Sosyal medyadaki içki reklâmları

Sosyal medyadaki içki reklâmları

SAĞLIK 7.03.2014 10:12:58 62 0
Sosyal medyadaki içki reklâmları
Davut Şahin(Yeni asya gazetesi)
Uyanıklar, televizyonda reklâm veremeyince, sosyal medyaya sızdı… Sosyal ağ fenomenleri ve blog siteleri üzerinden reklâm verenler bu işi “bilinçaltı” metodlar uygulayarak yapıyor.
Kimler mi? Alkollü içki satan kuruluşlar.
Meselâ, elinde alkol şişesi tutan bir fenomen, fotoğrafın altında “bu gün iş çıkışı yapılacak tek şey” yazısı atıyor.
Ürünün ismini vermiyor, ama elinde tuttuğu zıkkım, kabak gibi ortaya çıkıyor.
İçki markaları, fenomenlerin yanı sıra “blog” muhtevasına sahip web sitelerini tercih ediyor.
Neden? Çünkü, günde on binlerce kişiye bu yolla ulaşmak mümkün. Bu siteler için hazırlanan özel muhtevalarda belirli bir konu başlığı oluşturuluyor.
Örnek mi? “Sıcak yaz günlerinde serinlemenin yolları” başlığında bir konu belirleniyor. Bu konuda yer alan maddelerin veya fotoğrafların birkaçında “içerik gizleme” yöntemiyle içki markaları yer alıyor. Düşünün, adamlar her hâl ü kârda zihinlere sızmanın yollarını bulmuş.
Zaten gerek dizi filmlerde, gerekse uzun metrajlı filmlerde yeteri kadar alkol ile ilgili bilinçaltı mesajları gönderiliyor.
Malûm: Alkol markaların reklâm ve tanıtımı, Mayıs 2013’den itibaren yasaklanmıştı. Ama dediğimiz gibi uyanık içki markaları bütçelerinin bir kısmını internete aktarmış durumda. Bu yüzden sosyal medya fenomenlerinin ve blog sahiplerinin kazandığı paralar özellikle son dönemde artmış durumda. Söz konusu işten aslan payını kapanlar ise blog siteleri. Üstelik az/buz reklâm parası da ayırmıyorlar. Meselâ, “şerefe” pozu için 2 bin lira, blog sitelerine ise konu başına 15 bin lira ücret ödeyerek kesenin ağzını açıyorlar.
Dahası, sosyal medya fenomenlerinin kazançları ise takipçi sayısı ve sosyal ağa göre değişiyor.
Twitterda 750 bin takipçisi olan bir fenomen, paylaşım başına 2 bin liraya kadar kazanabiliyor. Bu rakam sosyal paylaşım uygulaması instagram’da ise 500 ile 1000 lira arasında değişiyor. Yurtdışında sosyal medya fenomenlerin verilen rakamların ücretleri Türkiye’de ödenen rakamların yaklaşık 10 katına denk geliyor. (Hürriyet)
Neyse ki, bunun farkına varan Tütün ve Alkol Piyasa Düzenleme Kurumu (TABDK), alkol markalarının takipçileri ve blog sitelerinin peşine düştü.
Dolayısıyla, eğer bir aksaklık olmazsa TAPDK elindeki makbuzla, twitter, facebook ve instagram’daki içki tanıtımlarına cezayı basacak.

Bunun yanı sıra, ne yazık ki, sosyal medyanın en büyük handikaplarından biri, ahlâksızlığı teşvik eden “buton”lar. Her türlü gayr-ı ahlâkî tanıtımlar, sık kullanılan facebook gibi sitelerde fazlasıyla yaygın. Düşünün, aile bireylerinin bulunduğu bir fotoğrafın hemen yanında müstehcen bir resim iliştirilmiş ve ahlâksızlığa dâvet eden sözler sarfediyor. İçki ve ahlâksız reklâmların yanı sıra, sosyal medyanın bilinçaltı saldırılarına karşı “aman dikkat” diyoruz.  

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI