatan güneşlenen değil, yeni yerler keşfetmek ve yeni kültürler tanımak isteyen bir kitle görüyoruz.
3-Türkiye’ye gelip yen i kültürler ve yeni hobi alanları keşfetmek isteyen bir ziyaretçi Türk mutfağına girip baklava açtığında, ya da yöre yerleşkesinde başına yerel bir kıyafeti takip, yani bir puşi bağlayıp gezdiğinde onu bir keşif turizmi sayıp mutlu olabiliyor, Artık değişen turizm faaliyetleri ve ortaya çıkan bu talepler yeni turizm ve talep konseptinin fay hatları olarak görülmelidir.
4-Turizmin 12 aya yayılacağı sağlık, alışveriş, kongre, yayla, termal ve sağlık turizmi, futbol ve av turizmi, yat turizmi ve bütün alanlarda önümüzdeki yıllarda baş döndürücü gelişmeler yaşanacağını umuyorum.
5,Yöre turizminin çeşitlendirilmesi ve 12 aya yayılması için Turizmin bütün aktörleri sivil toplum kuruluşları, yerel ve merkezi yönetimin yetkilileri bir araya gelip ortak akılla değişen turizm konsepti ve taleplerine cevap verecek projeksiyonlar yapmalı ve uygulamalıdır.
6-Yöre yerleşkesinde turizm sektöründe çalışanların ziyaretçilere kaliteli hizmet sunumu yapmalarını sağlamak için mutlaka hizmet içi eğitime tabi tutularak kaliteli hizmet sunumu yapmaları sağlanmalıdır.
7-Yöre yerleşkesindeki turizmi işletmelerinde verilen hizmet karşılığı alınan ücretlerde mutlaka fiyat istikrarı sağlanmalı, rasyonel ve gerçekçi fiyatlar uygulanıp aşırı şişkin ve insanları rahatsız edecek keyfi fiyat artışlarının önüne geçilmelidir.
8-Her işletme ayrı ve değişik fiyat politikasının yerine ürün ve hizmete karşılık standart fiyat politikası belirlenmeli ve her yerde hizmet ve kaliteye göre fiyat uygulanmalıdır. Bu konu ilgili kuruluşlar tarafından denetlenmelidir. Ayrı, aşırı, şişkin, gerçekçi olmayan, insanları rahatsız edecek bu yerleşkenin imajına, geleceğine, turizm değerlerine zarar verecek fiyatlar uygulayanlara ağır ve caydırıcı yaptırımlar uygulanmalıdır.
9-Yöre yerleşkesindeki doğal, tarihi arkeolojik sanat eserleri korunmalı, geliştirilmeli geleceğe taşınmalı, eğer özelliğini kaybetmiş ise aslına uygun yeniden tanımlanmalıdır.
 
10-Yöre yerleşkesindeki yerleşim alanları, dereler kısaca doğal ve kültürel alanlar asla kirletilmemeli, göz estetiğini ve doğal dengeyi bozacak hiçbir şey ortada bırakılmamalı sağa sola atılmamalı ve düzenli olarak temizlik faaliyetleri yapılmalı, insanlar bilgilendirilmelidir. 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI