Güneysu’da otistik çocuklara özel eğitim veren Kızılay-Şükrü-Nurten Topçuoğlu Otistik Çocuklar Eğitim uygulama merkezinde oluşturulan sera sayesinde, otistik çocukların kas gelişimi ve ikili etkileşiminin gelişmesine katkı sağlanıyor.
Serada kendi sebze ve meyvelerini yetiştiren çocuklar, topladıkları ürünlerle salata yapmayı da öğrenecekler.
Otistik çocuklar kendi elleriyle ektikleri ürünleri öğretmenlerinin yardımı ile toplayacaklar. Sınıf ortamından çıkıp toprakla buluşan çocuklar dokunma, duyma, koku duyularını, kaslarını ve ikili iletişimlerini geliştiriyorlar. Bazen de topladıkları domates, salatalıkları arkadaşları ile birlikte yıkayarak, mutfakta salata hazırlamayı öğrenecekler.
Toprakla oynamanın çocukları rahatlattığını dile getiren merkezin müdürü Muhittin Delihasan, çocuklarımız, yetiştirdikleri sebze ve meyvelerin isimlerini de öğreniyorlar dedi.
Sera eğitimine Vali Nurullah Çakır, eşi Cemile Çakır, Vali Yardımcısı ve Güneysu Kaymakamı Gökmen Çiçek, Güneysu İlçe Millî Eğitim Müdürü Adem Külünk, merkez öğrencileri, öğretmenler ve veliler katıldı.
Vali Çakır ve beraberindekiler oluşturulan serada tohumları toprakla buluşturdular.
Vali Nurullah Çakır, modern hayatın içinde her geçen gün topraktan uzaklaşıyoruz, öğrencilerin özellikle toprakla, tabiatla, bitkiyle ve çevrelerinde yetişen ağaçlarla tanışmasını sağlayacaklarını bir proje olduğu için, öğrencilerin deneyimi de artacak dedi.
Vali Çakır, Devlet ve hayırsever vatandaşlarımızın büyük gönül seferberliği sayesinde oluşturulan bu merkezlerimizde eğitim gören çocuklarımızla hayattaki bütün güzellikleri paylaşmak bizim olmazsa olmaz görevimizdir. Onları hayata bağlamak, onlara hayatı sevdirmek, hayatta kendilerine yetebilecek bilgi ve becerileri onlara vermek bizim görevimizdir. Emeği geçenlere yaptıkları bu hizmetten dolayı teşekkür ediyorum dedi.
USTA ELLERDE BAKIRLA AHŞAP BİR ARADA İŞLENİYOR
Vali Çakır ve beraberindekiler daha sonra Güneysu Halk Eğitimi Merkezinde incelemelerde bulundu. Güneysu Halk Eğitimi Merkezi’nde Kaymakamlığın ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle hünerli ellerde bakır ve ahşap bir arada işleniyor.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansına sunulan proje sayesinde Güneysu Halk Eğitimi Merkezi’nde modern bir atölye kuruldu. Atölyede daha önce alt yapısı kurulan Kadife Kutu yapımının yanında, ahşap ve bakır hediyelik kutular, çeyiz sandığı, ahşap kalemlikler, yöresel maket oyuncaklar ve daha birçok ahşaba ve bakıra dayalı ürünler yapılacak.
Vali Çakır, Güneysu’da unutulmaya yüz tutmuş olan Ahşap İşçiliği ve Bakır Rolyef kaplama sanatını yeniden gün yüzüne çıkaran ve yeni kuşaklara öğretilmesini sağlayan Kaymakamlığımıza, bu işi gençlere öğreten değerli İsmet Satır ustamıza ve 7 kursiyerine çok teşekkür ettiğini, DOKA’nın böylesine yararlı projelere destek verdiklerinden dolayı çok mutlu olduklarını ifade etti.