Ulusal Çay Kongresi: Türk Çayının Yüzüncü Yılı

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından Türk Çayının Yüzüncü Yılı teması ile 21-23 Mayıs 2024 tarihleri arasında "Ulusal Çay Kongresi" düzenlendi.

22.05.2024 10:58:00 367 1
Ulusal Çay Kongresi: Türk Çayının Yüzüncü Yılı

Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Türk Çayının yüzüncü yılı dolayısıyla 21-23 Mayıs tarihleri arasında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde düzenlenen “Ulusal Çay Kongresi”nin ilk oturumuna katıldı.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen kongre saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.  Açılış konuşmasını Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz’ın yaptığı kongrede Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin de bir selamla konuşması gerçekleştirdi.

Kongrede konuşan Vali Baydaş, Rize’yi tanımlarken iki hususa dikkat çekerek, “Rabbimiz yağmur rahmetini ve çay nimetini bolca lütfetmiş. Bu kadar yağmur ve nem olmasa bu kadar bol ve bereketli bir çay da olmazdı. Dolaysıyla rabbimize hamd  ediyoruz.

1924 yılında çıkan çay kanunun 100. yılını burada önemle vurgulamamız lazım. 1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin henüz birinci yılında tartışılan bir mesele olan çay, 1924 yılında kanunlaşarak başlangıç hamleleri yapılıyor. İlk zamanlar başarısızlığı uğruyor gibi görülse de daha sonraki azimle bugünkü mecraya ulaşmış oluyor.

Çay, tarımsal faaliyet olarak bir uğraş neticesinde ortaya gelmiştir. Yetiştirmeyle, çeliklemeyle, tohumdan üretimle gerçekleşmiş bir ziraattır. Bu yönüyle de Osmanlı döneminden başlayarak Cumhuriyet dönemi ağırlıklı olmak üzere uğraşın ve çabanın başarısıdır çay tarımı. Bu yönüyle emeği olan herkesi tebrik ediyoruz.

Bugün onlarca çay markasına sahip bir endüstriden bahsediyoruz. Kimi yerel olarak kalmış ama büyük bir kısmı zihinlerde ulusal ve uluslararası markalar haline gelmiş. Her evde mutlaka müstahsilinin, emeklisinin ve çalışanının olduğu bir sektörden bahsediyoruz. Rize, çayla anılan bir şehir, tekrar rabbimize hamd edelim ve bu nimetin gelecek nesillere erişebilmesi için neler yapmamız gerektiğini burada konuşalım. Çayın marka değerini nasıl artırabileceğimizi tartışalım” diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından Recep Tayyip Erdoğan Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mete Avcı tarafından Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü’nün sunumu gerçekleştirildi. Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim “Türkiye’de Çayın Tarihi Gelişimi”, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan “Türk Çayının Geleceği” ve Shizuoka Üniversitesi Çay Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Yoriyuki Nakamura Çay Islahında Modern Yaklaşımlar konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde düzenlenen programa, Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Belediye Başkanı Rahmi Metin, ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, İl Genel Meclis Başkanı  Alim İmran Büyük, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Murat Türesin, İl Jandarma Komutanı Albay Ali Güngör, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan, öğretim üyeleri, sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Kongrenin düzenlendiği salonun girişinde ise çeşitli firmaların çay sunumları gerçekleştirdi. Çay bitkisinden oluşan bütün ürünler kongre merkezinin kapısında ilgi odağı oldu.


Anahtar Kelimeler: Ulusal Kongresi: Çayının Yüzüncü
Cengiz ilişe
23.05.2024 07:23:44
Tabii lüks yerlerde klimalı ortamda muhabbetiniz bol olsun O toplantıyı tarlada alım yerlerde yapın da görelim

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI