Rize Yeşilay Şubesi tarafından hayata geçirilen “Yetişkinlere Yönelik Bağımlılık ve Farkındalık ” eğitimlerini gerçekleştiren Milli Eğitim Bakanlığına bağlı formatör ve uygulayıcı öğretmenlere çalışmalarından dolayı teş
Rize Yeşilay Şubesi tarafından ilimizde hayata geçirilen Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı çerçevesinde yürütülen “Yetişkinlere Yönelik Bağımlılık ve Farkındalık” eğitimleri gerçekleştirildi. Bu kapsamda farklı kurumlardaki yaklaşık bin 300 yetişkine tütün, alkol, teknoloji ve madde bağımlılığı başlıklarında eğitimler verildi.
Rize Belediyesi, Çaykur Genel Müdürlüğü, Rize Müftülüğü, Rize Eğitim Araştırma Hastanesi, Rize Gençlik Spor Müdürlüğü gibi kurumlarda çalışanlara yönelik eğitimleri sahada gerçekleştiren Milli Eğitim Bakanlığına bağlı formatör ve uygulayıcı öğretmenlere fedakârlıklarından dolayı Rize Yeşilay Şube Başkanlığı tarafından teşekkür belgesi hazırlandı.
Rize Valiliği toplantı salonunda düzenlenen törende Vali Kemal Çeber, eğitimcilere teşekkür belgelerini verdi. Törene Vali Kemal Çeber’in yanı sıra eşi Neslihan Ayan Çeber, Yeşilay Rize Şube Başkanı Prof.Dr. Hasan Türüt ve formatör eğitmenler katıldı.
Törende konuşan Vali Kemal Çeber, bağımlılıkla mücadelenin önemine değinerek, “İnsan kaynağı toplumlar ve ülkelerin geleceği için son derece önemli olmakla beraber ülkemizin bugünü ve geleceği için stratejik öneme sahiptir. Bağımlılık pek çok etkenin bir araya gelerek oluşturduğu bir tablodur. Kişi doğduğu andan itibaren öğrenmeye ve dış dünyanın etkilerine açık bir hale gelmeye başlar. Tüm bu süreçte, maruz kaldığı durumlar karşısında kendini koruyabilmek adına bir baş etme yöntemi geliştirmek durumundadır. Geliştirdiği bu baş etme yönteminin sağlıklı ya da sağlıksız oluşunu; yaşadığı ortam, ebeveyn tutumları, sosyokültürel çevresi yakından etkilemektedir.
Bağımlılık; kişinin kullandığı bir madde, alkol, nesne veya yaptığı bir davranış üzerinde kontrolünü kaybetmesidir. Kontrolsüzce kullanılan her madde ya da gerçekleştirilen her davranış bağımlılık oluşturma riski taşır. Kişiler madde, alkol, sigara, kumar, teknoloji, herhangi bir eşya veya davranış birçok şeye karşı bağımlı olabilir.
Bu durumda ebeveynlerin çocuklarına karşı sağlıksız tutumlar sergilemesi, aile üyelerinin herhangi birinde bağımlılık öyküsü olması, tehlikeli arkadaş seçimleri, başarısız geçen bir eğitim hayatı ve yaşadığı toplumun bağımlılığa bakış açısı risk oluşturabilecek etkenler arasındadır. Bu sebeple bağımlılığın oluşum sürecinden bahsederken, bireyi çocukluk hatta bebeklik çağından itibaren incelemeli; aile, toplum ve kültür özelliklerini dikkate alarak, süreci bütüncül bir yaklaşımla değerlendirmelidir.
Günümüze baktığımız zaman İnsan sağlığını ve toplumumuzun geleceğini tehdit eden unsurların başında bağımlılık gelmektedir. Dolayısıyla bağımlılıkla mücadele ile yapılan her türlü çalışmayı çok önemsiyoruz. 7’den 70’e her ferdimizi ilgilendiren bağımlılıkla mücadele konusunda, her birimimize ayrı ayrı görevler düşmektedir. Özellikle Yeşilay, bağımlılık konusunda çok önemli çalışmalar yapmaktadır. YEDAM merkezi aracılığıyla birçok vatandaşımıza hizmet vermektedir.
Bugünde Yeşilay Rize şubemizin projesi kapsamında eğitimler veren formatör ve uygulayıcı öğretmenlerimize teşekkür belgelerini vermek için bir araya geldik. Değerli eğitimcilerimize yapmış oldukları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz. Ümit ediyorum ki bu konuda ki çalışmalarınız, vatandaşlarımızın bilinçlenmesini ve her bireyin zararlı alışkanlıklardan uzak kalmasını sağlayacaktır. Bu yüzden toplumun bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi çok önemlidir diye düşünüyorum. Yeşilay’ın bağımlılıkla mücadele çalışmalarına hep birlikte destek olacağız. Toplumun her kesiminin, paydaşının taşın altına elini koyma zorunluluğu var. Bize düşen ne varsa yapmaya hazırız” dedi.
Tören teşekkür belgeleri ve hediye takdiminin ardından son buldu.