RİZELİ ŞAİR OSMAN DAYI’DAN ATATÜRK HATIRASI

Atama Türkü Geleneğinin öncüsü Osman Efendioğlu 1936 yılında Rize’nin Taşköprü Köyü’nde doğdu. Şairliğe küçük yaşlarda başlamıştır. Geleneği Tüylüoğlu Mehmet Ali, Kamburoğlu Ahmet, Topal Osman Kandemir ve Kel İlyas’tan

İNSAN 10.01.2023 10:04:03 841 0
RİZELİ ŞAİR OSMAN DAYI’DAN  ATATÜRK HATIRASI

Atama Türkü Geleneğinin öncüsü Osman Efendioğlu 1936 yılında Rize’nin Taşköprü Köyü’nde doğdu. Şairliğe küçük yaşlarda başlamıştır. Geleneği Tüylüoğlu Mehmet Ali, Kamburoğlu Ahmet, Topal Osman Kandemir ve Kel İlyas’tan öğrenmiştir.

EN GENİŞ HAFIZA

Osman Efendioğlu, geleneksel olarak yapılan ilk atma türkü yarışmasında birinci olmuştur. Çeşitli ulusal ve yerel televizyon programlarına katılmış, Rize yöresi atma türkü geleneğini geniş halk kitlelerine tanıtmıştır. Atma türkü geleneği konusunda yapılan akademik çalışmalara kaynaklık etmiştir. Şairin, 2008 yılında Rize Meltemleri adında bir kitabı yayınlanmıştır. Sözlü gelenekler içinde yer alan atma türkü geleneğinin taşıyıcılığını halen sürdüren ve son temsilcilerinden biri olan Osman Efendioğlu, geleneği aslına uygun şekilde yaşatmaktadır. Ayrıca bu kültürün en geniş hafızasıdır.

ATATÜRK’E ATMA TÜRKÜ

Osman Efendioğlu, Rize iline dair birçok hatırayı ya ustalarından dinlenmiş ya da canlı tanıklık etmiştir. Bu hatıraların biri de 17 Eylül 1924 tarihinde Rize ilini ziyaret eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Gündoğdu’lu Şair Topal Osman Kandemir arasında geçmiştir. Şair Topal Osman Mataracı Mehmet Efendi’nin evinde Atatürk’üm huzurunda şu türküyü söylemiştir:

Böyle gelmiş geçiyor

Bu dünya meşakatlan

Canın pervanesi yok

Fentlan gideyi fentlan

Öyle islahat yaptım

Kuzu geziyor kutlan

Rize memleketinin

Altı toprak üstü gök

Bir kızılağacı var

Onunda meyvesi yok

Geçinip gidiyoruz

İki gün aç bir gün tok

Buna da razı olduk

Gene de rahatluk yok

Fatih Sultan KAR / İST.


Anahtar Kelimeler:

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor