Tarih: 02.12.2013 08:34

RTEÜ GENÇLİK ÖZKÖSE'Yİ AĞIRLADI.

Facebook Twitter Linked-in



 Milli Türk Talebe Birliği Rize Şubesi RTEÜ Gençlik Kürsüsü programları kapsamında bu hafta (gazeteci-yazar) Adem ÖZKÖSE ile ümmet coğrafyasına yolculuk isimli konferansla ümmet coğrafyasını Adem Özköse’den dinledi.

Adem Özköse İslam coğrafyasına gezilere nasıl çıktığıyla,İslam dünyasına ilgi ve alakasını ve gezdiği yerlerle ilgili anılarını,İslam dünyasının nereye gittiğiyle ilgili açıklamalarda bulundu.Özköse 10-11 senedir islam coğrafyasını gezdiğini,oralarda yaşananları yazdığı kitaplarla televizyon programlarıyla,dergiler ve gazeteler vasıtasıyla Türkiye deki insanlarla paylaşmaya çalıştığını ifade etti. Ayrıca islam dünyasını gezmeye başlamasıyla ilgili ; ``İmam-Hatip yıllarında bazı okuduğum kitaplardan şunu çıkardım kocaman bir dünya var,bir islam dünyası var ve o zamanlar hayaller kuruyordum dünyayı gezmem lazım. Çünkü şunu fark ettim.Bir kale düşünün hayatınız kalenin içinde geçerse yani surlara çıkmazsanız ve kalenin çinden gökyüzüne bakarsanız hep zannedersiniz ki o kalenin içinden gördüünüzden ibarettir gökyüzü... Halbuki surların üzerine çıkıp gökyüzüne baktığınızda uçsuz bucakız olduğunu farkerdesiniz.O dönemler bir hayal kurdum ve dedim ki bu dünyayı görmem lazım neler oluyor bu dünya da, ve bu hayalimin peşinden koştum.





Özköse ilk ziyaretini Şam`a yaptığını ve devamında şunları söyledi.``İslam dünyasına yönelik gezilerim başlayınca bambaşka bir dünyayla karşılaştım.Bir kere bize anlatılan birçok şeyin kurgu olduğunu farkettim.İslam dünyasına gittiğinizde bu araddaki sınırların ne kadar yapay olduğunu fark ediyorsunuz herşeyden önce... Abdulhamit ve bir takım tarihi şahsiyetlerimiz dışarı çıktığınızda alemi islam için ümmeti Muhammed için bizden çok daha fazla anlamlar ifade ediyor.Mesela Gazze`de beş hafta kalmıştım.Bir dolmuşa binmiştim ve Gazze`nin merkezinden Han Yunus`a gidiyordum, fusha Arapça konuştuğum için yerli halk yabancı olduğumu farkediyordu.Şoföre soruyordum kaç lira ödeyeceğim Han Yunusa gitmek için. Şoför hemen anlıyordu yabancı olduğumu nerelisin diyordu Türkiye`den geldim Türküm dediğimde inanın dolmuşta ki herkes benim paramı ödemeye çalışıyordu zaten şoförde almıyordu.Bunun temel sebebi benim Abdulhamid`in torunu olduğumu düşünmeleri...Lokantaya gittiğimde para almıyorlardı sen halifenin torunusun sana ikram sevaptır diye...Her gittiğimiz yerde Abdulhamid`in torunu diye karşılandık.Gazze`de savaş bitti sokaklarda geziyorum fotoğraf çekiyorum, baktım iki üç tane çocuk oyun oynuyor savaş daha biteli bir kaç gün olmuş ateşkes imzalanmış 2008`de... Dedimki çocukların yanına gideyim bir fotoğraflarını çekeyim. Yavaş yavaş yaklaşıyorum çoculara oynarken doğal fotoğraflarını çekeyim diye yanlarına yaklaştım çocukların, fotoğraf makinamı çıkartırken 4-5 yaşlarında ki bir kız çocuğuyla göz göze geldik.Çocuk bana bir baktı birden yüzü sapsarı kesildi.Fotoğraf makinamı silah zannetti.Savaş bölgelerinde bu tip şeylerle gazeteciler çok karşılaşır.Çocuk o kadar değiştiki ben dondum kaldım o değişimi görünce... Çocuk koşmaya başladı. Bir taraftan koşuyor bir taraftan kulaklarını kapatıyordu ses gelecek diye. Öyle bir koşuyorduki öyle kendini kaybetmiştiki ayklarından terlikleri fırladı.Gazze`nin ara sokaklarında kayboldu gitti.İslam dünyasında böyle çocuklar var.Hayat sadece üniversteden okuldan ibaret değil.``diyerek gezilerinden anılar anlattı.





Özköse Ayrıca `` Bir insaının derdi yoksa ister profesor olsun ister başbakan olsun ister ne olursa olsun o insanın derdi yoksa o insandan hiç birşey olmaz. Dert insanı insan kılar.Ulvi dertlerimz olmalı... Biz sadece müslümanlardan sorumlu değiliz, yeryüzününün bütün mazlumlarından sorumluyuz bizler yeryüzünde Allah`ın halifeleriyiz.Yer yüzünde yeniden barışı tesis etmek gibi bir görevimiz var.Afrikalıların bile bir birliği var Ama müslümanların bir birliği yok.



Program sonunda Ümmet Coğrafyası isimli kitabını sevelerine imzalayan Adem ÖZKÖSE`ye Milli Türk Talebe Birliği Rize Şube Başkanı Ferhat CEYLAN Katılımlarından dolayı kendilerine teşekkür plaketi takdim etti.                                    


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —