Hayati Akbaş
ARTVİN-Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayvan sağlığı alanında kullanılan veteriner tıbbi ürünler ile veteriner tıbbi ürün bileşimine giren etkin ve yardımcı maddelerin temini/ithalatından son kullanımına kadar tüm aşamalarında kayıt altına alınmasını sağlamak, beşeri tıbbi ürünler dâhil olmak üzere, hayvan sağlığı alanında kullanılan reçeteye tabi veteriner ilaçların izlenebilirliğini sağlamak, istatistiki bir veri tabanı oluşturarak gıda güvenliğini temin etmek amacıyla, Veteriner Hekim reçetelerinin elektronik ortamda düzenlenmesine (E-Reçete) ve İlaç Takip Sistemine (İTS) geçilmesine karar verilmiştir.
Bu uygulama ile hayvan hastalık ve zararlıları ile etkin bir mücadele etmek, Veteriner Hekimlerin hayvan sağlığı alanında gerçekleştirdikleri tedavileri kayıt altına almak ve gözlemlemek, hayvanın kasaplık olması durumunda ilaç kalıntı sürelerine bakarak, gıda güvenliğini sağlamak amaçlanmaktadır.
2016 yılında başlayan çalışmalar sonucu oluşturulan yazılım, 15.07.2017 tarihinden itibaren ülke genelinde test uygulamasına açılmış, 01 Ocak 2018 tarihi itibarı ile de kullanılmaya başlanmıştır.
Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS) çatısı altında yer alan E-Reçete ve İlaç Takip Sistemi hakkında, Bakanlıkça yapılan eğitimlere paralel olarak Artvin’de de, paydaşlara yönelik eğitimler düzenlenmiştir. Yapılan eğitimlerle, paydaşlara sistemin kullanımı hakkında bilgi verilerek, sisteme dahil olmaları sağlanarak şifre verildi..
Sistem Kullanıcıları ve Paydaşlar:
Bakanlık bünyesinde çalışan Veteriner Hekimler,
Belediye Veteriner Hekimleri
Birlikler bünyesinde çalışan Veteriner hekimler, Serbest Veteriner Hekimler,
Bakanlıktan izinli Veteriner ecza depoları ile veteriner tıbbi ürün perakende satış yerleri,
İlaç firmaları, pazarlama izin sahipleri
Sağlık Bakanlığından izinli ecza depoları ve eczaneler
Veteriner Fakültesi olan yerlerde Fakültede görevli Veteriner Hekimler (öğretim görevlileri)
Özel sektörde çalışan diğer Veteriner Hekimler
Konu ile açıklamalarda bulunan İl Müdürü Dursun Okur “Veteriner tıbbi ürünler, hayvan sağlığı ve hayvan refahının temin edilmesinin yanı sıra, toplum sağlığı ve çevresel etkileri nedeniyle kritik öneme sahiptir. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunun 12, 13, 14 ve 37. Maddeleri veteriner sağlık ürünleri ile alakalıdır. Bu nedenle, özellikle veteriner tıbbi ürünlerin üretiminden son kullanımına kadar tüm süreçlerinde ve hatta kullanımı ve kullanımı sonrasında hayvanlar, gıdalar ve çevresel etkileri bakımından izlenmesi gerekmektedir. Hiç şüphesiz bu sistem, temelinde akılcı ilaç ve bilinçli antibiyotik kullanımı esasına dayanmaktadır.
Sağlık Bakanlığının son yıllarda ki akılcı ilaç kullanımı konusundaki çalışmaları takdire şayandır. Bilinçli ilaç kullanımı konusunda İlimizin birinci sırada olması da bizlere mutluluk vericidir. Çalışmalarından dolayı Sağlık Müdürlüğümüzü tebrik ediyorum. Yalnız hayvan sağlığı alanında, akılcı ilaç kullanımını sağlayarak Sağlık Bakanlığımızın bu alandaki çalışmalarına olumlu katkı sağlanacağı ortadır. Amacımız hayvan sağlığını koruyarak insan sağlığına hizmet etmektir. Doğru teşhis, doğru ilaç seçimi, doğru zamanda, doğru dozda kullanmak gerekir. Sistemin camiamıza ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim.” dedi. Bu kapsamda İlimizde düzenlenen “Veteriner e- reçete uygulaması ve ilaç takip sistemi” ile ilgili son toplantı 14 eczane sorumlularının da katılımıyla, Müdürlüğümüz toplantı salonunda 25.04.2018 tarihinde saat 10.00 da yapıldı. Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mikail Kaya başkanlığında yapılan toplantıda, veteriner e-reçete ve ilaç takip il sistem sorumlusu Veteriner Hekimi Mustafa Karadağ tarafından sunum yapıldı. Sunumda, sistemin kullanılması, işleyişi ve diğer uygulamalara ilişkin bilgiler verildi.