SOSYAL MEDYADA ŞAŞIRTAN SONUÇLAR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a geçtiğimiz günlerde sunulan Gezi Parkı eylemlerine ilişkin yapılan araştırmadan sürpriz sonuçlar çıktı.
Gezi Parkı eylemleriyle ilgili ankete katılanların yüzde 51.2'si, 'Amaç kargaşa çıkartıp hükümeti zora düşürmek', yüzde 51.5'i ise 'Polis orantısız güç kullanmadı' dedi. 'Bugün milletvekili seçimi olsa kime oy verirsiniz' sorusuna verilen yanıtlar ise şöyle: AK Parti 51.9; CHP 23.5; MHP 13.6; BDP 7.4; Diğer 3.5. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a geçtiğimiz günlerde sunulan Gezi Parkı eylemlerine ilişkin yapılan araştırmadan sürpriz sonuçlar çıktı. Pollmark tarafından 9-18 Temmuz arasında yapılan 'Türkiye siyasi gündem araştırması, Temmuz 2013' başlıklı çalışma 5 bin 135 kişiyle yüz yüze görüşmelerle gerçekleştirildi. Gezi olaylarından çözüm sürecine kadar gündeme ilişkin kritik soruların yer aldığı araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı. Gezi Parkı ile düşünceleri sorulan katılımcıların yüzde 51.2'si 'Göstericilerin amacı kargaşa çıkararak hükümeti zor duruma düşürmek, desteklemiyorum' yanıtını verdi. Yüzde 33.3'ü 'Göstericiler demokratik haklarını kullanıyorlar, destekliyorum' derken yüzde 12.8'i fikir beyan etmedi. Polisin eylemcilere orantısız güç kullanıp kullanmadığına ilişkin soruya ise yüzde 51.5 oranında 'Polis yapması gerekeni yaptı' yanıtı geldi. Yüzde 39.5 ise 'Polis aşırı güç kullandı' dedi. Gezi Parkı'na Topçu Kışlası yapılıp yapılmamasının mahkemelerin belediyenin lehine karar vermesi durumunda dahi referandum yapılmasını olumlu bulanların oranı yüzde 47.3 iken olumsuz karşılayanların oranı yüzde 28. Fikir belirtmeyenlerin oranysa 24.2.
HÜKÜMET KARŞITLIĞINA DÖNÜŞTÜ
Çevreci kaygılarla başlayanı eylemlerin AK Parti Hükümeti karşıtlığına dönüşmesini haksız bulanların oranı yüzde 48.6 oldu. Katılımcılaran 31.8'i eylemleri haklı bulurken yüzde 19.7'si fikir belirtmedi. Gezi Parkı eylemlerinin başlamasına Hükümetin katı tutumunun neden olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 40.5 olurken, bu söylemi doğru bulmayanların yüzde 41.9. Hükümetin bu süreci yeterince iyi yönettiğini belirtenlerin oranı yüzde 42.2 olurken, kötü yönettiğini kaydedenlerin oranı yüzde 41.2 çıktı. CHP'nin eylemlere destek vermesini olumsuz bulanlar yüzde 59.4 olurken, olumlu bulanların oranı 26.4. Eylemlerin başlamasına AK Parti'ye karşı olan ulusalcı ve solcu örgütlerin provokasyonunun neden olduğuna inanların oranı yüzde 46.4 iken, buna inanmayanların oranı yüzde 32.5. Eylemlerin yayılmasında yabancı istihbarat örgütlerinin ve faiz lobisinin parmağı olduğuna katılanların oranı yüzde 47.4 çıktı. Katılımcıların yüzde 28 ise bu iddialara katılmıyor. Katılımcıların yüzde 30.4'ü eylemlerin demokrasinin daha derinleşmesine yol açtığını söyledi. Yüzde 35.6'lık kesim ise bunun doğru olmadığını belirtti.
'HÜKÜMETİN PERFORMANSI İYİ'
Sabah'ın haberine göre 'Genel olarak hükümetin performansını nasıl buluyorsunuz?' sorusuna yüzde 55.7 başarılı, yüzde 37.3 başarısız yanıtı verirken, 'bugün milletvekili seçimi olsa kime oy verirsiniz' sorusuna verilen yanıtlar şöyle: AK Parti 51.9; CHP 23.5; MHP 13.6; BDP 7.4; Diğer 3.5.
SOSYAL MEDYADA ŞAŞIRTAN SONUÇLAR
Araştırmada Gezi olaylarında gündemi belirleyen sosyal medya üzerine de sorular soruldu. Buna göre Facebook'un Twitter'dan çok daha fazla kullanıldığı ortaya çıktı. Araştırmaya katılanların yüzde 81.8'i Twitter kullanmıyor. Yüzde 15.7'si kullandığını belirtiyor. Facebook kullandığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 40.5 oldu. Bu arada 'Eylemler sırasında sosyal medyada gerçek dışı bilgi paylaşımı ve hakaret çok sık paylaşıldı. Bu da sosyal medyada devlet denetiminin artırılması ve cezai müeyyideler getirilmesi fikrini ortaya çıkardı. Siz bunu nasıl karşılıyorsunuz?' sorusuna 'doğru' diyenler yüzde 34.9, 'yanlış' diyenler yüzde 39.7 oldu.