Tarih: 20.04.2022 18:38

Yetkililere seslendi

Facebook Twitter Linked-in

PAZAR-Türkiye‘de yarım asırdır Rize‘nin Pazar ilçesinde üretimi yapılan puro tütünü son ekicilerin de vazgeçmesi nedeniyle artık yapılmıyor.

Türkiye‘de sadece Pazar ilçesinde üretilen ancak devletin o dönem uyguladığı fiyat ve alım politikaları nedeniyle ekicilerin üretimden vazgeçtiği Pazar Puro Tütünü yeniden ele alındı.

PAZAR PURO TÜTÜNÜ ÜRETİM VE TESCİL ÇALIŞMALARI

Pazar İlçesinde yarım asır üretilen ve 1991 yılında 139 ekici 8 bin 590 kilogram poru tütünü üreterek Tekel‘e ürününü teslim eden, ardından 1999 yılı ürünü tütünden üç üreticiden 139 kilogram tütün alınmış daha sonra ise ekimi durdurulmuştu.

Pazar İlçesinde Tütüncüler(Tavlat),Kesikköprü, Darılı, Aktaş köyleri ile Soğuksu, Zafer Mahallelerinde üretimi yapılan Pazar PuroTütünü kayboldu derken yeniden gündeme geldi.

Üretimi durdurulduğundan bugüne kadar Tütüncüler köyünde ikamet eden Nahit Ağırbaş, üretime hobi olarak her yıl evinin balkonunda devam etti. Kendisi sarımını yaparak sigara kullanmamasına rağmen keyifle tüttürdü. Tohumlarını isteyen kurumlara bedelsiz verdi. Sonuç alamamış olsa da ürünün takipçisi oldu. Tohumları hep canlı tuttu.

Nahit Ağırbaş, 20 yıldır kaybolmakta olan ve yöremizde yetişen Pazar Puro Tütünü üretim çalışmalarıma bu sene de devam ettim” dedi.

Ağırbaş, Elimde şu anda ilçemize yetecek kadar tütün üretme fidesi vardır. Aldığım duyumlara göre İlçemizdeki Ziraat Fakültesi ve bazı kurumların konuya ilgi duyduklarını anladım. Bunlardan ricam ilçemizin sembolü olan Pazar Tütününün Coğrafi Ürün olarak tescil edilmesidir.Çalışmalara katkı sağlayanlara teşekkür ederim” diye konuştu.

RİZENİN COĞRAFİ İŞARETİ ÜRÜNLERİ

Rize de şu ana kadar Coğrafi işaret alan Rize Bezi (Feretiko), Çayeli Kurufasülyesi, Derepazarı Pidesi, Rize Simidi, Rize Baston Ekmek ve başvuruları yapılıp süreçleri devam eden, Anzer Balı, Rize Çayı, Rize Kavurması, Rize Pepeçurası e Rize Muhlaması, Rize Laz Böreği Ankara'da düzenlenen Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi'nde sergileniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —