TARIM ALANLARININ YENİ ZARARLISI; KAHVERENGİ KOKARCA ( OXİNALE) BÖCEĞİ..

TARIM ALANLARININ YENİ ZARARLISI; KAHVERENGİ KOKARCA ( OXİNALE) BÖCEĞİ..

YÖREDEN HABER 20.04.2019 16:45:12 283 0
TARIM ALANLARININ YENİ ZARARLISI; KAHVERENGİ KOKARCA ( OXİNALE) BÖCEĞİ..

Genellikle meyve ve baklagillerin olgunlaşması esnasında büyük zarar veren ve bölge halkı tarafından oxinale böceği olarak bilinen kahverengi kokarca böceği ilçe tarım alanlarını adeta tehdit ediyor..

Hayati Akbaş

ARHAVİ-Genellikle meyve ve baklagillerin olgunlaşması esnasında büyük zarar veren ve bölge halkı tarafından oxinale böceği olarak bilinen kahverengi kokarca böceği ilçe tarım alanlarını adeta tehdit ediyor..

Yetkililer konu ile ilgili halkın bilinçlenmesi ve bu böceğe karşı verilecek mücadele için imkanlar dahilinde neler yapılabileceğini çeşit toplantı ve ilanlar ile bölge halkına anlatmaya çalışıyorlar.

Son olarak Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme ve mücadele toplantısına ilçe kaymakamı Hasan Ongu, Artvin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü daire amirleri, Artvin Çoruh Üniversitesi Prof.Dr. Temel Göktürk ve kamu kurum ve kuruluşların daire amirleri ve ilçemiz muhtarları da katıldılar.

Toplantıda kahverengi kokarca böceğinin (Halyomorpha Halys), 2016 yılında Gürcistan’da tespit edildiği, 2017 yılında ise Batum’a sınır komşusu olan Artvin’in Kemalpaşa, Hopa, 2018 yılında Arhavi ilçemizde ve Rize, Fındıklı ilçesinde gözlenen zararlı böceğin fındık bahçelerinde boş, lekeli ve şekilsiz sebze, meyve oluşumu meydana getirdiğini, sebze ve meyvelerimiz ve Tarım Alanları için büyük risk taşıdığı, zararlı böceği tanımanın ve mücadele yöntemlerinin önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Temel Göktürk kahverengi kokarca zararlısı olarak adlandırılan böceğin erginlerinin yüksek uçuş kapasitesi sayesinde ülke geneline yayılıp tarım alanlarına, çeşitli meyve, sebze ve bitkilere zarar verebileceğine dikkat çekti.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz 2018 yılında gözlem projesini Köy ve Mahalle Muhtarlarımızla uygulamaya başlamış ve bilgiler aktarmıştı.

Toplantıda; Söz konusu proje çerçevesinde, Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki 6 il, 49 ilçedeki 147 farklı lokasyona yerleştirilen tuzaklar ile zararlının bölge genelindeki yaygınlığı, nimf (böceğin olgunlaşmamış hali) ve erginlerin çıkış zamanı ve popülasyon değişimi gibi verilerin elde edildiğini ve mücadelenin ne şekilde sürdürüleceği ile ilgili bilgiler aktarıldı.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI