Tarih: 27.02.2018 07:52

TARİHİ PATİKA YOLDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Facebook Twitter Linked-in

Vali Erdoğan Bektaş, İyidere İlçesi Köşklü Köyü sınırları içinde yer alan ve yaklaşık otuz – kırk yıl öncesine kadar pileki hammaddesi olan taşın çıkarıldığı, insan eli ve emeği ile oluşturulan Pileki mağarasına ulaşan tarihi patika yolun, turizme kazandırılması için İyidere Kaymakamlığınca hazırlanan proje kapsamında devam eden çalışmaları yerinde inceledi.

Çalışmalar hakkında İyidere Kaymakamı Altun ve diğer yetkililerden bilgiler alan Vali Bektaş, bölgede yaptığı incelemelerin ardından yaptığı açıklamada; “Pileki Mağarası, Rize’nin önemli turizm değerlerinden biri. Bu mağara, yüzyıllar boyu pileki hammaddesi olan taşın çıkartılması için insan eli, emeği ve alın teri ile oluşmuş bir mağara.  Bu yönüyle doğal mağaralardan çok daha farklı bir atmosfere sahip” dedi.

Pileki Mağarasının turizme kazandırılması için bugüne kadar çok güzel çalışmalar yapıldığına değinen Vali Bektaş, “Teknolojinin gelişmesi ve alışkanlıklarımızın değişmesi sonucu buradan artık taş çıkartılmıyor. Mağaradan taş çıkartıldığı dönemlerde, sahile ulaşan patika yollar vardı. İyidere Kaymakamlığı bünyesinde oluşturduğumuz Proje Ofisi ile mevcut patikaları ve güzergahlarını tespit ettik. Bu patikaları tekrar işlevsel hale getirerek hem bölge turizmini canlandırmayı, hem de bu vadideki eşsiz doğal güzellikler ile tarihi eserleri insanların beğenisine sunmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Projenin, 4 km’lik bir patika yolu içerdiğini belirten Vali Bektaş, “Bu 4 km’lik güzergah üzerinde iki adet tarihi su değirmeni ve kemer köprüler var. Proje kapsamında bu tarihi değerlerimiz için de gerekli restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Buradaki çalışmalarımızın tamamlanmasıyla birlikte Rize turizmine çeşitlilik ve zenginlik katmış olacağız. Bu yönüyle projemize baştan beri destek veren İyidere Belediye Başkanı Sayın Mete’ye ve daha önce bölgede gerçekleştirilen çalışmalarda emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

Rize Valiliği




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —