RTE Üniversitesi ile MÜSİAD tarafından düzenlenen “Uluslararası Rekabette İnovasyon ve Rekabet Politikalarının Rolü” konulu konferans, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa konuşmacı
Konuşmasına, soğuk savaşın bitmesiyle beraber kaynaklara göre sonsuz büyüme tezinin yerini uluslararası rekabete bıraktığını belirterek başlayan TORLAK, ülkelerin rekabet gücünü artıracak politikalar üretme çabası içinde olduğunu söyledi.
Tüm dünyanın olduğu gibi Türkiye’nin de rekabet politikasına ihtiyacı olduğunu ifade eden TORLAK, “2023 hedeflerine ulaşabilmek için dünya ortalaması üzerinde bir büyümeyi yakalamamız lazım. Kalkınmanın gerekliliği büyüme ancak bu da tek başına yeterli değil. Burada karşımıza sürdürülebilir rekabet konusu çıkıyor. Dolayısıyla rekabetçi açıdan güçlü olmak zorundayız.” dedi.
Rekabet edenin yalnızca firmalar olmadığının, ülkelerin de rekabet ettiğinin altını çizen TORLAK, ülkelerin rekabetçiliğini belirleyen unsurun teknolojik gelişme olduğunu kaydetti.
Teknolojik asgari gerekliliği halletmeksizin rekabet edilemeyeceğini ifade eden TORLAK, “ABD’nin bu kadar teknolojik ilerlemeye rağmen istenilen inovatif zamanında olmadığını görüyoruz. Buradan şunu çıkarıyoruz evet teknoloji bir gereklilik ama yeterli olmayabilir. Her teknolojik gelişme inovatif olarak kullanılamayabilir. İnovatif olarak kullanmak ayrı bir beceri gerektirir.” diye konuştu.
“Dönem dönem ortaya çıkan eşitsizlikler ve ekonomik krizlere rağmen niçin neoliberal politikalar devam ediyor?” diye soran TORLAK, “Dünya artık bu politikalardan vazgeçmiyor. Büyüme ve kalkınma teorilerinden çıkan bir mesaj varsa eğer o da kapitalizmin tek bir modelinin olmadığıdır. Kapitalizmin kendini yeni durumlara hızlı bir şekilde adapte ediyor. Tarih içerisinde kapitalizmin değişik versiyonlarından bahsediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kalkınmada ahlak ve erdemin önemli bir yer tuttuğuna değinen TORLAK, “Kalkınırken erdem ve ahlakı yok sayarsanız dengesiz gelir dağılımı olan, israfın ve eşitsizliğin arttığı bir dünya yaratırsınız.” dedi.
TORLAK, Rekabet Kurumu hakkında da bilgi vererek konuşmasını tamamladı.
Soru-cevap bölümü ile sona eren programda Rektör Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN tarafından günün anısına Prof. Dr. Ömer TORLAK’a Üniversitenin şilti ve Rize MÜSİAD Başkanı Recep TAYLAN tarafından hediye takdim edildi.
Programa, Rize Valisi Erdoğan BEKTAŞ, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat KASAP, Rektör Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İstiklal Yaşar VURAL, Prof. Dr. Ali BİLGİN, Rize MÜSİAD Başkanı Recep TAYLAN, Üniversite Genel Sekreteri Adnan ER, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin KIZILTAN, Rekabet Kurumu ve MÜSİAD’tan bir grup heyet, akademik ve idari personelimiz ile öğrenciler katıldı.
Konferans sonunda, Rektör Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer TORLAK’ı ve beraberindekileri Üniversitenin Rektörlük makamında ağırladı.
RTEÜ