RTEÜ’DE “BİLİM VE TÜBİTAK ODAKLI YENİ SÜREÇLER” KONFERANSI

RTEÜ’DE “BİLİM VE TÜBİTAK ODAKLI YENİ SÜREÇLER” KONFERANSI

EĞİTİM 19.11.2019 08:07:11 206 0
RTEÜ’DE “BİLİM VE TÜBİTAK ODAKLI YENİ SÜREÇLER” KONFERANSI

Vali Kemal Çeber, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile TÜBİTAK işbirliğinde düzenlenen ´Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi ve TÜBİTAK Odaklı Yeni Süreçler´ konulu konferansa katıldı.

Düzenlenen konferanta Vali Kemal Çeber’e eşi Neslihan Ayan Çeber’de eşlik etti. Ayrıca konferansa Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, RTEÜ akademisyenleri ve öğretim görevlileri katıldı.

RTEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen konferansta konuşan TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, TÜBİTAK Odaklı Yeni Süreçler Konferansında; TÜBİTAK öncülüğünde, bilim ve teknoloji alanında yaşanan gelişmelere yönelik bilgiler aktardı.

Yeni TÜBİTAK stratejik yaklaşımının nitelikli insan ve nitelikli bilgiye odaklandığının altını çizen Başkan Mandal, “Ar-Ge ve yenilik çıktılarına, etkilerine odaklanma; ulusal hedeflere odaklı çıktılar ile çıktıların toplumsal ve ekonomik faydaya dönüşümü” gibi hedeflerinin olduğunu söyledi.

Yükselen teknolojilere değinen TÜBİTAK Başkanı Mandal, gelecekte sorunları çözme noktasında insan kaynaklarının önemine vurgu yaparak, insan kaynaklarının iş bölümlerine sabit olmadığını, sektörlere göre insan kaynağının gelecekte değişken olacağını belirterek “Son iki yıldır yapılan TEKNOFEST gelecekte insan kaynağı oluşturulmasında önemli yere sahip olacaktır. Etkinliğin arka plandaki amacı hızlı gelişen teknoloji ile yapılan yarışmalarla gençlerimizin becerilerini geliştirmek. Beceri, bir dersin adı ile ilişkilendirilemez. Değişik ortamlarda sağlanabilecek yetenekler bütünüdür. Geleceğe doğru baktığımızda beceriler odaklı bir insan kaynağı yetiştirilecekse bu tip ortamların da zenginliğinin önemli olduğunu düşünüyoruz.' dedi.

Konuşmasının devamında TÜBİTAK Başkanı Mandal, Günümüzde bazı iş alanlarının gerçekçilikten ziyade popülerliği için tercih edildiğini gözlemliyoruz. Popüler işlerin ne derece etkili olduğunu ise bu iş kollarının ne kadar kalıcı olacağı belirleyecektir. Hızlı gelişen ekonomilerle gelişmiş ekonomilerdeki en önemli fark bu. Teknoloji transferi sadece günü takip etme noktasında fayda sağlar ama gelecekte; takip edilen noktasına gelinmek isteniyorsa o zaman nitelikli insan kaynağına ihtiyaç var. Popüler işleri transfer ederken gerçekçilik payı biraz daha fazla araştırılmalı.

Türkiye'nin patentlenebilir fikir üretiminde daha fazla mücadele etmesi gerekli.Türkiye’nin ilaç ve tıbbi alanda etkisi ise son yıllarda giderek artmakta.

Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde Milli Teknoloji hamlesi başlattı. 'Bunun için üniversiteler çok önemli. Türkiye'nin de en kuvvetli olduğu boyut, sayısal anlamdaki insan kaynağı, genç nüfusu ama bunu nitelikli hale getirme noktasında bizim ilkemiz; Milli Teknoloji hamlesi ile

Rize’de ve tüm Türkiye’de gerçekleşen TÜBİTAK projelerinin amaçlarına, içeriğine, uygulanmasına ve maliyetine yönelik değerlendirmelerde de bulunan Başkan Mandal,

Vali Kemal Çeber,llanmamız açısından çok önemli. Türkiye bilimde takip eden ülke olmaktan çıkıp takip edilen ülke konumuna gelmiş bulunmakta. Bunda da Ar-Ge faaliyetlerine her geçen gün daha çok önem verilmesi ve sonuç odaklı çalışmanın ciddi katkısı olduğu kanaatindeyim. “ dedi.

Konferans, katılımcıların Tübitak Başkanı Mandal'a sorularıyla devam etti.


Anahtar Kelimeler:

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor