Bitkilerde yaprakların dökülmeye başlaması ve bitkilerin dinlenme dönemine girmesi ile birlikte kış budama zamanı geldi.
Bitkilerde yaprakların dökülmeye başlaması ve bitkilerin dinlenme dönemine girmesi ile birlikte kış budama zamanı geldi.
Budama yaprakların tamamen döküldüğü, yıllık sürgünlerin tamamının kahverengileştiği ve odunlaştığı dönemden gözlerin uyanmasına 15 gün kalana kadar olan dinlenme (uyku) döneminde yapılır.
Yıllardır Çiftçilikle uğraşan ve budamanın bitkiler için çok önemli olduğunu dile getiren vatandaş, “Bugün asmalarda yaptığım budamadan sonra budama artıklarından 100 adet çelik yaptım. Dedi.
Erken budanan asmada gözler erken uyanır. Bu gözler özellikle Nisan ayı başlarındaki ilkbahar geç donlarından daha fazla zarar görürler. Böyle bölgelerde soğuk zararını en aza indirmek için budamayı mümkün olduğu kadar geç yapmak gerekir.
Çiftçi vatandaş “Asma, kivi gibi kolay köklenebilen türlerde budama artıklarını bu şekilde değerlendirerek çelikler yapıp köklendirebilir ve fidan üretebiliriz. “diye konuştu
Budama yapılırken asmada bırakılacak çubuk miktarının belirlenmesinde en iyi ölçü, asmanın bir önceki yılda gösterdiği gelişmenin gözlenmesidir. Yapılan gözlemde çubuklar çeşide özgü kalınlığa ulaşarak normal düzeyde gelişme göstermiş ise bir önceki yılın sayısına yakın çubuk ve göz bırakılması gerekmektedir. Asmada bulunan çubukların fazla sayıda, normalden daha kalın, kuvvetli, uzun ve aşırı gelişme göstermesi yanında fazla sayıda obur sürgünleri de görülüyor ise bu durumda çubuk ve göz sayısı arttırılmalıdır. Çubuklar az sayıda, cılız ve zayıf gelişerek iyi olgunlaşamadığında ise önceki yılda asmanın kapasitesinin üzerinde yüklendiğinin işareti olup bu koşullarda asma daha sert budanarak çubuk ve göz sayısı azaltılmalıdır.
Vatandaş “Fidanları biz dikmesek bile çevremizdekilere dağıtarak üretime katkıda bulunabiliriz.” ifadelerini kullandı.