Karadeniz'de turistlerin doğa içerisinde ulaşım sağlaması hedeflenen Yeşil Yol Projesi ile Samsun'dan Artvin'e kadar bin kilometre yol iyileştirildi.
Karadeniz'de turistlerin doğa içerisinde ulaşım sağlaması hedeflenen Yeşil Yol Projesi ile Samsun'dan Artvin'e kadar bin kilometre yol iyileştirildi.
Birçok tartışmalara ve açılan davalara neden de olsa, yapımı Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca sürdürülen Yeşil Yol Projesi ile Samsun- Rize ve Artvin illerindeki turizm merkezlerinin üst kottan birbirine bağlanması hedefleniyor.
Karadeniz'de turistlerin doğa içerisinde ulaşım sağlaması hedeflenen Yeşil Yol Projesi kapsamında Samsun'dan Artvin'e kadar bin kilometre yolda iyileştirilme çalışması yapıldı.
•Türkiye Turizm Stratejisi 2023 belgesinde Doğu Karadeniz için “Yayla Koridoru” önerilmekte olup, Samsun ilinden Artvin’e kadar uzanan bu koridorun ülkemizde yayla ve doğa turizminde öne çıkan merkezleri barındırdığı ifade edilmektedir. Yeşil Yol projesinin ana fikri olan bu koridor ile;
•Yayla Yollarını Birbirine Bağlamak
•Ulaşım Kalitesini Artırmak ve Kolaylaştırmak
•Turizm Potansiyelini Ziyaretçilerle Buluşturmak
•Fiziki Altyapıyı İyileştirmek
•Bölge İnsanının Gelir Düzeyini Artırmak amaçlanmaktadır.
•Yeşil Yol Projesi kapsamında bu zamana kadar 938,38 km’lik kısımda muhtelif imalatlar gerçekleştirilmiştir.
Yeşil Yol Projesi aksında 2 bin 645 kilometre ana güzergahın iyileştirilmesi planlanıyor. Toplamda 4 bin kilometre olan bu güzergahın 1024 kilometrelik kısmı Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluk alanında yer alıyor.
Çalışmayla Samsun'da Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Trabzon'daki Uzungöl, Rize'de Anzer Yaylası, , Artvin'de Kafkasör Yaylası gibi turizm merkezlerine aynı güzergah üzerinden ulaşılabilmesi hedefleniyor.
Sadece yol çalışmasından ibaret olmayan projede, yolun geçtiği bölgelerde konaklama tesisleri, dış cephe çalışmaları, reaksiyon alanları gibi unsurlar da destekleniyor.
Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca sürdürülen Yeşil Yol Projesi ile Samsun, Tokat, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize ve Artvin illerindeki turizm merkezlerinin üst kottan birbirine bağlanması amaçlanıyor.