Hayati Akbaş
ARTVİN-Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü Karagöl-Sahara Milli Parkı hakkında açıklamalarda bulundu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünün koruması altında bulunan Karagöl-Sahara Milli Parkı, Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz Bölümü’nde Artvin İli, Şavşat İlçesi sınırlarında yer aldığı belirtilen açıklamada, “Karagöl-Sahara Milli Parkı 1994 yılında milli park ilan edilmiş olup toplam 3.304 hektar alana sahiptir. Milli park, Karagöl Bölümü ve Sahara Bölümü olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.
Ender bir topografik karakter gösteren Karagöl ve çevresi yer yer vadilerle yarılmıştır. Bu yarılmalar yörede heyelan ve kütle hareketlerinin aktif olmasına sebep olmuştur. Karagöl rasyonel olarak kayan kütlenin gerisindeki çanakta biriken suların meydana getirdiği bir heyelan gölüdür.
Ender manzara güzellikleri, kültürel, rekreaksyonel ve turistik potansiyeline sahip olan Karagöl Sahara Milli Parkı gerek bakir alanlarının olması gerekse de değişik iklim özelliklerinin getirmiş olduğu zengin bir flora ve fauna ya sahiptir.
Yeşilin Her Tonunun İçinde Muhteşem Bir Manzara
Sahip olduğu eşsiz manzara dolayısıyla binlerce ziyaretçiyi ağırlayan göl çevresi yoğun ormanlarla kaplı olup, ormanı meydana getiren ağaç türleri genelde ladin, Köknar ve sarıçamlardan oluşmaktadır. Bu doğal öğelerin ördüğü Karagöl, ender manzara güzelliklerine sahiptir.
Milli Park alanında bitki olarak 80 familyaya ait 292 cins, 562 tür, 10 adet iki yaşamlı, 166 kuş, 55 memeli hayvan, 15 sürüngen türü bulunmaktadır.
Geleneksel Yaylacılık faaliyetleri devam ettiğinden dolayı Yayla Turizmi önem kazanmaktadır. Bölgedeki tek insan aktivitesi yayla turizmi ile sınırlı değildir. Yayla turizminin yanı sıra kampçılık, jip, safari, bisiklet turu, foto safari gibi etkinlikler Karagöl-Sahara Milli Parkı sınırları içerisinde yapılabilecek aktiviteler arasında yer alır.
Alana her gelen ziyaretçinin, alanın ana kaynak değerlerinden olan yaklaşık 5 hektar alana sahip gölü görmesi, göl çevresinde yürüyüş yapması gerekir. Alanda yeteri kadar orman yolu ve patika bulunduğundan dolayı tur gezilerine ve tabiat yürüyüşlerine elverişlidir. Eşsiz doğa güzelliği, göl manzarası, biyoçeşitliliği ve alana hakim izleme noktaları ile foto safari etkinliği için biçilmiş kaftandır.
Ayrıca Devlet Su İşleri Artvin Borçka Karagöl Üst Havza Tedbirleri Alınması Taşkın ve Rusubat Zararlarından Korunması maksadıyla üst havzada 6 adet tersip bendi, 12 adet menfez ve dere yatağı tanzimi çalışmaları yapmıştır” denildi.