71 il ise hava kirliliğinden sınıfta kaldı. Buna göre havası temiz 10 il;
Sinop, Kastamonu, Artvin, Muş Tokat, Eskişehir, Bingöl, Rize, Çanakkale ve Giresun. Geriye kalan 71 ilin havası ise kirli.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) açıkladığı son veriler, Türkiye’deki hava kalitesinin oldukça düşük olduğunu ortaya koydu. WHO’nun dünya çapındaki 1600 kentte yaptığı ölçümlerde, bir metreküp hava içinde yer alan yabancı maddelerin oranı ölçüldü. İnsan sağlığına en büyük tehdidi oluşturduğu belirtilen ve PM2.5 olarak adlandırılan partiküllerin miktarında Türkiye’nin birçok kenti sınıfta kaldı. Ölçüm yapılan 71 kentten sadece 10’unun havasında, bu maddeler WHO’nun limit olarak belirlediği 25 mikrogramı geçmedi.
KANSERE NEDEN OLABİLİYOR
PM2.5, havanın içinde yer alan ve çapı 2.5 mikrometreyi aşmayan parçacıkları ifade ediyor. Bu parçacıklar, amonyak, nitrat, sülfat ve karbon gibi maddelerden oluşabiliyor. Boyutları nedeniyle akciğerlere, bronşlara girebiliyor, diğer organlara ve dolaşım sistemine geçiş yapabiliyor. Anfizem ya da kanser gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Türkiye’deki durum da parlak değil. PM2.5 oranı yıllık 90 mikrogram olan Iğdır, dünyada 16’ıncı sırada yer aldı. İlk 50’de Türkiye’den 7 şehir bulunuyor.