Yaylalarda Şimdi tam GEZME zamanı

Sonbahardan kışa, İlkbahar’dan Yaz’a geçiş dönemlerinde, yayla yollarında her türlü zeminle karşılaşıyorsunuz. Kimi zaman karlı, buzlu, kimi zaman çamurlu ve taşlık dik virajlı yollar araçlar için zorlu bir test parkuru gibi.

YAŞAM 13.06.2024 10:09:00 288 0
Yaylalarda Şimdi tam GEZME zamanı

Doğu Karadeniz Dağları’nın üç büyük zirvesi olan Kaçkar, Verçenik ve Hunut Dağları’ndan oluşan Kaçkar Dağı Milli Parkı ormanları çok zengin flora ve faunaya sahip.

Ayı, kurt, çakal, tilki, geyik, dağ keçisi, domuz gibi hayvanlarla bir omurgalı çeşitliliği var. Kar yağmaya başladığında veya çamurlu bir bölgede hemen her zaman vahşi bir hayvanın ayak izi ile karşılaşmak mümkün.

Kaçkarların dört bir yanında, dağların eşsiz güzelliğini süsleyen vadiler, set gölleri, buzul gölleri, şelaleler ve hayat dolu yaylalar var.

KAVRUN YAYLASI

Kavrun Yaylası Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayladır. Aşağı Kavrun ve Yukarı Kavrun olmak üzere iki kısma ayrılır. Rakımı en düşük 1980 en yüksek 2350 metredir.

Rize il sınırları içinde kalan Kavrun Yaylası, Aşağı Kavrun ve Yukarı Kavrun olarak anılmaktadır. Aşağı Kavrun yukarıdakine birkaç km mesafededir. Fakat Aşağı Kavrun yerine Yukarı Kavrun daha bir rağbet görmekte ayrıca Aşağı Kavrun Yaylasına oranla Yukarı Kavrun daha büyüktür. Ayder Yaylasından her gün Kavron’a birçok dolmuş seferi yapılmakta, bunlardan biriyle buraya ulaşmanız mümkün. Yol tabiki birçok yayla yolu gibi bozuk. 13 km’yi bir saatte alıyorsunuz. İşin en keyifli yanlarından biride bu yollar zaten. Yine de Yaylalarda dolaşırken en keyif aldığımız anlardan biride yollarda geçirdiğimiz zamanlar. Kendinizi vahşi doğanın içinde buluyorsunuz. Bir yandan sis bir yandan dar toprak yollar, aniden yolda önünüzden akıp giden bir su, bu suyolu böldüğü için zaman zaman arabadan inip derinliğini kontrol etmeniz gerekiyor. Dar, bir tarafı yemyeşil orman diğer tarafı uçurum yolda tek şansınız dümdüz geçip gitmek ama ortada zeminle bütün bir kaya var araba geçer mi altı vurur mu diye iddiaya girmeler. Bütün bunları bir yol macerası olarak yaşamak çok keyif veriyor.

VEYSEL ATACAN VE MUSTAFA ASLAN YOLLARDA

Kışı Ankara’da zor geçirip, karlar kısman erimeye başladığında hasret dolu yaylalar kavuşmak için yollara düşen 76 yaşındaki genç delikanlı Veysel Atacan, yanında arkadaşı Mustafa Aslan ile Kaçkar zirvelerinde 14 km yol kat ederek çektikleri görüntüleri paylaştı.

Atacan, “Yaylacılar yaylaya gelmeye başladı. Yayla yollarının tamamı açıldı. Şu anda yukarı Kavrun Samistal Palovit arası da açık. Doğan sevenleri de yayla tutkunlarını bekliyoruz”. dedi


1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI