Yaylalarımızı tanıyalım.

Marbudan-Baldaş ve Tahpur yolculuğu

TURİZM 6.08.2013 11:01:01 166 0
Yaylalarımızı tanıyalım.




Çayeli’nden başlayıp Çamlıhemşin’de  biten gezi yürüyüş planlayanlar Bu yaylalara gitmek için birçok yol olmasına rağmen yinede siz;  Senoz bölgesinden hareket edip,Çataldere köyünden Marbudam (İncesu )köyüne dönün.

Marbudamda kısa bir mola verin sonra Hemşin aşıtı olan baldaş geçidinden Tahpur yaylasına varın.

Buradan yaklaşık 45 dakika yürüyüşle balıklı göle  kuş bakışı seyir için tepeye ulaşılıyor.

Eşsiz manzarası olan bu yerde bir süre kaldıktan sonra tahpur yaylasına geri dönüp hemşine gitmek için tekrar araçlarla yola koyuluun.
Hemşin üç pare köylerden geçip Hemşin deresi boyunca Çat Köyüne ulaşıp,Bundan sonra yol boyunca Zilkale Çamlıhemşin ardaşen-pazar dan çayeli’ne
varabilirsiniz.
 


TAHPUR YAYLASI
Rize ili Çamlıhemşin ilçesindedir.Rize'ye 119 km (Çamlıhemşinden),Çamlıhemşinden 52 kilometre,İkizdere 50 km,İkiizdereden Rize ye 106 km uzaklıkta ve denizden 3020 metre yüksekliktedir.

Çamlıhemşin  hudutları dahilinde olmasına rağmen otaklarının bir kısmı Çayeli, bir kısmıda Hemşin'e tahsis edilmiştir.Yayla 3020 metre yükseklikle Türkiyenin en yüksek yaylalarından biridir.Hemen kuzey sırtında Ambarlı dağının 3327 metre olduğu da unutulmamaldır.

Yöredeki herkesin Marbudam ismiyle bildiği İncesu köyü Rize’nin Çayeli ilçesine bağlı. Ancak ilçeye oldukça uzak (45 km.) ve tüm Rize yaylaları gibi yüksek; 2280 rakımda. Köyde kışın pek kalan olmuyor.

Gezimiz esnasında karşılaştığımız köy sakinleri kışı ya İstanbul’da ya da Rize’de geçiriyor, buraya sadece yazları geliyorlarmış. Köyde okul, sağlık ocağı gibi hizmetler olmadığı ve de kış şartları çok ağır olduğu için başka türlüsü de beklenemezdi.

Köy sakinleri genelde hayvancılıkla uğraşıyor. Hayvanların otlaması için geniş düzlükler var. Ancak hayvan sayısı beklendiği kadar yok.

Yıllar boyu hayvan sayısı çok azalmış. Sanırım teknolojinin gelişmesi, ekonominin çaya sırtını yaslaması ve bunun sonrasında yeni neslin büyük şehirlere göçü bunda etken.
Rize’nin yüksek yaylalarında evler kar ve olumsuz hava şartlarından korunmak için oldukça alçak yapılıyor. Marbudam’da yer yer bu özellikte evleri görmekle beraber daha sonradan eklenmiş 2-3 katlı yüksek yapılarda bulunmakta.

Marbudam (İncesu) ziyaretinden sonra Tahpur’a doğru yola devam ettik. Bu kadar görkemli dağ manzaraları içerisinde köy maket gibi görünmeye başlıyor insana. Doğa gezisi deyince 500m. yüksekliği geçmeyen, birkaç ağacı orman olarak isimlendirmeye alışkın olanlar için bu coğrafyaya alışması zor oluyor.

Tahpur yaylasından sonra hedefimiz Balıklı Göl. Araçlardan indikten sonra yaklaşık 45 dk. lık bir yol bizi bekliyor. Patika taşlarla kaplı olduğu için yürümek çok zahmetli. Sık sık ayağınız kayıyor, aşağıya yuvarlanma tedirginliği yaşıyorsunuz.

Eğer giderseniz bu bölümü dikkatli geçmenizi tavsiye ederim.

45dk. lık yolu biz 1 saatte aldık. Nasıl olsa göl kaçmıyor kendimizi yormayalım diye düşündük. Gerçekten yorucu bir patika. Hedefe ulaştığımızda göl sisle kaplıydı. Burada mola verip yemek yerken zaman zaman sisin aralanmasıyla aşağıdaki gibi birkaç fotoğraf çekebildim.

Gerçekten etkileyici bir manzara.Sizde katılın Doğa Spor Kulüplerinin etkinliklerine bu eşsiz manzaraları seyredin.Böyle bir gezi essnasında (avniacl) tarafından çekilen VİDEO görüntüsünü ve doyum olmayan fotoğraf karelerini kaçkar53.com olarak sizlerle paylaşıyoruz.



Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI