“Cumhuriyetin 100. Yılında Gıda İlaç ve Kozmetik Sektöründe Tıbbi ve Aromatik Bitkiler” Çalıştayı Düzenlendi.
Hayati Akbaş
ARTVİN- AÇÜ’de Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sahasında Önemli Bir Etkinlik: “Cumhuriyetin 100. Yılında Gıda İlaç ve Kozmetik Sektöründe Tıbbi ve Aromatik Bitkiler” Çalıştayı düzenlendi.
Çalıştayda ‘Çoğaltma ve Yetiştirme Teknikleri’, ‘Biyoçeşitlilik ve Koruma’, ‘Genetik, Islah ve Biyoteknoloji’, ‘Hasat Sonrası İşlemler’, ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin İşlenmesi ve Ticareti’, ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Fonksiyonel Gıda Olarak Kullanımı’, ‘Analitik Çalışmalar’, ‘Biyolojik Aktiviteler’, ‘Uçucu Yağlar’ ve ‘Etnobotanik’ gibi konularda bilgi ve tecrübe paylaşımı yapıldı.
‘Çoğaltma ve Yetiştirme Teknikleri’, ‘Biyoçeşitlilik ve Koruma’, ‘Genetik, Islah ve Biyoteknoloji’, ‘Hasat Sonrası İşlemler’, ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin İşlenmesi ve Ticareti’, ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Fonksiyonel Gıda Olarak Kullanımı’, ‘Analitik Çalışmalar’, ‘Biyolojik Aktiviteler’, ‘Uçucu Yağlar’ ve ‘Etnobotanik’ konularını mercek altına alan Çalıştaya Artvin Çoruh Üniversitesinin yanı sıra Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinden katılan alanında uzman birçok akademisyen önemli sunumları ile katkıda bulundular.
AÇÜ Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezinde tertiplenen programın açılış konuşmasını Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu yaptı.
Üniversite Rektör Vekili Prof. Dr. Atakan Öztürk de programda yaptığı konuşmada tıbbi aromatik bitki ve ürünlerine yönelik dünyada ilginin her geçen gün arttığına dikkat çekti. Ekosistemin tahrip edilmeden tabiatın sağladığı imkânlardan koruma-kullanma dengesi gözetilerek faydalanılması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Atakan Öztürk, konuşmasında Üniversitenin tıbbi ve aromatik bitkiler sahasındaki çalışmaları ve planlamaları konusunda bilgiler verdi.
Artvin Vali Vekili Resul Yıldırım da programda yaptığı değerlendirmede Artvin’de tıbbi ve aromatik bitkiler sahasındaki çalışmalarda hızlı bir artış gözlendiğine dikkat çekti. Bu gelişmede Artvin Çoruh Üniversitesinin önemli bir role sahip olduğunu dile getiren Yıldırım, “Bilindiği üzere Artvin ilimiz zengin bitki varlığına sahiptir. Tıbbi ve aromatik bitkiler yükte hafif pahada ağır önemli bir sektördür ve sahip olduğumuz bu potansiyel ülkemiz adına önemli bir fırsattır. Üniversitemizin tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği noktasındaki çabalarının farkındayız ve bu alanda yürütülen farkındalık çalışmalarının üretim ve yetiştiricilik açısından da önemli katkılar sağladığını söylemek yanlış olmaz. Bu vesileyle çalıştaya katkıda bulunan herkese teşekkür eder, programın hayırlı olmasını dilerim.” dedi.
Konuşmaları ardından Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesinde 10-21 Temmuz 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen ‘Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiricilik ve Kozmetik
Ürün Oluşturma Eğitimi’ni başarıyla tamamlayanların sertifikaları katılımcı protokol tarafından takdim edildi.