Selman KUTLU
Sarp Sınır Kapısı’nda 31 Mayıs 2011 tarihinde Türkiye ve Gürcistan arasında kimlikle geçiş için imzalanan protokol,
11 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe girdi. Uygulama ile iki ülke vatandaşları
1 lira karşılığında karşılıklı sınır geçişlerine başladı. İki ülke arasında seyahat edenlerin sayısının
2012 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 60 artışla 6 milyonu aşmasıyla Sarp Sınır Kapısı’nda TIR kuyruklarının yerini otomobiller aldı.
Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) verilerine göre Doğu Karadeniz Bölgesi’nden Batum’da kumar ve eğlence sektörüne yılda 100 milyon dolar gitti. Batum, Karadeniz’de artık 'Lazvegas' olarak anılmaya başlandı.
GEÇİŞ ÜCRETİ 15 LİRAYA YÜKSELTİLDİ
Bölge illerin ticaret ve sanayi odalarının girişimiyle 1 lira olan kimlikle geçiş ücreti geçen Nisan ayında 15 liraya çıkarıldı. Ancak bu da Batum’a geçişleri durduramadı. Türkiye’nin en fazla yaya trafiğinin yaşandığı
Sarp Sınır Kapısı’nda 2012 yılı Eylül itibariyle 4.1 milyon olan yolcu giriş çıkışı bu yılın aynı döneminde 5 milyonu aştı. Yine aynı dönemde 324 bin olan tır ve kamyon geçişi 370 bine ulaştı. Otomobil sayısındaki artış ise yüzde 20 oldu.
GEÇİŞ ÜCRETİ 50 TL OLSUN
Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Karamehmetoğlu, 1 lira olan geçiş ücretinin 15 liraya yükseltilmesinin geçişleri etkilemediğini söyledi. Karamehmetoğlu,
'Biz tekrar pasaportlu geçişin geri getirilmesini istedik ama iki ülke arasında yapılan uluslararası anlaşma buna engel oldu. Ancak en azından 15 lira olan ücretin 50 liraya yükseltilmesi yönünde bir çalışmamız var. Henüz bu konuda net bir durum yok. Sarp Sınır Kapısı’nın önemli bir işlevi var. Bu kapı mevcut haliyle araç ve yaya giriş ve çıkışına yetmiyor' dedi.
AİLELERDE BÜYÜK KAYGI VAR
Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Engin Koyuncu ise, kimlikle geçiş dönemini, '
kayıplar' ve 'kazançlar' olarak ikiye ayırmak gerektiğini belirterek, bölgeden Gürcistan'a geçişlerin daha çok turizm amaçlı olduğunu ancak bunun kumar sektörü gibi farklı bir boyutu bulunduğunu söyledi. Gürcistan’da gazinoların çığ gibi arttığına dikkat çeken Koyuncu, 'Bölgenin kazanımı, özellikle yaz aylarında gelen vatandaşlarımızın Gürcistan’ı gördükten sonra konaklamayı bölgemizde yapmalarıdır. Ancak maddi anlamda çok kaybımız olmuştur. K
umar ve eğlence sektörüne harcanan paralar, ekonomik kaybın yanında sosyal hayata da büyük darbeler vurmaya başladı. 18 yaşını dolduran bütün gençlerimiz bir cazibe haline gelen Gürcistan’a giderek ceplerindeki son kuruşu orada harcıyor. Gidip de birkaç gün evlerine dönmeyenler var. Bu da haliyle ailelerde büyük bir kaygıya yol açıyor' dedi.
ARAÇ YOĞUNLUĞUNA YENİ KAPI FORMÜLÜ
Artvin Valisi Kemal Cirit, Sarp Sınır Kapısı'ndan bir yıl içinde 6 milyonu aşkın yolcu giriş çıkışının yapıldığını belirterek, bu rakam itibariyle Sarp Sınır Kapısı’nın ülkede kara hudut kapıları arasında yaya trafiği açısından birinci sırada, hava sınır kapıları dahil edildiğinde ise Atatürk ve Antalya havalimanlarından sonra üçüncü sırada yer aldığını söyledi. Cirit,
'Sarp Sınır Kapısı'nda her geçen gün yolcu ve araç yoğunluğu artıyor. Özellikle kapıdaki tır trafiğini azaltmak için alternatif olarak Muratlı Sınır Kapısı düşünüldü. Borçka ilçemizin Muratlı köyüne yeni bir sınır kapısı açılıyor. Buradaki işlemleri hızlı şekilde tamamlayıp kapıyı kısa sürede hizmete açacağız. Muratlı Kara Hudut Kapısı daha çok ticari anlamda faaliyet gösterecek. Bu nedenle tır trafiğine hizmet verecek hale getirilmesi için çalışmalara kısa sürede başlayacağız' dedi.