Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, son yıllarda Rize’de hızla artan bungalovlarla ilgili gerekli adımları atacaklarını belirterek bu yapıların ruhsatlı ve kontrol edilebilir yapılara dönüştürülmesi için çalışmalar başlattıklarını if
Vali İhsan Selim Baydaş Başkanlığında, Ardeşen ilçesinde Rize’deki bungalovlarla ilgili toplantı düzenlendi. Toplantıda Rize’deki kaçak ve ruhsatsız bungalovların ruhsat almaya uygun olanlarının ruhsatlandırılması, yeni yapılacak bungalovların ruhsat alarak yapılması. Dere yatakları ve taşkın alanlarındaki bungalovların yıkılmasıyla ilgili konular detaylı olarak görüşüldü.
Vali Baydaş, toplantı sonrası Ardeşen Kaymakamlığı önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Rize için en önemli konulardan bir tanesinin turizm olduğunu belirterek, “Turizm sezonunun açılışını yaptık. Turizm sezonunda beklentilerimiz çok yüksek. Bu beklentilerle ilgili de ciddi hazırlıklar gerçekleştiriyoruz. Buradaki meselelerimizden bir tanesi de konaklama meselesidir. Bu konaklamanın ruhsatlı ve kontrol edilebilir yapılarda gerçekleşmesi meselesidir” dedi.
“Ciddi bir talep var. O talebe bağlı olarak da bir arz gelişiyor”
Son yıllarda bungalov ve turizm amaçlı konutların kullanılmasıyla ilgili Rize’de ciddi bir yapılaşmanın olduğuna dikkat çeken Vali Baydaş, “ Ciddi bir talep var. O talebe bağlı olarak da bir arz gelişiyor. Bunun bir defa tespitini yapmayla ilgili bir süreç çalışıyoruz. Bu ilk toplantımız değil. Bu genişlikte yaptığımız 6’ıncı toplantı. Evvela tespit yapıyoruz. Bu tespit de ana hedefimiz şu, mutlaka bungalov tipi konaklamanın olması lazım. Turizm çeşitliliği açısından, konaklama alternatifi açısından ciddi bir ihtiyaç ve biz bu ihtiyacın giderilmesi taraftarıyız. Bu yapıların mutlaka bildirim kurallarına riayet edecek şekilde olması lazım. Yani kimin konakladığının burada biliniyor, tespit ediliyor olması lazım. Bunu sağlamamız lazım ve bu alanda ciddi adımlar atıyoruz. Vergilendirilmiş kayıtlı olması lazım. Turizm işletmeciliği açısından, turizm işletme belgesi açısından da turizm sistemine dahil olması lazım. Dördüncü hususumuz denetime tabi olması lazım ve belki de bu konular içerisinde en önemlisi çevresel etkilerinin kontrol edilebilir olması lazım. Özellikle Fırtına Vadisi ağırlıklı konuşuyoruz. Bu yapılardan Fırtına Vadisi'ne doğrudan atılan, doğrudan Fırtına Vadisi'ne atıkların kontrolü ve bertarafı en az bu önceki saydığımız konular kadar önemli konular. Bunların her birini oturup madde madde daha evvel de konuşmuştuk ama bugün de üzerinden geçmiş olduk” dedi.
“Biz bunu şu an bu tesisi yapan, işletenlerden daha fazla istiyoruz.”
Turizm çeşitliliği açısından bungalovların önemli olduğunu vurgulayan Vali Baydaş, “Bungalov olması lazım. Biz bunu şu an bu tesisi yapan, işletenlerden daha fazla istiyoruz. Çünkü turizm çeşitliliği ve konaklama çeşitliliği açısından gereksinim duyuyoruz. Burada turist sayısı arttıkça, havalimanının kullanımı arttıkça, Rize'mize olan talep arttıkça konaklama ihtiyacıyla ilgili talep artacak. Ama bunların, bu asgari şartları sağlayacak şekilde olmasına biz kamu olarak her türlü kolaylığı sağlayacağız. Bu tesisleri işleten arkadaşlarımız da bu manada bizim attığımız bu adıma onlarda karşılık verecek" şeklinde konuştu.
“Kırmızı çizgilerimiz var”
Bungalovlarla ilgili kırmızı çizgilerinin olduğunu ifade eden Vali Baydaş, “Burada kırmızı çizgilerimiz var. Dere yatağının içerisinde olanlar var. Bugün Ardeşen-Çamlıhemşin-Ayder yolu güzergahı üzerinde olanlar var. Onları da oturup tespit edeceğiz. Geri çekilmesi, sınırlar dahiline gelmesi gerekenlerle ilgili oturup tebliğlerde bulunacağız. Yani yapıcı bir yaklaşımla, karşımızda da bu manada bu işletmeleri gerçekleştiren arkadaşlarımızın, vatandaşlarımızın yapıcı yaklaşımıyla biz bu sorunu ruhsatlandırma aşamasında da idare olarak elimizden gelen her türlü desteği ve kolaylığı sağlayarak çözebileceğimiz düşüncesindeyiz. Bu alanda bungalov işletmeciliği veya turizm amaçlı konaklama yapan işletmeciler kendi aralarında dernekleştiler. O derneğin temsilcisi arkadaşlarımızla da bu toplantılarda hep beraber olduk. Dördüncü, beşinci toplantımızı birlikte yapıyoruz. Bu manada bu arkadaşlarımız oturup işletmeci arkadaşlarımızın sözcüsü olacaklar. Birebir de "Ben gelip kendi derdimi ifade etmek istiyorum" diyenleri de oturup dinleyeceğiz. Muhtarlarımızı bu meselede işin içine koyacağız ki onlarla da il geneli bölgesel toplantılar gerçekleştireceğiz. Biz bu mevzuyu karşılıklı istişare ederek kamusal anlamda kırmızı çizgilerimizi vatandaşımızı bu legal alanda faaliyet göstermeye teşvik ederek çözeceğimize inanıyoruz. Şehrimiz açısından bir problem gibi görülen bu meseleyi fırsata çevirmeyi düşünüyoruz. Turizm açısından fırsata çevirmeyi düşünüyoruz ve buradan ciddi bir yol haritasıyla ilerleyeceğiz. Mutlaka kaldırmamız gereken yapılar olacak. Evet bu alanda yapılmamalıdır diyeceğimiz yapılar olacak. Bu çok güzel bir iş, burayı genişletelim, ruhsatlandıralım ve destek verelim diyeceğimiz yerler olacak. Bunların hepsini eşzamanlı sürdüreceğiz. Vatandaşımızı karşımıza alarak değil vatandaşımızı yanımıza alarak, vatandaşımızın yanında olarak bu mevzuyu elbirliği ile çözeceğimize inanıyorum. Bunu da adım adım uygulayacağız” dedi.
Ardeşen Kaymakamlığında gerçekleştirilen toplantıya; Vali Yardımcısı Hatice Cemre İncesu, Ardeşen Kaymakamı Ferhat Altay, Çamlıhemşin Kaymakamı Serkan Böyük, İller Bank Bölge Müdürü Cafer Bilgin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ali Serkan Savaş, il Defterdarı Mehmet Doğan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bayram Yığcı, Milli Emlak Müdürü M. Aydoğan Alişan, DOKA İl Temsilcisi Fatih Özdemir, TKDK Trabzon İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Yunus Emre Ayar, DSİ Şube Müdürü Kasım Kazdal, Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize Şube Müdürü Miktat Özyanık, Karayolları Şube Şefi Ercan Çiçek, Aksa Çoruh Elektrik İl Müdürü Muhammet Özkurt, Ri-Art Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı İbrahim Karaman ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.