TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Sarp Sınır Kapısı’ndaki genişleme çalışmalarını görüştü. Hisarcıklıoğlu, 2009 yılında Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. aracılığıyla modernize edilen Sarp Sınır Kapısı’nın bu yıl adeta rekor kırdığını ve Türkiye’nin en yoğun kara sınır kapısı olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu 'Sarp Sınır Kapısı’nda son 11 ayda yolcu ve TIR geçişinde büyük patlama yaşanıyor. 2013’ün Ocak - Kasım döneminde, yanı 11 ayda karşılıklı geçiş yapan insan sayısı 5 milyon 997 bini aştı. Yıl sonu itibarıyla 6.5 milyona ulaşması bekleniyor. En yoğun yolcu geçişi 827 bin kişi ile Ağustos ayında gerçekleşti. Ağustos ayının günlük ortalaması ise 27 bin 566 kişi oldu' dedi.
Sarp Sınır Kapısı’nda yolcu geçişlerinin yanı sıra taşıt geçişlerinde de rekorlar kırıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Bu yılın 11 ayında toplam giriş çıkış yapan araç sayısının 1 milyon 122 bin 843’e yükseldiğini belirtti. Hisarcıklıoğlu araçların dağılımı hakkında şu bilgiyi verdi:
'Otomobil sınıfında 2013 yılının ilk 11 ayında 486 bin 273 otomobil giriş çıkış yaptı. 2012 yılının tamamında 472 bin 765 olarak gerçekleşmişti. Kamyonet sınıfında 2013 yılının 11 ayında 202 bin 970, TIR sınıfında 249 bin 714, Otobüs sınıfında 139 bin 563, tanker sınıfında 29, Karavan- Midibüs-Motosiklet sınıfında 44 bin 396 araç giriş çıkış yaptı. 2012 yılının tamamında kamyonet sınıfında 180 bin 092, tır sınıfında 274 bin 234, Otobüs sınıfında 97 bin 757, tanker sınıfında 37, Karavan- Midibüs-Motosiklet sınıfında 48 bin 070 araç giriş çıkış yapmıştı.'
SARP SINIR KAPISI’NA 22 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Modernize edilen Sarp Sınır Kapısı’nın açılışının da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili tarafından gerçekleştirildiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, 'Sarp’ta yatırım tutarımız yaklaşık 22 milyon dolar. O gün bu kapının potansiyelinin yüksek olduğunu, özellikle Türkiye tarafındaki alanın şişenin boğaz kısmı gibi dar olduğunu, onun için problem olacağını ifade etmiştik, o gün kapasite düşüktü ama bu gün geldiğimiz noktada bizim taraftaki o darlığın getirdiği sıkıntıyı yaşıyoruz' diye konuştu. Artan bu potansiyele Sarp Sınır Kapısı’nın yetebilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, 'Sarp Sınır Kapısı’nda potansiyel yüksek. Yüksek yoğunluğun çözülmesi için fiziki alanın genişlemeye ihtiyacı var. Bu anlamda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığın kamulaştırma çalışmalarına hız verdi. İnşallah 2014 yılında Sarp Sınır Kapısı’ndaki yaya ve araç geçişlerinin daha modern hale getirilmesi için projeler hayata geçirilecektir' şeklinde konuştu.
Türkiye’nin ticaretinin yaklaşık yüzde 50’sinin kara sınır kapılarıyla yapıldığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, bundan dolayı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın bütün sınır kapılarının modernizasyonunu yap-işlet-devret modeliyle TOBB’a verdiğini söyledi. TOBB’un kara gümrük sınır kapılarına yaptığı yatırımların toplam tutarının yaklaşık 210 milyon dolar civarında olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, devletin cebinden para çıkmadığı gibi ilave olarak devletin cebine para girdiğini vurguladı.
Modernizasyonun ardından kapasitenin kısa sürede aşılmasının, önemli bir başarı olarak değerlendiren Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise, gerek ülke gerekse bölge ekonomisi açısından büyük önem kazanan Sarp Sınır Kapısında rekor yolcu ve araç sayılarına ulaşılmasının kapının genişletilme ihtiyacı yarattığını ifade etti. TOBB’un ihracatın artırılması açısından önemli bir altyapı kazandırdığını vurgulayan Hacısalihoğlu, 'Bölge ticaret ve sanayi odaları ve iş dünyası olarak TOBB Başkanı Sayın M.Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ediyoruz' dedi.
SARP SINIR KAPISI GÜRCİSTAN İÇİN DE ÖNEMLİ
Doğu Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Musa Aydemir Sarp Sınır Kapısı’ndaki çalışmaları değerlendirdi. Sarp’ın Gürcistan’a açılan ve Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticari ve siyasi işbirliğini geliştiren bir kapı olduğunu ifade Musa Aydemir, özellikle kimlikle geçişten sonra, bu yıl itibarıyla 6 milyon yolcunun rahatlıkla aşılacağını söyledi. Kapıda görev yapan personel sayısını arttırdıklarını, sadece personel artırmanın yetmediğini, sahanın fiziki yetersizlikleri olduğunu dile getiren Bölge Müdürü Aydemir, şunları söyledi:
'Özellikle sınırın çizildiği noktadan Gürcistan’a doğru genişleyen bir ova mevcut. Türkiye tarafı ise maalesef dağlık ve tünelin ağzına sıkışmış bir durumda. Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Hayati Yazıcı’nın talimatları ile genişletilme çalışmaları başlatıldı. Çok hızlı bir şekilde dağa doğru kamulaştırma hizmetleri devam ediyor. Ödenekleri de geldi. Projelendirme, yeni tünel açılması gibi çok geniş çaplı bir değerlendirme yapılıyor. Umarım hızlı bir şekilde inşaata başlanacak seviyeye getireceğiz.'
Sarp Sınır Kapısı’nın özellikle Gürcistan tarafının da çok önemli olduğunu dile getiren Musa Aydemir, ülkeye giren yolcuların yüzde 90’ının bu kapıyı kullandıklarını ve alternatif kapıların inşaatlarının devam ettiğini bildirdi. Aydemir,'Özellikle Gürcistan ekonomisinde petrolü çıkarttığınızda tüketim mallarının neredeyse yüzde 90’ı bizim ülkemizden gitmekte. Türk iş adamlarımızın Gürcistan’da büyük yatırımları var. Hem kurumsal şirket olarak, hem şahıs olarak Gürcistan ekonomisinde önemli bir yer tuttuğumuzu düşünüyoruz' ifadelerini kullandı.
KAPIDAN BİR GÜNDE ARHAVİ NÜFUSUNUN ÜÇ KATI GEÇİŞ YAPILIYOR
Doğu Karadeniz Gümrük ve Ticaret Müdürü Musa Aydemir, Sarp Sınır Kapısı’nın yanında bulunan Arhavi İlçesi’nin yaklaşık 10 bin nüfusu bulunduğunu hatırlatarak 'Sarp Sınır Kapısı’ndan günde üç tane Arhavi nüfusu geçiyor. Bu insanlar ticaret yapıyor, gezi yapıyor. Çok yoğun bir hizmet mantığı ile düşünmek gerekiyor. Buraya hizmet veren sadece biz değiliz. Diğer kamu kuruluşları ve Emniyet de gerekli takviyeleri yapıyor. Burada gerçekten büyük hizmet verilmeye çalışılıyor' şeklinde konuştu