Said Nursi’nin gazetelerde yazdığı ilk köşe yazısı

6 Ağustos 1908 tarihli Rehber-i Vatan gazetesinde neşredildi.

TEFEKKÜR 24.11.2013 21:11:11 191 0
Said Nursi’nin gazetelerde yazdığı ilk köşe yazısı



Ahmet Bilgi’nin haberi:

RİSALEHABER-ÖZEL

Araştırmacı-Yazar Nurettin Ceylan Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin yazdığı ilk köşe yazısının orijinal halini yayınladı. @NurettinCeylan_ twitter hesabından paylaştığı belgeyle ilgili Risale Haber’e konuşan Ceylan, orijinal halinin ilk kez yayınladığını, yazının 6 Ağustos 1908 tarihli Rehber-i Vatan gazetesinde neşredildiğini belirtti. “Meşhur Kürd Hocası Molla Said Bediüzzaman” imzasıyla son bulan yazının başlığının Al-i İmran suresinin 159.ayeti olan “Ve Şavirhum Fil Emr“ (İşlerinde onlara danış, istişare et) cümlesi olduğunu belirten Ceylan, gazetenin Bediüzzaman Hazretlerini takdiminin ise kayda değer olduğunu vurguladı.

Ceylan, “Yazının öncesinde gazete Bediüzzaman’ı şöyle tanıtıyor: Kürdistan ulema-yı benamından fazıl-ı şehr Bediüzzaman faziletli Molla Said Efendi Hazretleri. Yazısını beş yan başlıkta toplayan Bediüzzaman, Hürriyetin tam zamanında doğduğunu, getireceği faydaları ifade ettikten sonra dikkat edilmesi gereken hususları açıklamıştır” dedi.

Yazı şu cümlelerle başlıyor:

Ve Şavirhum Fi'l-emr

Acaib-i seb'a-yı meşhure gibi bu inkılab-ı azim hürriyeti tevlid ve meşveret-i şeriyenin terbiyesine verdikten Osmanlılığı cihangir etmek istidadını göstermiş. Şöyle ki:

Bu hürriyet, tam zamanında doğdu. gayet tabii olarak ahval ve ilcaat-ı zamane terbiyesine hidmet edecek. Sun’î ve ihtiyarî değil ta külfete muhtaç olsun. Bu kadar tazyikatın tesiriyle o kadar hamiyet galeyana gelmişdi ki güya hürriyet tekemmül etmiş ve kadem-nihade-i saha-ı imkan olduğu anda hükümfermâlığını icra etmiş ve biraderi olan Hilafetpenah Efendimizi cihangirlik ile tebşir etmiş. Bu hakikat bazı hakak-i sabite üzre teessüs edecek bir sedd-i ahenin hiçbir musademata karşı tezelzüle uğramayacak.

Birincisi: Mecmu'da bir kuvvet bulunur; hiçbir fert o kuvvete mâlik olamaz. Bir kalın şerit ile ince bir telin kuvveti gibi...

saidnursi_gazete2.jpg
Bediüzzaman’ın yazısının bulunduğu sayfa

saidnursi_gazete1.jpg

Rehber-i Vatan gazetesinin ilk sayfası 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI