Tarih: 20.11.2024 10:28

TRABZON KUYMAĞI COĞRAFİ İŞARET BELGESİ’Nİ ALDI

Facebook Twitter Linked-in

Hayati Akbaş 

TRABZON-Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TTSO) başlattığı süreç sonunda Trabzon Kuymağı Coğrafi İşaret Belgesi aldı, böylece Trabzon’un coğrafi işaretli ürün sayısı 13’e yükseldi. TTSO Başkanı Erkut Çelebi, coğrafi işaretin önemine vurgu yaparken, amaçlarının Trabzon’un bir ürününe Avrupa Birliğinden tescil almak olduğunu vurguladı. 

Trabzon Kuymağına Coğrafi İşaret Belgesi verilmesi nedeniyle Ganita’da düzenlenen takdim törenine Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü, Gelişmiş Ülkeler ve Geçiş Ülkeleri Direktörü Prof. Dr. Habip Asan, TTSO Başkanı Erkut Çelebi, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Nevzat Özer, DKİB Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, TTSO Yönetim Kurulu üyeleri, belediye başkanları, il müdürleri ve diğer protokol üyeleri katıldı. 
 
“TTSO 2010 YILINDA AKÇAABAT KÖFTESİ İLE SÜRECİ BAŞLATTI” 

Törende konuşan TTSO Başkanı Erkut Çelebi, dünyada ve Türkiye’de son dönemde gastronomi ve buna bağlı olarak gelişen turizm hareketinin büyük önem kazandığını ifade ederek, “İllere özgü lezzetler ön plana çıkmış, bu durum yöresel ürünlerimizin ve lezzetlerimizin gelecek nesillere aktarılması konusunda yapılan çalışmaları da önemli hale getirmiştir. Bu anlamda Coğrafi İşaret kavramı da üzerinde ciddiyetle çalışılması gereken bir konu olmuştur” dedi. Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak da 2008 yılında çalışmalarına başladığımız ve 2010 yılında Trabzon’un ilk coğrafi işaretli ürünü olan Akçaabat Köftesinin tescil belgesini almamızın ardından 13. Coğrafi İşaretli ürünümüz olarak Trabzon Kuymağının tescil belgesini almaktan mutluluk duyuyoruz. Geleneksel lezzetlerimizin, ürünlerimizin ve el sanatlarımızın korunması adına tüm kurumlarımızla ortak hareket ediyoruz. TOBB Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da coğrafi işaret konusuna verdiği önem ve bizlere sağladığı destekle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amacımız, Trabzon’un bir ürününe Avrupa Birliğinden de coğrafi işaret tescili almaktır. Avrupa'dan coğrafi işaret alan 28 ürünümüz var yıl sonuna kadar bu rakam 29'a yükselecek. Fındık, Sürmene Bıçağı ve Telkari ve Kazaziye için Avrupa Birliği'nden coğrafi işareti almak üzere çalışmalar başlatacağız." 

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Zeki Durak, "Kurum olarak ülkemizin zenginliklerini koruma altına alıyoruz. Çin en fazla coğrafi işarete sahip ülke. Biz Türkiye olarak 2. sırada yer alıyoruz. Bu da ülkemizin zenginliğini gösteriyor" ifadesini kullandı. 

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü, Gelişmiş Ülkeler ve Geçiş Ülkeleri Direktörü Prof. Dr. Habip Asan ise Türkiye'nin coğrafi işaret konusunda büyük aşama kaydettiğini ifade ederek, "1200'ün üzerinde coğrafi işaret tescilimiz var. İş tescille bitmiyor. Tescilden sonra bir katma değer yaratmak önemli. Bölgemize ve ülkemize ekonomik anlamda daha fazla katkı sağlaması için çeşitli projeler geliştirmek gerekli" diye konuştu. 
 
GENÇ: KUYMAK ARTIK TRABZON'UN COĞRAFİ İŞARETLİ BİR ÜRÜNÜ 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, "Anadolu’muzun, ülkemizin her şehri çok özel ve kıymetli. Trabzon’umuzun da çok fazla özelliği ve güzelliği var. Gastronomi de son zamanlarda ortaya çıkan değerimiz. Birçok coğrafi işaretli ürünümüz var. Tescillediğimiz ürünü ticari değerlere dönüştürmek çok kıymetli. Bu noktada da  tanıtım çok önemli. Lizbon anlaşmasına ülkemizin dahil olmasıyla dünyada markalaşma  ile ilgili önemli adımlar atacağımıza inanıyorum. TTSO'nun bu konudaki gayretini kutluyorum Artık kuymak Trabzon'un coğrafi işaretli bir ürünü" dedi. 

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ise yeni fikirleri, ürünleri ticarileştirmenin önemli olduğunu vurgulayarak, "Bu arada kültürümüzü de devam ettirmek önemli. Bu anlamda coğrafi işaretleri de önemli buluyorum. Coğrafi işaret belgesi alınması konusunda çalışma yapan ve destek veren tüm kurumlara teşekkür ediyorum" diye konuştu. 
 
TRABZON KUYMAĞI COĞRAFİ İŞARET BELGESİ TAKDİM EDİLDİ 

Törende daha sonra Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak tarafından Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi’ye Trabzon Kuymağı’nın Coğrafi İşaret Tescil Bilgesi takdim edildi. Tören, kuymak yapılması, hediye takdimi ve konuklara coğrafi işaretli Trabzon Kuymağı ikramıyla sona erdi. 

TRABZON KUYMAĞI 13. ÜRÜN OLDU 

TTSO tarafından coğrafi işaret belgesi alınan Trabzon Kuymağı, kentin 13. Coğrafi işaretli ürünü oldu. Trabzon’un diğer Coğrafi İşaret Belgeli ürünleri şöyle: 
“Akçaabat Köftesi, Arsin Foşa Fındığı, Hamsiköy Sütlacı, Çarşıbaşı Keşanı, Sürmene Bıçağı, Sürmene Pidesi, Tonya Tereyağı, Trabzon Kazaziyesi, Trabzon Telkariye ve Hasırı, Vakfıkebir Ekmeği, Vakfıkebir Külek Peyniri, Yomra Elması. 
 
BAŞKAN ÇELEBİ PANELE KATILDI: SON İKİ YILDA 47 MARKA BAŞVURUSU YAPTIK 

Ülkemizdeki akademik buluşların ticarileşmesini artırmak amacıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) iş birliğinde gerçekleştirilen “Akademide Fikri Mülkiyetin Ticarileşmesi” Projesinin lansmanı KTÜ Atatürk Kültür Merkezinde düzenlendi. Açılış töreninde bir konuşma yapan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, “Fikri mülkiyetin ticarileştirilmesi, yalnızca akademik dünyada değil, ekonomimizin genelinde büyümeyi teşvik eden büyük bir fırsattır. Üniversitelerimizde geliştirilen buluşlar, araştırmalar ve projeler, bilgi ve inovasyon ortamında yeşererek ülkemize katma değer yaratacak bir potansiyele sahiptir. Bu değerlerin ticarileştirilmesi, bilgi birikimini sanayiye aktararak Türkiye’nin rekabet gücünü artırmamızı sağlayacaktır. Odamız, bölgesel değerlerin korunması ve tanıtılması adına marka ve coğrafi işaret tescil süreçlerinde aktif bir rol üstlenmektedir. Marka tescili, işletmeler için yalnızca ticari bir gereklilik değil, aynı zamanda hayati bir koruma aracıdır. Tescilli bir marka, işletmenizin değerini artırır ve ürünlerinizin ya da hizmetlerinizin başkaları tarafından izinsiz kullanılmasını önler. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bölgemizdeki işletmelere bu korumayı sağlamak adına yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Örneğin, 2023 yılında 27 marka başvurusu gerçekleştirdik; bu yıl ise bugüne kadar 20 başvuruyu tamamladık. Bu çabalar, Trabzon’un ekonomik kalkınmasına katkı sağlamanın yanı sıra, bölgedeki işletmelerin yenilikçi yaklaşımlarını güvence altına almak için de büyük önem taşımaktadır” dedi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —