HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI
Merhum dayısı Zavendikli Mustafa Yıldız Hoca efendinin iki cilt halinde yayımlanan eserle ilgili yapmış olduğu çalışma süreci ve kaynakları hakkında ilgili bilgi veren, Milli Eğitim Bakanlığı Müşaviri Mustafa OKUR; Öncelikle merhum muhterem dayım Zavendikli Mustafa YILDIZ Hoca Efendi’nin 73 vaazının yer aldığı (Zavendikli Mustafa Yıldız Hoca efendinin Vaazları) isimli birinci eserle ilgili özet bilgileri aktarmış olayım. İlimizin kanat önderlerinden olan Zavendikli Mustafa YILDIZ Hoca Efendi’nin ablasını çocuğuyum. Üzerime düşen bu vazifeyi tam olmasa bile yerine getirmenin az da olsa mutluluğunu yaşamaktayım. Sizler de takdir edersiniz ki Hocamız gayet mütevazı, yüzüne bakan Allah’ı hatırlayan, kendisi bile konuşmasa duruşu ile bizlere birçok şeyler anlatan bir özelliği vardı.
Vaaz edeceği zaman sözlerinin kasete veya ses kayıt edici cihazlara alınmasını bile tasvip etmezdi. Bundan dolayıdır ki birçok vaazına ulaşmamız kolay olmamıştır. Yine de bu kadarına şükürler olsun. Elinde Hocamızın vaazlarından olan kişiler bunları bize ulaştırır ise biz de bunları vatandaşımızla buluşturabiliriz. Bu eserdeki vaazlarının hangi tarihte yapıldığını kesin olarak bilemiyoruz. Ama seneler az çok tahmin edilmektedir. O vaazlarında asla fetvaya göre hareket etmemiş olup her zaman ki gibi takva üzere yaşamış ve öyle de örnek olmuştur. Hayatta iken birçok vatandaşımızın meselesine çözüm yolları bulmuştur. Eserin elbette hataları vardır, bunların tarafımıza bildirilmesi hususunu sizlerden rica ederim. Merhum hocamızın birçok vaazından bulabildiklerimizi yazıya dökerek bu çalışmayı yaptık. Vaazlarının temininde bize yardımcı olan herkese teşekkür ederim. Aslında Hoca Efendi’nin vaaz için hazırlamış olduğu Osmanlıca yazılmış birçok vaaz notu daha vardır. Onları yayımlamak için benim yeterli becerim yoktu. O notlarda sadece vaaz edeceği ayetler ve hadisi şerifler yazılı olduğu için vaaz esnasında hangi sözleri söylediğini bilmediğimiz için bu notlarını farklı bir alanda değerlendirmemiz gerektiği kanaatindeyim.” şeklinde açıkladı.
Eğitimci-yazar Mustafa OKUR; ”Kaleme aldığım ikinci eserim ise; “Zavendikli Mustafa YILDIZ Hoca Efendi’nin Hayatı” simini taşımaktadır. İlimizin değişik alanlarında kendini yetiştirmiş, insanımıza faydalı olmuş bu değerli zatların maalesef kıymetlerini yaşadıkları süre içerisinde bilemiyoruz. Rahmetli olduktan sonra da eyvahlar para etmiyor. Oysa yaşadıkları süre içerisinde onlardan almamız gereken birçok daha faydalı ve aydınlatıcı bilgiler olabilirdi kanaatindeyim.
Bu eseri yazarken birçok kişinin görüşünden, resimlerinden, sosyal medyada yayımladıkları sözlerinden istifade ettim. Kimisinden Hocamız hakkında özel yazılar yazmasını istedim. Eskiyi ve o eskimeyen hatıraları yeniden yaşamak için uzun bir süre çaba sarf ettim. İnşallah sizlerde memnun olursunuz. Bana göre Rize’mizde yaşamış olan büyük şahsiyetlerin isimleri, sadece din âlimleri değil, siyasi ve eğitim öğretim alanında katkısı olan herkesin ismi şehrimizin değişik köşelerinde yaşatılmalıdır. Yaşayan şahsiyetlerine sahip çıkmayanlar, gelecek nesillere maalesef hiç de güzel örnek olmazlar. Anadolu’nun birçok ilinde değişik isimler altında hatırı sayılan merhumların türbeleri veya isimleri bir şekilde yaşatılmaktadır. Somuncu Baba, Koyuncu Baba, vb. bizler de bu şehrin sakinleri olarak kendi değerlerimize sahip çıkmalıyız kanaatindeyiz.
Değişik kurum ve kuruluşlar öncülük yapan bu kişilerin tanıtılmasını üstlenmelidir. İlçe ilçe bu isimler tespit edilerek belki her biri bir kitap olmayabilir ama birleştirilerek güzel bir eser ortaya çıkacağını
ümit etmekteyim. Bu arada kitapta yazısının olmasını isteyeceğiniz kişiler de olabilir, daha güzel resimler, daha güncel olaylar elbette olabilir.
Bu yaptığımız çalışma tamamen amatör bir ruhla yapılmış bir çalışmadır. Aslında bu tür eser ortaya konulmak istendiği zaman masraftan kaçınılmamalı, profesyonel fotoğrafçılar tutulmalı, özel pozlar çekilmeli, anlayacağınız masraftan kaçınılmamalıdır. Hataların düzeltilmesi için görüş ve düşüncelerinize her zaman hazırım. Selam ve dua ile Allah’a emanet olunuz.” diye açıkladı.
Eğitimci-Yazar Mustafa OKUR kimdir?
1959 yılında Kocaeli ilinin Gölcük İlçesi’nde dünyaya geldi. İlkokulu Gölcük Dumlupınar İlkokulu ile Çayeli Büyükköy Merkez İlkokulu’nda bitirdi.
1970- 1975 yılları arasında Zavendik Kuran Kursu’nda Hafızlığını tamamladıktan sonra, bir müddet Arapça okudu. 1975- 1982 yılları arasında Rize Merkez İmam Hatip Ortaokulu’nu ve Lise kısmını bitirdi. 1982-1983 yılları arasında Ankara İlahiyat Fakültesi’ni kazandı. Hazırlık ve 1. Sınıfı bu okulda okuduktan sonra 1984- 1985 eğitim ve öğretim yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne yatay geçiş yaptı.
1987 yılında bu okuldan mezun olunca ilk görev yeri olan Bitlis ili Tatvan İlçesi Atatürk Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olarak atandı.
08 Ağustos 1992 yılında Rize İmam Hatip Lisesi’ne Meslek Dersleri Öğretmeni olarak atandı. Kısa zaman sonra müdür başyardımcılığı görevine atandı. Üç yıl bu görevi sürdürdü, sonra aynı okulda iki yıl daha öğretmenlik yaptı.
Ve sonrasında 11. Aydan itibaren 1997 ile 05 Mayıs 1999 yılları arasında Rize İmam Hatip Lisesi’nde Müdürlük yaptı. O tarihte malum post modern darbe sonrası 28 Şubat sürecinde o dönemin İl Milli Eğitim Müdürü’nün tavsiyesi ve dönemin valisinin yetkisi ile Salarha Mehmet Akif ERSOY Lisesi’ne Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olarak sürgün edildi. İki yıl bu okulda görev yaptıktan sonra Rize Merkez Kurtuluş İlköğretim Okulu’na Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olarak atandı.
Bu okulda iken Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yeniden yazılması düşünülen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarının yazım komisyonunda Rize ilimizi temsilen katıldı. Ve ekibi ile beraber 14 ünitede 6 birincilik kazanıldı.
28 Mart 2004 ve 29 Mart 2019 yılında yapılan Mahalli İdareler Seçimlerinde Çayeli İlçesi Büyükköy Beldesi’nden Adalet ve Kalkınma Partisi’nden Belediye başkanı seçildi.
Bu süreçte Büyükköy Belediyesi’ne ait 2004-2019 yılları arasında Belediye Faaliyet Raporlarını kitap haline getirerek yayımladı. Bu esnada Büyükköy Beldesi’ni tanıtıcı eserler kaleme aldı. Birçok dergi ve gazetede günlük yazıları yayımlandı. Sosyal medyayı aktif olarak kullanmaktadır.
Memur Sen ve Eğitim Bir Sendikası’nın kurucu başkanıdır. Rize Anadolu İmam Hatip Lisesi Yaptırma ve Koruma Derneği üyeliği yaptı. Birçok hayır işlerinde öncülük yapmıştır.
Rize İRŞAD VAKFI Yönetim Kurulu üyesidir.
Yazdığı eserler: 1- Tarihten Günümüze Değişen, Gelişen Yeşil Büyükköy, 2- Şiirlerim, 3- Yılancıoğlu Mehmet Efendi’nin Beyitleri ve Açılamaları, 4- Concikli (Pekmezli Köyü) Tahir Efendi’nin Naatı (Müceddidi Mevlidi Şerifi) ve Açıklamaları,
5- Zavendikli Mustafa YILDIZ Hocaefendi’nin Vaazları ( 73 vaazını kapsıyor), 6- Zavendikli Mustafa YILDIZ Hocaefendi’nin Hayatı
7- Peygamberimi Seviyorum ( Basılmamış kitap Çocuklara yönelik şiir),
8- Yoruldum Anne (Basılmamış kitap),
9- Açılışından Günümüze Rize İmam Hatip Lisesi’nin 53. Yılı (Kitap basım aşamasındadır.)
Mustafa OKUR, bir oğlu rahmetli olmuş diğer oğlu sağdır. Halen Milli Eğitim Bakanlığı kadrosunda müşavir olarak görev yapmaktadır. Mustafa OKUR Tel: 0 533 664 37 49”