1957 yılında Rize –Pazar –Ortayol Köyü’nde doğan.1997 yılından itibaren yurt içi ve yurt dışında kişisel sergilerinin yanı sıra birçok karma sergide yer alarak, ödül ve sergilemeler alan ve Resim, enstalasyon, ekslibris ve fotoğraf gibi pek çok farklı alanda çalışmaları bulunan Gülay İnce, 25.01.2023 tarihinde SATSO’da gerçekleşecek olan sergide 22 adet büyük boy resim çalışmasıyla yer alacak.
Gülay İnce resimlerinde, soyuta doğru evrilen geleneksel kültür öğelerini birleştirir. Kompozisyonlarında desen kurgusu ile anlatımcı, monokrom renk skalası içerisinde çeşitlilik yaratarak, güçlü bir ekspresif yapı oluşturur” ifadeleriyle mesleği hakkında ve çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi.
İnce, Baskı tekniği ile geleneksel tuval ve malzemeyi birleştirdiği işlerinde renk, doku ve baskının katmanları deneysel bir anlatımın olanaklarını aramaktadır. Mitolojiler ve tarihsel kayıtlardan oluşturduğu imgelerle kurguladığı çalışmaları, fotoğraf baskıların tek ton etkileri ile, desen ve renk arasında gerilim oluşturup, pentürün gücünü serigrafi tekniğinin olanaklarıyla birleştirerek yüzeyde rölyef etkisi yaratır.”dedi
GÜLAY (ÖKTEM) İNCE
Gülay (Öktem) İnce 1957 yılında Rize –Pazar –Ortayol Köyü’nde doğdu. Annesi bu köyün kızı Ferhan (Saral) Öktem, babası öğretmen İzzet Öktem’dir. Babası 1954 yılında Rize İl Milli Eğitim Müdürü olan teyzesi, Zafer Öktem tarafından kuzeninin öğretmen olduğu bu köye tayinini çıkartmıştır. Babası İzzet Öktem, bu köyün sadece öğretmeni değil, aynı zamanda hem eniştesi hem de doktoru, danışmanı, hemşiresi, bilirkişisi olmuştur. Öğretmenliğinin yanı sıra öğrencilerin diğer köy öğrencileriyle sosyal ilişkiler kurmaları için bilgi yarışmaları düzenleyip, öğrenci ve köy halkından oluşturduğu tiyatro ekibi ile kendi yazdığı kurtuluş savaşı oyununu hem köyde hem de Palovit yaylasında gerçekleştirmiştir. Öğrencilerini sanata, kitap okumaya, resim yapmaya ve el becerilerini geliştirmeye yönlendirmiştir. Ortayol köyü ve çevre köyleri tarafından sevilen ve sayılan bir öğretmen kızı olan Gülay İnce, babasının kütüphanesinde bulunan klasik ressamlar kataloğunu daha beş yaşındayken keşfedip, o tarihlerde elektriğin olmadığı köyde gaz lambasının ışığında uykusu gelene dek kataloğun sayfalarını tek tek incelemiştir. İlkokula başladığında ise, okuma kitaplarındaki tüm resimleri sulu boya ile çalışmış, 4. sınıf öğretmeni ve lisede sulu boya sanatçısı olan öğretmeni Sabri Akça tarafından çalışmaları okulda sergilenmiştir. Babasının Ankara’ya tayinin çıkmasıyla orta ve lise eğitimini Ankara Aydınlık Evler’de tamamlamıştır. 1978 yılında İskender İnce ile evlenmiş, iki oğlu olmuştur.
Çocukları liseye giderken 1992 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim İş Bölümü’nü kazanmış, bu bölümden 1996 yılında mezun olup aynı yıl yüksek lisans programına girerek 2000 yılında lisansüstü eğitimini tamamlamıştır. 1997 yılında Sakarya Üniversitesinde Öğretim elemanı olarak göreve başlayarak, sanat çalışmalarına da devam etmiştir. Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Özgün Baskı Atölyesindeki görevinden 2022 yılında emekli olmuştur.
Gülay İnce resimlerinde, soyuta doğru evrilen geleneksel kültür öğelerini birleştirir. Kompozisyonlarında desen kurgusu ile anlatımcı, monokrom renk skalası içerisinde çeşitlilik yaratarak, güçlü bir ekspresif yapı oluşturur. Baskı tekniği ile geleneksel tuval ve malzemeyi birleştirdiği işlerinde renk, doku ve baskının katmanları deneysel bir anlatımın olanaklarını aramaktadır. Mitolojiler ve tarihsel kayıtlardan oluşturduğu imgelerle kurguladığı çalışmaları, fotoğraf baskıların tek ton etkileri ile, desen ve renk arasında gerilim oluşturup, pentürün gücünü serigrafi tekniğinin olanaklarıyla birleştirerek yüzeyde rölyef etkisi yaratır.
1997 yılından itibaren yurt içi ve yurt dışında kişisel sergilerinin yanı sıra birçok karma sergide yer alarak, ödül ve sergilemeler almıştır. Resim, enstalasyon, ekslibris ve fotoğraf gibi pek çok farklı alanda çalışmaları bulunan Gülay İnce, 25.01.2023 tarihinde SATSO’da gerçekleşecek olan sergide 22 adet büyük boy resim çalışmasıyla yer alacaktır.