Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki şimşir ormanı, kurumaya yüz tuttu.
PAZAR-Türkiye’deki birkaç şimşir ormanından bir tanesi olan Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki şimşir ormanı, kurumaya yüz tuttu.
14 Şubat 2016 yılında konu ile ilgili haber yapmıştık.
Aradan 3 yıl geçti.Bu kez 01.05.2019 Çarşamba günü gezi esnasında uğradığımız Şimşirlik alanında hiçbirşeyin değişmediği,kurumanın ve hastalığın devam ettiği gördük.
HABER LİNKİ
http://www.kackar53.com/yoreden-haber/simsirlerin-hastaligina-hala-care-bulunamadi-h10117.html
YOKMU ÇARESİ..
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi sınırları içerisinde bulunan şimşir ormanı, çapları 32 santim ve boyları 8 metreyi bulan şimşir ağaçları ile dünyada tek olarak kabul ediliyor. Türkiye’de Bir iki ille birlikte Rize’de birkaç şimşir ormanı bulunuyor. Rize’de bulunan şimşir ormanındaki şimşir ağaçlarının 300 yıldan daha yaşlı oldukları tahmin edilirken, son yıllarda ormandaki ağaçların kurumaya başlaması yöre halkını tedirgin ediyor.
Fırtına Vadisi’nin oldukça engebeli, dağlık yüzey biçimi olan bir bölge olmasının yanı sıra, yıllık yağış miktarı ve hava neminin yüksek olması, ender rastlanan bir orman yapısı meydana getirmiş. Ilıman yağmur ormanı olarak nitelenebilecek bu yapıyı çok çeşitli ağaç, ağaççık ve otsu bitki türleri oluşturuyor. Bu orman yapısı, yaban hayvanlarının beslenmesi ve barınmasına ortam hazırlaması açısından biyolojik çeşitlilik yönünden de zenginlik barındırıyor.
Bu özelliklerinden dolayı Türkiye’deki üç sıcak alandan biri olan vadide şimşir ormanları tek örnek olarak biliniyor. Şimşir ormanlarının bulunduğu Meydan-Çat vadisi arasında yer alan Gabaz mevkiindeyse anıtsal bir şimşirin varlığı tespit edildi geçen aylarda. Milli Park sınırları içerisinde yer alan anıtsal şimşirin çapı 63 cm (çevresi 198 cm). Tepe çapı ve boyu 8 metre, yaşı da tahminen 300 olarak ölçülmüş uzmanlarca. Tepesi yıllar önce kırılmış ancak ağaç kendini toparlayarak bugünkü formunu oluşturmuş.
Dünyada korumada öncelikli 100 ormandan biri olan Fırtına Vadisi içinde, orman niteliğine sahip olan tek yer olan şimşir ormanları, bir tür mantar hastalığına yakalandı. Devlet şimşir ormanındaki hastalıklı ağaçların kesilmesini öngörüyor ancak uzmanlar uyarıyor: “Fırtına Vadisi içinde yer alan ve Türkiye’nin yegâne Şimşir (Buxus sempervirens) Gen Koruma Ormanı olan Meydanaltı mevkiindeki ormanda bile kuruduğu gerekçesiyle şimşirlerin kesilmesi düşüncesi ekonomik gerekçelere dayandırılarak haklı gösterilemez. Fırtına Vadisi, Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) 1999 yılında, Avrupa’nın biyolojik çeşitlilik bakımdan en değerli ve acil olarak korunması gereken 100 alandan oluşan ve ‘Avrupa Ormanları’nın Sıcak Noktaları’ olarak tanımlanan alanlardan biridir. Özellikle milli park içerisinde orman, ekosistem bütünlüğü içinde düşünülmeli ve yapılacak girişimin ekosistem bütünlüğüne zarar verebileceği göz ardı edilmemelidir.”
HABER LİNKİ
http://www.kackar53.com/yoreden-haber/simsirlerin-hastaligina-hala-care-bulunamadi-h10117.html