Soba yakmaya başlamadan önce kış ve sonbahar aylarında baca bakımları mutlaka yaptırılmalı ve bu bakımlar düzenli olarak tekrarlanmalıdır. Bacaların yanı sıra sobanın doğru kurulmaması ve yakılmaması da zehirlenmelerde önemli rol almaktadır.İfadelerinin kullanıldğı açıklamada şunlar kaydedildi.'Sobanın aşırı doldurulmaması, gereğinden fazla doldurulan sobanın duman yolunun daralacağını ve içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişinin zayıflayacaktır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten tutuşturulmasının içeride bulunan zehirli gazların yanarak sobayı tek etmesini sağlayacaktır. Yatmadan önce kesinlikle sobaya yakıt konulmamasını gerekiyor.
Bu zehirlenmelere neden olan karbonmonoksit gazı renksiz, kokusuz, tatsız bir gaz olması nedeniyle zehirlenme olayları çabuk fark edilememektedir. Özellikle soba yanan odalarda bulunan kişilerde baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, terleme, bulantı, kusma, görme bozukluğu, kalpte sıkışma hissi gibi şikâyetlerin başlaması durumunda kişilerin dikkatli olup karbonmonoksit zehirlenmesini de akıllarına getirmeleri hayat kurtarıcı olacaktır. Sobanın doğru yakılıp yakılmadığına dikkat edilmesi gerekiyor. Vatandaşlarımız; lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmaması gerekiyor.
Karbonmonoksit zehirlenmeleri aslında oldukça basit, küçük tedbirler ve dikkat ile önlenebilecek olaylardır. Vatandaşlarımızın soba, şofben ve doğalgaz kullanırken dikkatli olması, soba ve baca temizliklerini yapmaları ve zehirlenme durumundan şüphelenildiğinde kendi hayatlarını tehlikeye atmayacak şekilde ortamı havalandırıp, kişiyi ortamdan uzaklaştırarak derhal 112 Acil Sağlık Hizmetleri telefonundan yardım istemeleri hayati önem arz etmektedir. Soba, şofben ve doğalgaz kullanırken dikkatli olmak, herhangi bir şikâyet hissedilmesi durumunda 112'yi aramak hayat kurtarıcı olacaktır.'
Sağlık Müdürlüğü açıklamasında dikkat edilmesi gereken hususlarda ise vatandaşlara şu bilgiler paylaşıldı.
-Rüzgarlı havalara dikkat
· Lodosun etkili olduğu süre boyunca mümkünse soba yakmayalım
· Sobanın yandığı odada uyumayalım, yatmadan evvel mutlak surette sobayı söndürelim
· Bacalarımızın ve baca bağlantılarımızın standartlara uygun olduğundan emin olalım, düzenli olarak baca temizliğini yaptıralım
· Zehirlenmeler konusunda 114 nolu Ulusal Zehir Danışma Merkezinden bilgi alalım, ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında derhal 112 no'lu telefondan Acil Yardım Servisini arayalım.