Tarihçi Rıdvan Şükür, Tahran’da Gülistan Sarayında

İran programına Tahran’dan başlayan tarihçi Rıdvan Şükür, Kaçar Hanedanı dönemine ait Gülistan sarayını gezdi ve buranın eşsiz güzellikte olduğunu söyledi.

YAŞAM 3.04.2022 17:47:15 535 0
Tarihçi Rıdvan Şükür, Tahran’da Gülistan Sarayında

Kaçar hanedanlığı döneminde Gülistan sarayı süslemelerine sarı ve siyah renkler eklenerek farklı bir tarz ortaya çıkarıldığını söyleyen Şükür,   Ağa Muhammed Han Tahran’ı başkent yaptıktan sonra Gülistan Sarayını resmi hükümdarlık konutu haline getirildiğini belirtti.   Sarayın içinde bulunan mermer tahtın 1759 yapıldığını ve üzerindeki harika işçilikle görenleri etkilediğini ifade etti. 

Köklü Pers kültürü ile batı mimarisinin bir arada anlam bulduğu sarayın Unesco Dünya kültür mirası listesinde haklı olarak yer aldığını belirten Şükür, İran’a yolu düşenlerin bu saratı muhakkak görmesi gerektiğini söyledi.   

İlk olarak Safevi hükümdarı I. Tahmasab (1524-1576)döneminde burada bir kale inşa edilen bina daha sonra önce Kaçar hanedanı ve Pehlevi’ler zamanında yenilenerek saray olarak kullanılmaya devam etmiştir.  

18. Yüzyıla kadar İslamiyet’in etkisiyle insan figürleri saray iç dekorasyonlarında kullanılmazken İtalya ve Fransa’da gelişen akımın etkisiyle Gülistan Sarayı çinilerinde sıkça yer almıştır. 

Anahtar Kelimeler:

Pazar’da DOKA Yerel Kalkınma Hamlesi Bilgilendirme Toplantısı Yapılacak

2640 Rakımlı Haçivanak Yaylası’nda Tek Başına Yükselen Ağaç Şaşırttı

ÇAYKUR Ziraat Botanik Çay Bahçesi’nde Çay Hasadı

Bakan Göktaş Rize’de Nikâh Şahidi Oldu

“İlk Kez Yaylaya Çıktım, Çok Mutluyum” – Misafirler Badara ve Gito’ya Hayran Kaldı