Stres, sıkıntı verici ya da ezici durumlara bağlı olan bir sertlik ya da gerilim durumudur. Sözü edilen durumlar stres kaynaklı baş ağrısı da dahil olmak üzere çeşitli psikolojik rahatsızlıkları ya da psikosomatik reaksiyonlarıtetikleyebilir.
Strese neden olabilecek semptomlar çeşitlidir ve az ya da çok yoğunlukla ortaya çıkabilir. Başımızda hafif bir basınç ya da hatta aşırı migren ağrısı olabilir.
Belirtiler kişiden kişiye değişir. Baş ağrısı gibi görünen şey, migren, uykusuzluk, yorgunluk ya da daha fazlası ile ilişkili olabilir.
Baş ağrısı birkaç ay boyunca haftada iki kereden fazla gerçekleşiyorsa, kronik baş ağrısı yaşıyor olabilirsiniz.
Baş ağrısı, sinüzit oluşturan alerjenler gibi fiziksel bozukluklardan, endişeli olmak gibi ruhsal olanlara dayanabilir.
Baş ağrılarının psikolojik nedenleri arasında en yaygın olanlardan biri strestir.
Stres kaynaklı baş ağrısı beyindeki yapısal yaralanmalarla ya da ciddi hastalıklarla ilişkili değildir.
Günlük endişeler stresin nedenlerinden biridir. Fakat bir şeyler üzerine düşünmek ile bir şeyler hakkında endişe duymak arasında büyük fark vardır.
Düşündüğünüz zaman, sorununuza çözüm ararsınız. Ama bir şey için endişeleniyorsanız, aynı akıl yürütme modelinde kendinizi adeta felce uğratırsınız. Bu zihninizi yıpranır ve baş ağrılarına neden olur.
Bir psikologun bakış açısı ile bu acıyı analiz etmek çok enteresandır. Stres, beynimizin kimyasını hareketlendirir ve kafatası kaslarımızın, vertebralarımızın ve sinirlerimizin dengesini değiştirir.
Bu nedenle, gerginliği arttırır ve sonuç olarak baş ağrısına neden olur.
Stres hafif ya da geçici olduğunda, bize zarar vermez. Bununla birlikte, uzun sürdüğünde, vücudun savunmalarını zayıflatmaya neden olur. Buna karşılık, bitkin düşersiniz ve stres kaynaklı baş ağrısı yaşarsınız.
Ağrı hafif olduğunda, ev yapımı çarelerle tedavi edebilirsiniz. Bununla birlikte, ağrı güçlü ve kalıcıysa, doktorunuza danışmalısınız.
Stres kaynaklı baş ağrısı yüzünden, kas gerginliği ya da dişleri sıkmak gibi diğer belirtileri de yaşıyorsanız, yaşam kalitenizi etkileyecek yoğun ağrılar yaşayabilirsiniz.
Bu nedenle, gündelik hayatınızda ruh halinizi olumsuz etkileyen durumları kontrol altına almanız gerekir. Örneğin: