Tarih: 04.08.2023 10:55

TABİAT TURİZMİ MASTER PLANI HAZIRLANIYOR

Facebook Twitter Linked-in

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Rize Pazarlı hikmet HABERAL koordinatörlüğünde 10 günlük arazi çalışmaları yapıldı.

Konuyla ilgili bölgenin birçok yerinde çalışmalar yaparak gizli kalmış sanat ve turizm alt yapısına ait yer ve bölgeleri araştırarak gün yüzüne çıkaran Pazarlı Öğretim Görevlisi Haberal, konuyla ilgili yaptığı çalışmalar hakkında özetle şu bilgileri verdi.

Master plan Çaykara belediyesinin bir çalışmasıdır.

“Çalışmadaki amacımız var olan turizm potansiyelinin ortaya konulması bunların turistik ürün haline getirilmesi, turizm tüketicilerine sunulmasıdır.”

UZUNGÖLE ALTERNATİF ROTALAR KAZANDIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

“Özellikle Uzungöl bölgesine tıkanan yoğunluğu farklı turizm faaliyetleriyle alternatif rotalar oluşturmaktır. İnsan hayatını sürdürebilmek için öncelikle sağlıklı bir tabii çevreye ihtiyaç duyar. Günümüzde Tabiat etkinliklerine artan ilgi şehirleşme ile hızlanan tabiattan kopuş sürecine bağlanabilir. Bu değişimle birlikte insanın tabiata bakışı da farklı bir boyut kazanmıştır.”

İNSANLAR KAPALI ALANLARDAN KURTULMAK İSTİYOR

“Artık insanoğlu kapalı mekânlar yerine tabiatın içerisinde tabiatta gerçekleştirilebilecek alternatif faaliyetlere ilgi giderek artmaktadır. Tabiat turizmi, dünya çapında birçok yerde geniş ve büyüyen bir turizm sektörüdür. Turizm ürünleri ve deneyimleri için; tabii ve korunan alanların geliştirilmesi, yeterli ziyaretçi deneyimleri, ekolojik ve kültürel değerlerin korunması ve alanın uzun vadede sürdürülebilirliği kapsamında aralarındaki hassas dengenin sağlanması gerekir.”

PANDEMİDEN SONRA TABİAT TURİZMİ REVAÇTA

“Tabiat Turizmi; seyahat edilen tabii alanların, çevrenin korunması ve yöre halkının ekonomik standartlarının gelişmesini sağlayan bir turizm anlayışıdır. Tabiat turizmi katılımcıları; tabiatla bütünleşmek, sağlıklarını olumlu yönde etkilemek, sıkıntıdan kurtulmak ve stres atmak, monotonluktan kurtulmak, rahatlamak, iş verimimi arttırmak, arkadaşlarımla beraber olmak, yeni beceriler edinmek ve kullanmak ihtiyacı duymaktadırlar. Ayrıca; yeni bir çevreye girmek, çevresindekilerin etkinliğe katılmaya zorlaması, aileye iyi örnek olmak ve yalnızlıktan kurtulmak gibi gerekçelerle açık alan rekreasyon faaliyetleri olan tabiat turizm çeşitlerine iştirak etmektedirler. Tabiat turizmi Pandemi süresince artan bir gelişme kaydederek yeni bir turizm türü olarak dünyanın her tarafında talep edilen bir turizm türü haline gelmiştir. Gün geçtikçe de büyümeye devam etmektedir.”

10 GÜNDÜR ARAZİ ÇALIŞMALARI YAPIYORUZ

“Bu vesile ile ekip arkadaşlarımızla birlikte 10 günlük arazi taramasını uygulamalı olarak gerçekleştirdik. Çalışma Trabzon’a ve bölgeye çok katkı sağlayacağını düşünüyorum. Uzun gölden farklı yerlere turizm rotaları hazırladık.

ARAP VE YERİ TURİSTLERİDE ANKET ÇALIŞMALARIMIZA DAHİL ETTİK.

“Mevcut durumu tespit etmek ve ortaya bilimsel bir çalışma çıkarmak için İlk olarak Arap turistler üzerinden turist memnuniyet anketi uyguladık. Bitirmek üzereyiz. Ardından yerli turist memnuniyet anketimizi sonlandıracağız. Anketleri analiz edip ortaya anlamlı ve geçerli bir sonuç çıkacağını ve bölge turizmine yeni bir yol ve yön gösterecektir. Biz bu çalışmayı Ankara Hacı bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan YAZICIOĞLU, Turizmci Mustafa AKGÜL, Yusufeli Dağcılık ve doğa sporları kulübü başkanı Emin BÜLBÜL, ÇAYDOSK rehberi Zikrullah KESER ve RTÜ Üniversitesi Yüksek lisans tez öğrencisi Ersin Uğur AYDIN la çalışıyoruz. İyi bir ekip çalışması oldu.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —