Program, Yunus Emre Enstitüsü tanıtım filminin gösterimi ile başladı.
Prof. Dr. Erhan AFYONCU, Türk milletinin tarihi birikimiyle birlikte devleti soyut bir hale getirip kutsallaştırdığını ve Türklerin devlet kurmadan yaşayamayan bir millet olduğunu ifade ederek konuşmasına başladı.
Osmanlı Devleti’nin kısa zamanda büyümesinde önemli olan dört özelliğine dikkat çeken AFYONCU, “Mutlak hükümdarlık otoritesi, profesyonel ordu, iyi bir vergi sistemi ve nüfus yapısı ile Osmanlı kısa sürede bir dünya gücü haline gelmiştir.” dedi.
AFYONCU, Osmanlı’nın izlediği siyasetin izlerinin ve etkilerinin geçmişte olduğu gibi günümüzde de devam ettiğini belirterek, “Osmanlı 16. yy.da dünyada taklit edilen, örnek alınan bir devletti. Rus Çarları Osmanlı yönetimini inceleyerek Osmanlı’daki gibi, liyakat esasına göre bir sistemi kendi ülkeleri için de kurdular ve Çarlığı uzun yıllar iktidarda tutmayı başardılar. İspanyollar uzun süre Türk subaylarının aktif özelliklerine duydukları hayranlık nedeniyle, kendi askerlerini de Osmanlı askeri sistemine göre yönetmeye çalıştılar. Polonyalılar ise Türklerin kullandığı kimi savaş araçlarını alıp kendi ordularında kullandılar. Mesela Türk kılıcı bunlardan biridir. Polonya ordusu hala Türk kılıcını kullanmaktadır.” diye konuştu.
Osmanlı’da devlete sadakatle bağlı devlet adamlarının olduğunu da ifade eden AFYONCU, “Osmanlı’nın 16.yy.daki yapısı ile 19.yy.daki yapısı aynı değildir, hızlı bir değişim süreci vardır. Osmanlı diplomatları her dönemde devletin lehine olabilecek şeyleri çıkarmış ve Osmanlı elçileri de gittikleri ülkelerde her zaman devlet gururunu ayakta tutmuşlardır.” dedi.
Soru cevap kısmı ile devam eden programda AFYONCU, geleceğin diplomat adayı öğrencilerine, yerli ve yabancı diplomatların hatıratlarını okumaları ve tarih altyapılarını geliştirmeleri tavsiyesinde bulunarak konuşmasını tamamladı.
Programın sonunda Rektör Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN günün anısına Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan AFYONCU’ya Üniversitenin şilti ve hediye takdim etti.
Programa, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat KASAP, Rektör Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İstiklal Yaşar VURAL, Prof. Dr. Ali BİLGİN, Üniversite Genel Sekreteri Adnan ER, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.(RTEÜ)