Tarih: 08.10.2013 13:42

RİZEDEN DÜNYAYA MESAJ YOLLANDI!

Facebook Twitter Linked-in




4. Karadeniz Bölgesel Toplantısı Sonuç Bildirgesi Yayınlandı

Avrupa Bölgeler Meclisi (Assembly of European Regions - AER) tarafından organize edilen ve Rize Bölgesinin ev sahipliği yaptığı 4. Karadeniz Bölgesel Toplantısı 04 Ekim 2013 tarihinde Rize Ridos Termal Otel’de gerçekleştirildi. 50'nin üzerinde ülkeden 250 bölge temsilcisinin katıldığı, “Yükselt, Paylaş, Güçlendir, Destekle” mesajı ile gerçekleştirilen zirvede bölgeler arası çözümler konuşuldu. Zirve sonrası bir de bildiri yayınlandı.

4. Karadeniz Bölgesel Toplantısı Sonuç Bildirgesi;

AB, küresel bir aktör olarak, tüm Avrupa kıtasında barış, istikrar ve sürdürülebilir demokrasiler için koşullar sağlanması konusunda çok önemli bir role sahiptir. 2004 yılında Avrupa Komşuluk Politikası (AKP) lansmanı bu yönde kararlı bir adım oldu. Mayıs 2011'de kabul edilen değişen bir AB komşuluğuna yönelik yeni tepki Güney Avrupa'da meydana gelen değişiklikler üzerinde odaklandı ve daha yakın bir kurum ve AB Doğu Komşuları ile daha derin ekonomik entegrasyon için yeni bir çığır oldu. 20 Mart 2011 tarihli ortak bildirimlerinde Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası yüksek temsilcisi Avrupa Komşuluk Politikası çerçevesinde 'daha güçlü ortaklık' çağrısında bulundu. İlerleme raporlarının dikkatli değerlendirilmesi, yine de, Avrupa Komşuluk Politikası sonuçlarının şimdiye kadar sınırlı olarak kabul edilebileceğini göstermektedir.

Bu bağlamda ve Vilnius bölgesindeki yaklaşan Doğu Ortaklığı Zirvesi ile ilgili olarak, AB üye ülkelerinden bölge temsilcileri ve 4 Ekim'de Rize'de toplanan AB komşu ülkeler, aşağıdaki kararı kabul etmiştir;


Bizler, geniş Avrupa'dan bölgesel temsilciler olarak,

1. Avrupa Komşuluğu ile sağlam ve verimli bir işbirliği için zemin hazırlayan güçlü bir Avrupa Komşuluk Politikası ihtiyacının altını çizmekte ve motive edici Avrupa perspektifini Doğu ve Akdeniz ortaklarımıza yeterince göstermekteyiz.


2.
Bu nedenle biz, bunun Lizbon antlaşması ve geçici tavsiyelerde belirtilen kendi hedeflerine kadar yaşamasını sağlamak için AB Küresel faaliyetleri için uygun finansmanın sağlanmasını düşünüyoruz.

3. Bu bağlamda Avrupa ve Güney Bölgeleri -ki AB’nin dış faaliyetlerinin temel önceliklerinden biridir- ile ilişkileri tehlikeye sokabilecek olan, 2014 Taslak Bütçesinin hükümlerinde planlanan Avrupa Komşuluk Aracına (AKA) yapılan ciddi kesintilere ilişkin Avrupa Parlamentosu Dış İşleri Komitesinin endişesini paylaşıyoruz.

4. Henüz yeni Avrupa Komşuluk Politikası programlarının başlama zamanını riske atabilecek olan AB 2014-2020 Çok yıllı bütçe düzenlemesinde1 bir çözüm bulunamadığı konusundaki endişelerimizi ifade ederiz.

5. AB’nin Dış ilişkilerinin etkinliğini arttırırken mevcut bütçe kısıtlamaları ile başa çıkmak için Avrupa Birliğinin diğer programları ve politikaları ile daha fazla sinerji talebindeyiz.

6. Bu açıdan, Avrupa Komşuluk Araçlarının gerektirdiği ve 2014 sonrası mümkün olacak AB bütçesinin iç ve dış araçlarından finansman havuzu mekanizmasına sıcak bakmaktayız.


7.
Programlama sürecinin basitleştirilmesi ve tüm AB dış yardım araçları için ortak bir yeni Yönetmeliğinin içinde uygulama kurallarının kaynaştırılması ile ilgili olarak, AER Batum Deklarasyonu (Nisan 2011) ve Avrupa Komşuluk Politikasındaki AER Seviyesinde yapılan önerilerin bazılarını dikkate alan yeni Avrupa Komşuluk Aracı kapsamındaki hükümlere sıcak bakmaktayız.

8. AB'nin gelecekteki Avrupa Komşuluk Politikasının daha fazla verimliliğine izin vermek için geliştirilmesi gerektiğini buna rağmen göz önünde bulunduruyoruz ve aşağıdaki önerileri öne sürüyoruz:

Gerçek mülkiyet yoluyla Avrupa Komşuluk Politikası için daha fazla verimlilik: temel ilkeler olarak çok seviyeli yönetişim ve ortaklık

Refah, istikrar ve güvenliğin artırılması yönetimin ve sivil toplumun tüm katmanlarının katılımını çağıran bir süreçtir. Bölgesel yetkililer, özellikle, bölgesel ve yerel kalkınma için önemli bir faktör ve bölgesel demokrasi toprak istikrarının temel taşıdır.

9. Biz bu nedenle:

a. Kasım 2011 yılında Genel Kurul'da AER tarafından kabul edilen şu mesajı yineliyoruz 'Çok seviyeli yönetişim ve ortaklık ilkelerinin gelecekte Avrupa Komşuluk Politikası ilgili ülkede ademi merkeziyet sürecini teşviki gerekir (ve bunun) geleceğin Avrupa Komşuluk Politikasının geliştirilmesini ve uygulanmasını yönetmesi gerekir'.

b. AER Batum Yönergesi (Nisan 2011) ve AER Batı Ortaklık Yönergesine (Nisan 2013) bağlı kalmakta ve gelecekte Doğu Ortaklığı ve Avrupa Komşuluk Politikası bölgesel işbirliği programlarının programlanması ve uygulanmasında bölgelerin gelişmiş katılımı için EEAS2 ve DG DEVCO3 çağrısında bulunmaktayız.

c. Bütünüyle Doğu Ortaklığı ve komşu ülkelerde bölgelere daha fazla siyasi ve mali özerklik için ulusal yetkililere çağrı tekrarlamaktayız.

d. AER’in 1990’ların başından beri AB Doğu Komşuluğu üzerine yerel yönetim ve bölgeler arası işbirliğini teşvikte oynadığı kilit rolün ve Karadeniz bölgeleri arasındaki diyaloğun teşvikinde 2010 yılından beri oynadığı öncü rolün altını çiziyoruz.

e. AER’in Doğu Ortaklığının bir öncelikli üyesi olması ve Karadeniz için olduğu gibi, Karadeniz ülkelerinden bölgesel yetkililerin gelecek Avrupa Komşuluk Politikasında duyulan ve görülen olmalarını ve duraklamaların en iyi uygulamalar ve nasıl yapılacağını bilenler ile değişiminden faydalanmalarını sağlamak için ana koordinasyon platformu haline yükselmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Operasyonel yönler başarılı bir Avrupa Komşuluk Politikası sağlamak için de büyük önem taşıyor

Yeni ENI gelecekte Avrupa Komşuluk Politikası programlarının yönetimi bir dizi iyileştirme getirecektir, bu da yalnızca olumlu bir getiridir. Ancak, ele alınması gereken bir takım zorluklar kalmaktadır.

10. Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Ortak Operasyonel Programı ile ilgili olarak, özellikle, biz bu nedenle:

a. IPA4 fonlarının Avrupa Komşuluk Aracı fonları ile birlikte toplanacağı gerçeğine sıcak bakıyoruz çünkü bu, Türk yararlanıcıların şuan olduğu gibi sadece ortak olarak değil aynı zamanda başvuran olarak hareket etmelerini sağlayacaktır.

b. Biz IPA'nın zamanlamaları ve anlaşmanın bitimi ile ilgili sorunlar yaratan Türkiye ile yıllık finansman anlaşmalarına, dayalı olduğu gerçeğine rağmen dikkat çekiyoruz.

c. Şartların IPA fonlarının çok yıllı bir programlama için karşılanmasını sağlamak için Avrupa kurumları ve üye devletlerden, gerçekten gelecekte Karadeniz Sınır Ötesi İşbirliği OOP'ye, Türk başvuru sahiplerinin katılımını kolaylaştırmalarını istiyoruz.

d. ‘Tuna’ya kıyısı olan ve suları Karadeniz’e dökülen ve suyunun kalitesinde doğrudan bir etkisi olan’lara Karadeniz Sınır Ötesi İşbirliği Programının bir uzantısı çağrısında bulunan AER Deklarasyonuna muhtemel bir cevap olarak kabul ettiğimiz program alanları ve coğrafik uygunluğa ilişkin Avrupa Komşuluk Aracı CBC5 Uygulama Kuralları (IR) aracılığı ile getirilen esnekliğe sıcak bakmaktayız.

e. İki alandaki ortak çevre sorunlarını çözmek için bir yol olarak Tuna kıyıdaş bölgelerine gelecek programın uygun alanını genişletmek ve aralarındaki işbirliğini teşvik etmek olasılığını dikkate alması için Karadeniz Havzası Ortak Programlama Komitesi üzerine bu nedenle çağrı bulunuyoruz.

f. Karadeniz ve şimdilik Tuna programları için mali kaynaklar hakkında hiçbir kesinlik olmadığından kıyıdaş Tuna bölgeleri ve Karadeniz bölgeleri arasında daha yakın işbirliğini geliştirmek için diğer uygun çözümlerin de kabul edilmesi ve gelecekte Karadeniz Havzası Programı üzerinde paydaşların danışmanlıklarının mümkün olduğunca kapsayıcı olmasının talep edilmesinin altını çiziyoruz.

g. Gelecekteki AB Tuna uluslararası programı planları hakkında daha fazla bilgi için, aynı ruhla, bu programın Karadeniz Sinerjisi BSB programını nasıl dikkate alacağı ve bölgesel yetkililer nasıl yer alacağı soruyoruz.

Sonuç

AB'nin küresel ortamı çok hızlı hareket ediyor. Küresel bir oyuncu olarak rolüne ayak uydurmak için, AB'nin hızlı bir şekilde reaksiyona geçmesi gerekir, daha uzun vadeli bir strateji benimsiyor iken Güney ve Doğu Komşuları ile ortaklığını güçlendirmek yeterince cazip olabilir.

Bunu göz önüne aldığımızda, 4 Ekim 2013 tarihinde Rize'de toplanan 4. Karadeniz Zirvesi'nde katılımcılar, programların hızlı başlangıcını mümkün kılmak için, yakında AB çok yıllı çerçeve ve Avrupa Komşuluk Politikasında düzenleyici çerçeve üzerinde anlaşma sağlanması için AB kurumlarını teşvik edecektir. 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —