Kalp hastalarının soğuk havanın etkisine maruz kalmamaları ve dışarıda vakit geçirirken koruyucu önlemler almaları kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltıyor.
Memorial Kayseri Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Doç. Dr. Gökhan Özerdem, soğuk havanın kalp sağlığına olumsuz etkisi hakkında bilgi verdi. “Soğuk hava ve rüzgar kalp hastaları için riskli” diyen Doç. Dr. Gökhan Özerdem, “Kış aylarında kalp sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerin başında soğuk hava ve aşırı rüzgar gelmektedir. Bu iki faktöre aynı anda maruz kalmak, vücut ısısında ani değişimlere neden olarak kalp krizi riskini de artırmaktadır. Kalp hastalarının kış aylarını da sağlıklı bir şekilde geçirebilmeleri için soğuk havadan ve kalabalık ortamlardan uzak durması çok önemlidir. Özellikle havaların aşırı soğuduğu dönemlerde vücut ısısını korumak için kalın çorap giyilmeli, eldiven ve beresiz sokağa çıkılmamalıdır.” dedi.
KIŞIN AKCİĞER ENFEKSİYONLARI ARTIRIYOR
Doç. Dr. Gökhan Özerdem, kış aylarında özellikle yaşlılarda ve kalp hastalarında akciğer enfeksiyonlarında da artış görüldüğünü ifade ederek, şunları söyledi: “Soğuğa maruz kalan kalp hastalarında basit bir gribal enfeksiyon, akciğerleri etkisi altına alacak önemli bir sağlık sorununa dönüşebilir. Bu nedenle kronik kalp hastaları soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara yol açacak soğuk ortamlardan uzak durmalı ve kışın dışarıda çok az vakit geçirmelidir. Hava akımına uzun süreli maruziyet kalp sağlığını önemli ölçüde tehdit ettiğinden, çok soğuk havalarda evde vakit geçirmeleri uygundur. Kalp kapak hastaları, kalp yetmezliği hastaları, koroner arter hastaları ve bypass olan hastalar soğuğa bağlı kriz riski ile karşı karşıyadır, bu nedenle gerekli önlemler almalıdır.”
KIŞIN SPOR YAPMAK İÇİN KAPALI ALANLAR TERCİH EDİLMELİ
Sıcak havalarda kalp hastalarının herhangi bir şikayeti olmadığını hatırlatan Doç. Dr. Gökhan Özerdem, kışın çok soğuk havalarda damarların büzüşmesi sonucu göğüs ağrıları hissedilebildiğini aktararak, “Özellikle kalbiyle ilgili böyle bir sorunu olan ancak bunun farkına varmayan kişiler, havanın güneşli ve sıcak olduğu dönemlerde fiziksel aktivitelerinde herhangi bir sorun da yaşamamaktadır. Ancak bu aktivitelere kışın da devam ettiklerinde kalbin iş yükü de artacaktır. Soğuk havada, açık alanlarda yapılan sporlar sırasında ani ölümler meydana gelebilir. Kış aylarında kronik kalp rahatsızlığı bulunan kişiler kış sporlarından uzak durup salon sporlarını tercih etmelidir.” uyarılarında bulundu.