Baraj gölü nedeniyle sular altında kalacak olan Artvin’in Yusufeli ilçesinde, yeni yerleşim yerine taşıma sürecinde devam ediyor. Bölgede yetişen meyve ve orman ürünlerini korumak isteyen ilçe belediyesi 12 farklı türden 30 bin fidanı ko
Hayati Akbaş
YUSUFELİ-Baraj gülü nedeniyle sular altında kalacak olan Artvin’in Yusufeli ilçesinde, yeni yerleşim yerine taşıma sürecinde devam ediyor. Bölgede yetişen meyve ve orman ürünlerini korumak isteyen ilçe belediyesi 12 farklı türden 30 bin fidanı koruma altına aldı.
Artvin’de Çoruh nehri üzerinde yapımı devam eden ve tamamlandığında temelden 275 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek kemer barajı olacak Yusufeli Barajı’nın suları altında kalacak Yusufeli ilçenin taşınacağı yeni yerleşim yerindeki çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. 151 yıllık tarihi olan ilçenin altyapı yatırımlarıyla birlikte bin 638 konut inşaatının planlandığı yeni yerleşim yerine taşınacak. Yeni yerleşim yerinde 700 dönümlük alanda tarım arazileri oluştururken bu arazilere mevcut ilçeden sökülen ya da oradaki iklimin taşıdığı genlerin oluşturduğu fidanlar ekilecek.
Yusufeli Belediyesi taşınma sürecinde ilçe sakinlerinin bölgeye adapte olması anlamında çalışmalarını sürdürüyor. Sular altında kalacak olan mezarları tek tek taşmayı planlayan Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, son olarak ise 12 farklı türün yer aldığı, 30 bin fidan yetiştirmeye başladı. Elma, üzüm, erik, armut, incir, zeytin, şeftali gibi 12 farklı türden aldıkları fidanları sera ve belirlenen alanlarda ekerek o türleri yeni yerleşim yerinde taşımayı hedefliyor.
“Derdimiz aşağı kodlardaki genleri yeni yerleşim yerine taşımak”
Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin yaptığı açıklamada,” Yusufeli Belediyesi olarak 12 farklı türden 30 bin fidanımız mevcut. Bundan sonrada çalışmalarımız devam ediyor. Özelikle üzüm çeşitlerimize daha başlamadık. Bizim buradaki derdimiz aşağı kodlarda olan, genleri yukarıya doğru taşımak. Yani yeni yerleşim yerine en verimlisini getirmek değil. Ülkemizde daha çok verim veren türler var, hatta daha ucuza mal edilebilir. Biz kendi sahip olduğumuz değerleri daha yukarıya taşımak istiyoruz” dedi.
“Yeni yerleşim yerini benimseyecek ısıtacak projeler üreteceğiz”
Aytekin,” bunun bir anlamda yeni yerleşim yerini, hemşerilerimize ısıtacak benimseyecek bir proje olarak görüyoruz. Şuan yeni yerleşim yerinde 700 dönümlük tarım arazisi mevcut. Bununla ilgili yönetimsel olarak almamız gereken kararlar var. Bu bağlamda da gelir getirici bir meyveciliğin var olmasını sağlayacağız.
“Yeni yerleşim yerinin zor günlerin geride bıraktık şimdi keyif zamanı”
711 metre yüksekliğinde yeni bir dünya kuruyoruz. Bu anlamda mevcut yerleşim yerinde kaybettiğimi kat ve kat telafi edecek tarım alanlarını hemşerilerimize birlikte üretmiş olacağız” ifadelerine yer verdi Yusufeli yeni yerleşim yerinin zor bölümlerini geride bıraktık. Bundan sonra işin keyfini ve neleri başardığımızı günleri yaşayacağımızı umut ediyorum” ifadelerine yer verdi.