TIBBI AROMATİK BİTKİLER VE KATMA DEĞER OLUŞTURMAK " PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Artvin Çoruh Üniversitesi Tıbbı Aromatik İhtisaslaşma Koordinatörlüğü ve Artvin Orman Bölge Müdürlüğü işbirliğince,” Tıbbı Aromatik Bitkiler ve Katma Değer Oluşturmak” konulu panel düzenlendi.

YAŞAM 31.10.2020 11:43:58 145 0
TIBBI AROMATİK BİTKİLER VE KATMA DEĞER OLUŞTURMAK " PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin Çoruh Üniversitesi Tıbbı Aromatik İhtisaslaşma Koordinatörlüğü ve Artvin Orman Bölge Müdürlüğü işbirliğince,” Tıbbı Aromatik Bitkiler ve Katma Değer Oluşturmak” konulu panel düzenlendi.

AÇÜ Ali Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen panelde konuşan Vali Yılmaz Doruk, Artvin’in tıbbi aromatik bitkiler noktasında çok zengin bir il olmasına rağmen bu değeri ekonomiye kazandırma konusunda çok eksiği olduğunu söyledi.

Artvin’in tıbbı aromatik bitki potansiyeli bu denli üst seviyedeyken, kendilerine düşen görevinin buradan önemli bir ekonomik değer çıkartmak olduğunu kaydeden Doruk, şunları söyledi:

“Artvin Çoruh Üniversitesi tıbbı aromatik bitkiler noktasında ihtisas üniversitesi seçildi. Buda Artvin’in bu konudaki öneminin bir göstergesi. Tıbbı aromatik bitliler konusunda 8 milyon liraya yakın bir yatırım yapılmış. Bu büyük bir rakam. Bu parayla biz ilin seyrini değiştiriyoruz. Bu yüzden bunu iyi değerlendirmemiz lazım” dedi.

Artvin’de markalaşma ve değerleri üzerine bir proje yaptırtarak kentin ekonomik ve marke değerlerini tespit ettirdiklerini kaydeden Doruk, “Bunlar içinde geleneksel mimariden tutun, boğacılık, botanik, endemik tür, folklor gibi pek çok konuda tespit yapıldı. Bu tespitlerin ürüne dönüştürülmesi yönünde bize önerilerde bulunuldu. Tezgâha koyacağız 80-100 farklı ürün var elimizde” diye konuştu.

Vali Doruk, “Botanik konusunda da kentin değerlerinin ürüne dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması için hem üniversite ve de ilgili kamu kurumlarıyla çalışma içinde olmalıyız. Kremler, güzel kokulu parfümler, alternatif tıpta kullanılacak bitkiler. Bunlar botanik değerlerimizin ekonomik yansıması olabilir” ifadelerine yer verdi.

Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki ise Artvin’in, Türkiye’nin 2 bin 727 bitki çeşitliliğiyle en zengin ili olduğunu söyledi.

Yükseköğretim Kurulu tarafından Artvin Çoruh Üniversitesinin tıbbı aromatik bitkiler alanında ihtisaslaşma altına alındığını anımsatan Tilki, “Tıbbı aromatik bitkiler koordinatörlüğünü ve tıbbı aromatik bitkiler uygulama ve araştırma merkezini kurduk. Laboratuvar oluşturma çalışmalarını bugün itibarıyla tamamlamış bulunuyoruz. Yaklaşık 8 milyonluk makine ve teçhizat alımı yaptık. Şu an alımlarımız yine devam ediyor. Bu süreçte akademisyen arkadaşlarımızın gayretleri yoğun bir şekilde devam ediyor. Üniversitemizin dışında Orman Bölge Müdürlüğü, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası ile bazı kurumlar bizlere önemli destek veriyor. Bu bağlamda güzel bir çalışma yapacağımıza inancım tamdır. ”dedi.

Programa panelist olarak katılan Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hayrettin İlker Özdemiroğlu ise, katılımcılara ve üreticilere “Tıbbı aromatik bitkiler ve katma değer oluşturmak” konulu sunum yaptı.

Panel, soru ve cevap kısmıyla sona erdi.

Panele, Vali Doruk’un yanı sıra Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Artvin Orman Bölge Müdürü Mimar Sinan Özkaya, Artvin Çoruh Üniversitesi Tıbbı Aromatik Bitkiler İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, Tarım ve Orman Müdürü Dursun Okur, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Kurt, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, üreticiler ile vatandaşlar katıldı.


Anahtar Kelimeler:

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor