Tarih: 20.10.2013 21:59

Tıp dünyasında antibiyotik paniği.

Facebook Twitter Linked-in




ABD merkezli saygın haber dergisi Newsweek, bundan 3 yıl önce yayınladığı haberde tıp dünyasında büyük bir antibiyotik paniği yaşandığını, bakterilerin giderek artan bir şekilde bu ilaçlara karşı dirençli hale gelmesinden endişe edildiğini yazmıştı.

Aradan geçen 3 yılın ardından aynı dergi, dünkü sayısında bu korkunun gerçek olduğunu ilan etti. Dergiye konuşan George Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr Lance Prince, 'Kamu sağlığına yönelik tarihte karşı karşıya olunan en büyük tehditlerden biri' diyerek 'Daha önce antibiyotikle rahatlıkla tedavi edebildiğimiz küçük enfeksiyonları tedavi edemeyecek hale geldik' ifadesini kullandı.

Stanford Üniversitesi'nden David Relman da, 'Pratisyen doktorlara, 'içinizde son dönemde antibiyotikle tedavi edemediğiniz enfeksiyonla karşılaşan var mı?' diye sorduğumda çoğu el kaldırdı' diye konuştu. Antibiyotiklere karşı dayanıklı bakterilerin ortaya çıkışında en önemli sorumlu bilinçsiz anitbiyotik kullanımı olarak gösteriliyor.

Hem doktorların bu ilacı çok küçük rahatsızlıklar için bile vermesi hem de hastaların çok sık antibiyotik kullanması bakterilerin de mutasyona uğrayarak kendilerini bu ilaçlara karşı dayanıklı hale getirmesine sebep oldu. ABD'deki salgın hastalıklarla mücadele eden CDC uzmanı Tom Frieden, 'Antibiyotik sonrası döneme girmek üzereyiz' diyerek bel soğukluğu, ishal gibi antibiyotik tedavisiyle kolayca geöen hastalıkların ölümcül hale geldiğini ve ilaçlara yanıt vermediğini söyledi.

CDC verilerine göre sadece ABD'de her yıl 2 milyon kişi antibiyotik dirençli bakterilerden enfeksiyon kapıyor, bunların 23 bini ölüyor. Anitbiyotiklerin kullanım dışı kalması tıp için kâbus anlamına gelecek. Çünkü bu ilaçlar sadece enfeksiyon tedavisinde değil, kemoterapi alan hastalar ve organ nakilleri için de kritik öneme sahip.

Doktorlar şu anki yöntemlerle antibiyotiksiz bir kalp nakli yapmanın imkânsız olduğunu belirtiyor. Bu ilaçların etkisiz kalmasının gerisinde insanlara tarafından bilinçsiz kullanılmalarının yanısıra hayvancılık sektörü tarafından da tavuk vs gibi hayvanları çabuk yetiştirmek için kullanılan antibiyotikli hormonların büyük rolünün olduğu belirtiliyor. TRT


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —