Yaylalarımızın sorunları hep aynı

Fotoprof tarafından hafta sonu iki yaylaya birden gezi düzenlendi. Rize’den hareket eden araçlar Pazar’dan katılımlarla önce Çamlıhemşin ilçesine, buradan Topluca güzergâhından öncelikle Koçdüzü yaylasında mola vermeden Büyük yayla

YAYLALARIMIZ 18.09.2017 10:49:27 331 1
Yaylalarımızın sorunları hep aynı

Gezi ile ilgili Fotoprof kurucusu ve başkanı Emin Kanbur öncelikle gezi hakkında bilgiler verdikten sonra Yaylaların sorunlarını da dile getirdi.

Büyük Yayla(Didingola)

Tarihçesi Hicri 1120'li yıllarına dayanır. Çamlıhemşin’den 40 km Ayder Yaylasından 15 km uzaklıktadır. Yayla bitki örtüsü bakımından zengindir. Birçok yayla çiçeği görmek mümkündür. Kaçkar Altıparmak Dağı zirvesine yakındır. Yüz elliye yakın yayla evi bulunan yaylada yapılaşma taş karışımı ahşap cephelerden oluşmuştur. Araç yolu yoktur. Zengin suları, gölleri, dereleri ve bin bir çiçeklerle(VARGİT) süslü bayırları ve vadileri ile yayla ve dağ turizmi açısından zengin potansiyele sahiptir. Aslını muhafaza etmiş ender yaylalarımızdandır. Buradan Altıparmak dağlarına çıkılır.

Kaçkar Koçdüzü Yaylası.

 Çamlıhemşin Topluca köyünden sonra 5 yayla geçildikten sonra 36 km mesafedeki Koçdüzü Yaylasın varılır. Bu yaylayı Çayırdüzü ve Dikkaya Laz köylüleri kullanıyor. Rakım 2380’dir.Yaylamızın en büyük özelliği Cennet-Cehennem tepesi olarak bildiğimiz Samaile tepesidir. Bir tarafı uçurum, diğer tarafı yemyeşildir. Adalı göl dediğimiz üzerinde 4 adet gezer çim bulunmasıdır. Bunu eskiden yayla sakinlerimiz Meteoroloji olarak kullanıyordu. Sağ tarafa güneş gelince hava açık olacak, gölün sol tarafına gelince ise yağış olacak şekilde hava tahmini olarak kullanılan bir yayladır.7 Köyden oluşur. Bölgemizin en büyük yaylalarından biridir. Laz yaylasıdır. Bu yalaya gelinceye kadar aşağıdaki yaylalarda konaklama yapılarak buraya çıkılıyor. Hayvancılık olarak kullanılan bir yayla olmasına rağmen son dönemde Turizm faaliyetleri içinde tercih edilen bir yayla haline geldi. Yaklaşık 300’ün üstünde Hane var. Yaylacılık yapanların sayısı gittikçe düşmesine rağmen, ayrıca ev olarak ta artmaktadır. Çünkü yazları bu yaylalara geliyorlar. Bundan dolayı yazın çok kalabalık oluyor. Yaklaşık 250-300 büyük baş hayvan vardır. Son zamanlarda küçükbaş hayvan sayısı da arttı. Altıparmak Dağı burada, buradan Avusor yaylasına geçiliyor. Doğa yürüyüşleri için Sırt Yaylası, büyük yayla ve Komati yaylalarına yapılmaktadır.

Kanbur “ Artık yaylalarda göç zamanı başladı. Hayvancılık yok derecede azaldı. Turizme açılınca sorunlarında beraberinde getirdi. Ben bir yaylacı değilim ama tüm yaylaları gezen biri olarak görüyorum ki, ziyaret edenlerde yaylaları kirletmeye başladılar. Bence Yayla kültürüne benzemeyen şenlikler bu bozulmayı hızlandırdı. Yaylalara hafta sonları büyük bir ilgi var. Bu gelenlerin mutlaka çevre konusunda bilinçlendirilmesi gerekir” dedi.


Anahtar Kelimeler:
Besim
18.09.2017 16:40:03
şu resimlerle oynamadan yayınlasan daha orjinal olacak şimdi özellikleri kaybolmuş gibi

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor