Tarih: 19.08.2024 11:33

Rize'nin Yaylalarında Ot Biçme Zamanı

Facebook Twitter Linked-in

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı önemli yaylalardan biri olan Sıraköyler Yaylası'nda, kış aylarında hayvanlara yem temin etmek amacıyla ot biçme zamanı geldi. Rize’nin Çayeli ve Pazar ilçelerinden gelen yaylacıların kullandığı bu yaylada, yöre halkı yıllardır süregelen geleneklerle ot biçme işlerini sürdürüyor.

Sıraköyler Yaylası’nda kış hazırlıkları kapsamında ot biçme işlemini gerçekleştiren Birol Paşalı (20), “Mayıs ayında yaylaya geldiğimizde, havaların soğuduğu kasım ayına kadar burada kalıyoruz” dedi. Paşalı, Sıraköyler'in Aşağıköy, Ortaköy ve Başköy olmak üzere üç köyden oluştuğunu belirtti ve yayla hayatının zorluklarından bahsetti. “Dedelerimizden bu yana yaylacılık yapıyoruz. O zamanlar araba yolu yoktu, hayvanlarla yürüyerek gelirlerdi ve ot toplama imkanları olmazdı. Şimdi ise araçlarımız ve yollarımız var” dedi.

Geleneksel yöntemlerle yapılan ot biçme işlemlerinin imece usulü yürütüldüğünü ifade eden Paşalı, “Kadınlar otları bir araya toplayıp sırtlarıyla taşırken, erkekler de kamyonlarla taşınmasını kolaylaştırmak için balya yapıyorlar. Ağustos ayının son günlerinde başlayan ot biçme işlemi, Eylül ayının ilk yarısına kadar devam ediyor” şeklinde konuştu.

Yayla halkı, bu geleneksel yöntemlerle hem yaz boyunca hayvanlarına yem temin ediyor hem de eski zamanlardan gelen köklü geleneklerini yaşatıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —