Şavşat Kadın Derneği Ata Tohumu Siyez Buğdayını Toprakla Buluşturdu
Hayati Akbaş
ŞAVŞAT-Şavşat Kadın Derneği üretim projesi faaliyetlerine bir yenisini daha ekleyerek siyez buğdayını toprakla buluşturdu.
“Dolu Ambar Siyez Buğdayı Üretim Projesi” adı altında Ata tohumu olan siyez buğdayının deneme ekimi yapıldı. Köprüyaka Köyü Yayıklı Mahallesinde yaklaşık 4 dönümlük arazide yapılan Ekim Programına Şavşat Kaymakamı Onur Özaydın ve Eşleri, Şavşat Kadın Derneği Başkanı Fatma Acar Çelik, Dernek Yöneticileri ve üyeleri ile Turizm İşletmecileri katıldı. Şavşat Kaymakamı Onur Özaydın, Şavşat ilçemizde Faaliyet Gösteren, Şavşatlı Kadınlar ve Kadın Girişimcileri tarafından hizmet veren, Şavşat Kadın Derneğince Projelendirilen ve Üretim için Köprüyaka Köyünde Belirlenen Alanda 'Dolu Ambar Siyez Buğdayı Üretimi Projesi' Kapsamında Siyez Buğdayı ekimine katıldı. Tamamen Yerli doğal siyez buğdayı ve Şavşat ilçemize özgü doğal ekim yöntemleri ile gerçekleştirilen projeden dolayı Kaymakam Onur Özaydın emeği geçen kadın derneği yöneticilerine ve Dernek üyesi Şavşatlı kadınlara teşekkür etti.
Hiçbir kuruluşa bağlı olmadan Valilik, Kaymakamlık, DOKA, DOKAP ve Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü destekleri ile projelerini yürüten ŞAVKADER önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor.
Turizm ilçesi olan Şavşat’ta geleneksel değerlere, kültüre sahip çıkan kadınlar başlatmış oldukları tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine doğal ve organik üretimi de
ekleyerek güzel bir yolda ilerlemeye devam ediyorlar.
Proje kapsamında açıklama yapan ŞAVKADER Başkanı Fatma Acar Çelik, proje ve çalışmaları hakkında konuştu. Çelik açıklamasında; “2016 yılından beri Dernek faaliyetlerimizi yürütmekteyiz. Bu güne kadar birçok proje gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye de devam edeceğiz. Şavşat’ta doğduk, toprağımız ve karnımızın doyduğu yer burası. Şavşat’ta bulunan tek kadın derneği olarak Beşiği sallayan dünyayı sallar dedik ve kolları sıvadık. Sosyal ve kültürel bir çok projenin yanında üretim projeleri başlığı altında; Dernekler Dairesi Başkanlığı desteğiyle Sakin Şehrin Aktif kadınları projesi kapsamında baskı atölyesi kurulumu, DOKAP tarafından verilen destekle tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği projemizden sonra, yeni bir proje başlatarak ata tohumumuz Siyez Buğdayını toprakla buluşturduk.
'Kurda, kuşa, aşa' diyerek kendi ellerimizle toprağa serptiğimiz siyez tohumlarının boyumuzu aşan başaklara, una, ekmeğe dönüşeceğini umut ediyoruz ve çok mutluyuz. Eğer emek verirseniz, değer verirseniz toprak karşılığını veriyor, çünkü toprakta insanlar gibi nankörlük yoktur. Neden Siyez buğdayı ekimi yaptık diye sorarsanız: Glüten açısından fakir olması nedeniyle sağlık açısından ve besin değeri olarak çok daha değerli.
Siyez buğdayının, hastalık ve zararlılara karşı dirençli, adaptasyon yeteneği yüksek ve depolama koşullarına dayanaklı bir tür olduğunu biliyoruz. Şavşat arazi yapısı ve iklim şartları, yapısal özellikleri itibarıyla soğuk iklimi benimseyen Siyez buğdayı için uygun. İnşallah, istediğimiz oranda verimi yakaladığımızda genetiği değiştirilmemiş yapısıyla doğallığını koruyan Siyez buğdayının bölgemiz tarımı açısından önemli bir yenilik olacağına inanıyoruz. Büyüklerimiz bize “ Başarı başarabileceğim diye başlayanındır” diye öğrettiler. Üreten bir dernek olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Acar Çelik açıklamasının devamında; “Projenin gerçekleşmesinde desteklerini esirgemeyen İlçemiz Kaymakamı Sayın Onur Özaydın’a, Siyez Buğdayı Tohum Desteğini sağlayan hemşerimiz Kenan Yıldız ‘a, birlikte güzel projelere imza attığımız ŞAVKADER’in bütün üyelerine, derneğin kuruluşundan bu güne kadar desteğini esirgemeyen Kadın Birliği ve Dayanışmasından yana olan gizli kahramanlara teşekkür etti.