Trabzon'da bir otelde düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun katıldığı çalıştaya Vali Ersin Yazıcı, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, Artvin Valisi Kemal Cirit, Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, Giresun Valisi Hasan Karahan, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, Rize Milletvekilleri Hasan Karal, Osman Aşkın Bak, Belediye Başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları, Kültür veTurizm İl Müdürleri ve TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy katıldı.
Yoğun katılımın gerçekleştiği çalıştayda açılış konuşmasını yapan Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, alt yapının geliştirilmesi için çalıştayların önemli olduğunu belirterek
'Bütün vatandaşlarımızla birlikte seferberlik ortaya koyarak bölgenin turizm pastasından aldığı payı büyüteceğiz' dedi.
GÜN IŞIĞINA ÇIKARTMAK SORUMLULUĞUMUZDUR
Kültür ve Turizm Bölge Çalıştayına katılan Vali Ersin Yazıcı, '
Turizm ülkemiz için önemli bir sektör, getiri ve hizmet alanıdır. Karadeniz Bölgesi, turizm açısından ülkemizin ve dünyanın önemli turizm destinasyonlarından birisine sahip. Bölgemiz özünde var olan turizm değerlerinin sağlayacağı katkıları gün ışığına çıkartmak sorumluluğumuzdur. Çalıştayda konuyu her yönüyle ve tüm taraflarıyla tartıştık. Bu salonda turizm ile doğrudan ve dolaylı ilgisi olan sektörün tüm temsilcileri ile beraberiz. Turizm sektörü, iktisadi kalkınmada gözardı edilmemesi gereken ve karar alma süreçlerinde yerel aktörlerin mutlaka etkin olmalarını gerektiren bir sektördür. Bu çalıştayın Bölgemizin turizm ekonomisi ile desteklenmesinde önemli bir yol haritası olacağına inanıyorum 'dedi.
KARADENİZ'DE BU HATAYA DÜŞMEMEK İÇİN…
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Trabzon'da düzenlenen 'Kültür ve Turizm Bölge Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; 'Rusya ile yaşadığımız sorundan en çok etkilenen Antalya'da bu çalışmayı yaptık. Bu anlamda geniş ve bölgesel olması itibariyle bu bir ilk çalıştay. İnşallah ikincisini Ege bölgesinde yapacağız. 3.'sünü de Gaziantep'i, Adana'yı, Osmaniye'yi, Kahramanmaraş'ı içine alan bir yönüyle Akdeniz, bir yönüyle Doğu Anadolu'yu kapsayan 3. Toplantı ile bunları tamamlayacağız. Antalya Rus turizmine bağımlı hale geldi maalesef. Hiçbir bölgemiz sadece bir pazarın bağımlısı haline gelmemeli. Karadeniz'de de bu hataya düşmemek için yola çıkarken, Master Planı yaparken, ürün çeşitliliğini ve pazar çeşitliliğini sağlamaya çalışıyoruz' dedi.
KARADENİZ HAK ETTİĞİ TURİZM GELİRİNİ ELDE EDEMİYOR
Turizmin Türkiye ekonomisi için son derece önemli sektör olduğunu ifade eden Maliye Bakanı Naci Ağbal ise, '
Burada Karadeniz Bölgesi olarak toplandık. Fırsatları riskleri değerlendireceğiz. Karadeniz Bölgesi büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen hak ettiği turizm gelirini ve ziyaretçi sayısını elde edemiyor. Artık Türkiye denilince akla sadece Antalya, Muğla gelmesin. Sadece deniz turizmi gelmesin. Bu topraklar birçok medeniyete beşiklik etmiş topraklar. Bu topraklarda izleri var. Karadeniz Bölgesi de böyle bir coğrafyaya sahip. İklimi özellikle körfez bölgesinde çok sayıda turist çekme potansiyeline sahip. Karadeniz turizmini Türk turizminde hak ettiği noktaya getiririz 'dedi.
RİZE HAVAALANI BÖLGENİN HAYATİ ÖNEMİNİ ARTTIRACAK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ise,
'Bugün yapılacak çalışmalar üzerinde yoğun incelemeler yaptık. Göreceksiniz, bugüne kadar Karadeniz'de, Bayburt'tan Artvin'e kadar oradan Sinop'a kadar yapılması gereken bunlar neyi bekliyorlar diye dertlendiğimiz meselelerin her biri çok ince detaylarla çalışıldı. Avantajlar var bu bölgede. Medeniyet avantajı. Körfezden gelen dostlarımızın, 'Her halde cennet budur' diye tarif ettiği bir bölge. Yöresel mimarimiz ile kendi farkındalığını ve ayrışmasını net bir şekilde ortaya koyan bir bölge. Giresun – Ordu Havaalanı yapılacağı söylendiği zaman Trabzon civarında olumsuz etkilenir miyiz diye düşünenlere, rakamlar olumlu etkilenirsiniz diye verdi. Rize Havaalanı yapılacak. Bölgenin hayati önemi daha da çok artacak. Daha bizim İran ayağımız var. Daha bizim Batum ayağımız var. Daha bizim Yunanistan ayağımız var. Bütün bunların hep birlikte oluşacağı anlayışını ortaya koyacak destinasyonu ortaya koyacaktır 'dedi.
TESİSİ YAPMAK YETERLİ DEĞİLDİR
Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç da,
'Bakanımız Mahir bey, toplantıyla ilgili ilk bizle temas edip Trabzon'da bölge çalıştayı yapacağız dediğinde büyük mutluluk duydum. Karadeniz'in bütün illeri doğusu batısı orta Karadeniz'i ile bütün illeriyle bölgeleriyle çok farklı potansiyele sahip. Ama bu potansiyelin yeterince ön plana çıkarılmadığı takip edilmediği anlamında bir düşüncemiz vardı. Dünyada genç nüfusu en üst seviyede olan ülkeyiz. Türkiye'nin nüfusu yarısına yakını çok genç. Böyle olunca da çok fazla sportif anlamda, faaliyet yapmak için talep var. Ülkemizin çok farklı dallarda turizmle ilgili olarak çalışmaları var. Spor'da turizm içerisinde önemli yer tutmaktadır. Dünyada farklı ülkelerde yüzde 25'e yakın gelirini spor turizminden elde ettiği olgular var. Gençlerimizin kaynaşma ve kendilerini geliştirme açısından kullanacağı en önemli unsurlardan biri spordur. Tesisi yapmak yeterli değildir. Tesisin içini dolduracaksınız. Tesisleşme hamlesini sürdüreceğiz ve insanlarımızın her yaştan spor yapma olanaklarını geliştireceğiz' dedi.
Konuşmaların ardından ev sahibi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu katılımcı bakanlara plaket sunumu gerçekleştirirken, çalıştay daha sonra basına kapalı olarak devam etti.
Bölgede turizmi geliştirmek adına yapılacakların konuşulduğu toplantı akşam saatlerine kadar devam etti.
Haber: Metehan Gedik